Interieur

Deze interieurtips werken altijd. Ook bij jouw thuis (leestijd: 2 minuten)

Kun je nog wat hulp gebruiken bij de inrichting van je huis? Als je deze interieurtips toepast, krijgt je woning meteen een nieuwe look.

Ga zelf aan de slag met deze 10 basistips.

Tip 1: Zorg voor voldoende doorgang

Voor je een kamer inricht, denk je eerst na over je looproute. Het spreekt voor zich dat je geen meubels op je route plaatst. Zorg voor een loopbreedte van minimum 90 cm.

Voldoende doorgang
Bron: Koti Ruotsissa

Een smallere passage kan bijvoorbeeld wel in een slaapkamer. Een bed is sowieso laag waardoor je nog voldoende bewegingsvrijheid overhoudt.

Slaapkamer smalle doorgang
Bron: Eleni

Zorg er alleszins voor dat je overal goed bij kunt. Laat voldoende ruimte tussen tafel en kast. Check of de deurtjes van je kasten helemaal open kunnen. Voor de zitruimte aan tafel, voorzie je minimum 50 centimeter.

Ruimtelijk interieur
Bron: Sfgirlbybay

Sugar tip: Teken je meubels uit op karton voor je ze effectief koopt. Snijd het karton op maat en leg het op de plek waar je jouw nieuw meubel wil zetten.

Voor een nog realistischer beeld plaats je het uitgesneden stuk ook al op de juiste hoogte. Gebruik er kartonnen dozen of kratten voor. Loop dan tussen je geïmproviseerde meubels door om te checken of je overal goed langs kunt.

Je kunt de maten ook met tape op de grond afplakken.

Tip 2: Houd het ruimtelijk

Zet niet teveel spullen in je huis. Less is more. Je meubels komen beter tot hun recht als ze de ruimte krijgen die ze verdienen. Je kamer lijkt ook groter als ze niet te vol staat.

Ruimtelijk interieur
Bron: tmagazine

Tip 3: Maak je eigen stijl

Kopieer niet klakkeloos. Zorg dat je huis karakter uitstraalt en bij jou past. Omring je met spullen die jij mooi vindt en presenteer ze stijlvol.

Zorg voor een rode draad in je huis. Door bijvoorbeeld overal dezelfde vloer te gebruiken, vloeien ruimtes naadloos in mekaar over en maak je ze optisch groter.

Witte plankenvloer
Bron: feel inspired

Sugar tip: Weet je niet goed wat jouw stijl is, maak dan een moodboard. Dit is een verzameling van allerlei afbeeldingen die jou aanspreken.

Richt je niet te zeer op meubelstukken, maar wel op de sfeer die de foto’s oproepen. Je zult merken dat je steeds weer grijpt naar bepaalde  kleuren, materialen of sfeerelementen. Zij vormen de rode draad in jouw persoonlijke stijl. Geleidelijk aan ontdek je hoe jij wil wonen.

Tip 4: Wees selectief

Een erfstuk of cadeau kan op zich mooi zijn, maar doet afbreuk aan je interieur als het niet past bij je andere spullen.

Als een meubelstuk door zijn grootte, stijl of materiaal niet matcht, zet je het beter in een andere kamer of neem je er afscheid van.

Sugar tip: Verkoop de items die niet meer bij je passen en koop met het geld iets wat je echt heel leuk vindt.

Tip 5: Houd rekening met de grootte van je ruimte

Een ruimte lijkt altijd kleiner als ze niet bemeubeld is. Het is niet omdat een kamer minder groot is dat je ook enkel kleine meubels kunt gebruiken. Ze zal net ruimer lijken als je je beperkt tot een paar grote meubelstukken.

Kleine woonkamer
Bron: Annette Egeland

Een grote ruimte komt snel koel over. Werk met vloerkleden en open kasten om de ruimte op te delen in aparte hoekjes. Zo wordt ze meteen een pak knusser. Zorg er wel voor dat alle delen harmonieus in mekaar overvloeien. Blijf in dezelfde stijl en houd het bij een paar kleuren. Ritme creëert rust.

Ruim interieur
Bron: Domain

Sugar tip: Meet de kamer op die je wilt inrichten en maak foto’s van je huidige interieur. Neem deze info mee naar de meubelwinkel.

Vergeet je meter niet. Hij komt goed van pas als je een meubelstuk wilt opmeten. Zo weet je direct of het in jouw huis past.

Meer voorbeelden en interieurtips? Neem een kijkje op Pinterest.

Tip 6: Speel met licht

Houd rekening met de oriëntatie van de kamer.

Zorg voor een goede basisverlichting en vul aan met een indirecte verlichting en sfeerverlichting. Met een kleine ingreep, kun je een groot effect bereiken. Zo maken kaarsen een kamer al direct een stuk gezelliger.

Verlichting keuken
Bron: Roomed

Wil je meer weten over licht? Lees Hoe krijg je meer licht in je huis.

Tip 7: Geef je interieur een persoonlijke toets

Een geslaagd interieur laat zien wie jij bent. Het is de bedoeling dat jij je thuis voelt.

Kies een paar persoonlijke items. Hier ben je minder snel op uitgekeken. Met foto’s, tekeningen of knutselwerkjes van je kind geef je jouw interieur een eigen touch.

Heb je bijvoorbeeld veel reissouvenirs, toon ze dan samen in één vitrinekast of zet ze samen op een boekenplank.

Souvenirwand
Bron: Residence

Sugar tip: Maak een fotomuur. In Praktische tips en slimme oplossingen voor je interieur lees je er meer over. Je kunt ook inspiratie opdoen in Wat doe je met alle tekeningen en knutselwerkjes van je kids.

Tip 8: Kies voor neutrale kleuren op de muren

Wit blijft een favoriet. Het is moeilijker om met uitgesproken kleuren te werken omdat de rest van je interieur er moet bij passen.

Wit interieur
Bron: Keltainen talo rannalla

Gebruik niet te veel kleuren in een ruimte. Ga eerder voor accentmuren.
Met gekleurde accessoires en planten kun je je interieur ook opvrolijken.

Kleuraccenten
Bron: Victoria Dowall

Kies altijd eerst je meubels en dan pas de kleur op de muur. Gebruik nooit meer dan drie kleuren in één ruimte.

Lees ook: Durf jij te experimenteren met verf.

DE LEUKSTE TIPS IN JOUW MAILBOX?Laat hier je mailadres achter

Tip 9: Creëer rust in je interieur

Werk met een eyecatcher. Hierdoor krijgt je interieur karakter. Je oog wordt meteen naar één bepaald ding getrokken en dat zorgt voor rust. Een grote lamp, een schouw, een grote boekenrek, een schilderij of grote plant. Het kan allemaal.

Planten als erecatcher
Bron: insideout
Boekenkast als eyecatcher
Bron: fem-fem
Lamp als eyecatcher
Bron: Ashley rose

Tip 10: Laat je huis groeien

Koop niet alles ineens, maar doe het stap voor stap. Het is pas als je in een huis leeft, dat je weet wat je echt nodig hebt. Zo maak je ook minder kans op miskopen.

Je investeert beter in een mooi duurder meubelstuk waarvan je weet dat het tijdloos is, dan trendgebonden stukken te kopen die je snel beu bent.

Heb je kinderen, dan is het fijn dat je interieur kan meegroeien met hun behoeftes.

Alvast veel plezier bij het inrichten.

Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan jouw vrienden via deze social media buttons.

Schrijf hier je reactie...