Interieur

Kleine keuken? Zo benut je de ruimte toch optimaal
(leestijd: 2 minuten)

Niet iedereen heeft plaats voor een grote keuken. Een kleiner formaat hoeft niet noodzakelijk minder praktisch te zijn. Met wat creativiteit richt je jouw kookruimte efficiënter en slimmer in. Deze tips helpen je op weg.

Tip 1: Werk in de hoogte

Kies voor plafondhoge kasten. Je krijgt zo extra opbergruimte en je hoeft nooit stof te vegen bovenop je kasten.
De spullen die je weinig gebruikt, zet je helemaal bovenaan. De rest plaats je binnen handbereik.
Sugar tip: Investeer in een handig opklapbaar krukje dat je in de buurt van je keuken bewaart. Zo kan je toch overal snel bij.

Muurhoge keukenkast
Bron: Apartmenttherapy

Tip 2: Maak je werkblad dieper

De gebruikelijke diepte is 60 cm. Heb je de ruimte, voeg dan 10 à 15 cm toe. Je krijgt zo extra plaats voor materiaal dat je dagelijks gebruikt. Een messenblok, kruiden, olijfolie,…

zebra keuken
Bron: studioreset

Tip 3: Benut je volledige werkvlak

Koop een snijplank die je over je gootsteen kan schuiven. Je werkblad wordt zo een beetje groter.
Een bijkomend voordeel is dat je hieronder ook makkelijk afwas kan verstoppen.

Witte keuken
Bron: feedproxy

Tip 4: Hang kastjes boven je aanrecht

Hoe meer opbergruimte, hoe beter. Hang zoveel mogelijk kastjes boven je werkblad. Zorg er wel voor dat ze niet te ver uitsteken zodat ze je niet hinderen.

Keuken krijtbord
Bron: keltainentalorannalla

Tip 5: Strakke kasten

Je keuken oogt ruimtelijker als je met gesloten kasten werkt. Houd het bij onopvallende deurgrepen of kies voor greeploze exemplaren.

gesloten kasten
Bron: homedeco

Tip 6: Enkel kookbenodigdheden

Richt je keuken zo praktisch mogelijk in. Denk na over wat je er echt nodig hebt en wat niet. Plaats je servies bijvoorbeeld in een kast in de buurt van je eettafel. Bewaar je voorraad in de berging en houd slechts één product in je keuken. Dit geldt onder andere voor drank, pasta en conserven.

groot zwart werkblad
Bron: apartmenttherapy

Tip 7: Ladesystemen

Gebruik lades waar je kan. Ze geven je een beter overzicht. Je kan ze ook beter opdelen waardoor je alle ruimte optimaal benut. Zo kan je meer opbergen.

Keuken met lades
Bron: myscandinavianhome

Tip 8: Kastindeling

Welk materiaal heb je waar nodig? Je kookpotten en kruiden horen bijvoorbeeld vlak bij de kookplaat. De ovenschalen bewaar je dichtbij de oven. Bepaal eerst de meest voor de hand liggende plaatsen en vul ze dan verder logisch in.
In een kleine kamer telt elke vierkante centimeter. Nog ergens een smalle ruimte vrij? Maak er een extra opbergruimte van. Je kan hiervoor een kastje op maat laten maken.

plywood keuken
Bron: lascasasprefabricadas

Tip 9: Wat kan weg?

Werp eens een kritisch oog op al je keukenbezittingen. Heb je alles wel echt nodig? Wat je nooit gebruikt, doe je beter weg.

Tip 10: Houd het licht

Je keuken lijkt groter als je voor lichte kleuren kiest. Een witte keuken is een goed idee omdat ze tijdloos is, in elk interieur past en het licht weerkaatst.
Een doordachte verlichting vergroot de ruimte visueel. Zorg voor een goede werkverlichting boven je keukenblad. Een degelijke algemene verlichting is ook een must. Voor extra sfeer werk je waar je kan met een indirecte verlichting. 

lichte keuken
Bron: timeoftheaquarius

Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

Schrijf hier je reactie...