Slimme tips

Verkoelende tips voor snikhete zomerdagen (leestijd: 2 minuten)

Nu de temperaturen flink de hoogte in klimmen, snakken we allemaal naar verkoeling. Wat kan je doen om het toch draaglijk te houden? Hoe blijft de temperatuur in je huis binnen de perken? Hoe voorkom je dat je je billen brandt in je auto? En hoe koel je nu zelf het snelst af?

Met deze tips slaag je erin om je huis, je auto én je hoofd koeler te houden.

Verkoelende tips voor je huis

Geef de zon geen vrij spel

Zorg ervoor dat de warmte niet binnen kan. Sluit overdag alle ramen en deuren. Doe zonneschermen en rolluiken naar beneden. Houd lamellen en gordijnen dicht. Zodra het buiten frisser dan binnen is, gooi je alles open.

Schakel elektrische apparaten uit

Zet alle apparaten uit die je niet gebruikt. Denk ook aan lampen die warmte afgeven. LED-verlichting is nu ideaal.
Stel het stofzuigen uit naar een minder warme dag. Met deze tip bespaar je meteen ook op je energiefactuur.

Zet bevroren flessen water voor je ventilator

Vul grote flessen met water tot ze bijna volledig gevuld zijn. Als ze te vol zijn, kunnen ze openbarsten. Stop ze dan in je diepvries. Zet de bevroren flessen voor de ventilator. Je kan nu genieten van een heerlijk koud briesje. Leg wel een dweil onder de flessen om het gesmolten water op te vangen. Een verkoelende tip die écht werkt!

Zo wordt je auto geen bakoven

Parkeer je auto op een schaduwrijke plek

Zet je wagen op een plek waar hij de ganse dag uit de zon kan staan. Een ondergrondse parking is nu geen overbodige luxe.

Gebruik zonneschermen

Leg reflecterende zonneschermen op de voor- en achterruit als je je auto parkeert. De aluminiumlaag reflecteert en beschermt tegen direct zonlicht zodat het interieur van de auto minder snel opwarmt.
Plaats kleine schermpjes met zuignappen op je zijramen.

Zet je autodeuren open vóór je vertrekt

Door de deuren even volledig open te zetten, kan de ergste hitte ontsnappen. Zet dan je airconditioning aan en rijd nog even met je ramen open totdat de temperatuur in je auto draaglijk is. Laat dan het werk volledig aan je airco over.

De juiste raampjes open

Zet het raam aan de bestuurderskant open en open ook het zijraam schuin achter je. Zo krijg je een optimale luchtstroom in de wagen.

Leg een handdoek over je stuur

Leer absorbeert alle hitte. Met een handdoek vermijd je dat je stuur te warm wordt om het nog te kunnen vasthouden. Zorg dus dat er altijd een handdoek in je auto ligt zodat je hem kan gebruiken als je wagen in de brandende zon moet staan.

Gooi een deken over de autozetels

De zetels van de auto kunnen behoorlijk warm worden. Draag je een fris jurkje of korte short, dan kan zitten een pijnlijke bedoening worden. Met een deken blijf je hiervan bespaard. Vergeet het autostoeltje van je kind niet.

Het is levensgevaarlijk om je kind met warm weer alleen in de auto te laten zitten. De temperatuur in de auto kan oplopen tot meer dan 40 graden.

Hoe houd je het hoofd letterlijk koel?

Drink minstens 2 liter water per dag

Water is de beste dorstlesser.
Vermijd alcohol. Het jaagt je lichaamstemperatuur de hoogte in.
Zorg dat je altijd een flesje water op zak hebt.

Lees ook: ‘Water drinken. Zo lukt het beter’

Pas je kledij aan

Draag luchtige, wijde kleren in lichte tinten. Zet een hoed of petje op. Draai je lange haren in een verkoelende knot of maak een paardenstaart. Of breng een bezoekje aan de kapper voor een korte coupe.

Vermijd zware inspanningen

Sta wat vroeger op zodat je het wat rustiger aan kan doen op de heetste momenten van de dag. Vermijd de volle zon. Tussen 11u en 16u zoek je best de schaduw op. Als het kan, blijf je dan binnen. Tijd voor een siësta!

Neem een lauwe douche

Bij warm weer is een koude douche geen goed idee. Het temperatuurverschil is dan te groot. Na een koude douche probeert je lichaam je zo snel mogelijk weer op te warmen.

Verfris jezelf regelmatig

Je koelt het snelst af op plaatsen waar je een hartslag voelt. Houd je polsen regelmatig onder de koude kraan. Droog ze niet af. Leg een koude handdoek in je nek. Of steek je voeten in koud water. Heerlijk!

Lees ook: ‘Zo blijft je drankje langer koel’

Koude gerechten met vers fruit

Het kookvuur en de oven warmen je huis nog meer op. Kook buiten of steek je barbecue aan.
Eet bij voorkeur kleine lichte maaltijden zoals zomerse slaatjes. Die zijn makkelijk te verteren voor je lichaam.
Van een fris slaatje met fruit koelt je lichaam extra af. In fruit zit veel vocht wat helpt om je vochtgehalte op peil te houden. Je eet het best meloenen, appels, bessen, aardbeien en mango. Watermeloen is de beste keuze.
Ook een banaan koelt je lichaam af, maar die eet je best bij het ontbijt.

Lees ook: ‘Fruit op een stokje’

Zorg dat je beddengoed luchtig is

Vervang je dekbed door een katoenen laken. Katoen neemt vocht (zweet) makkelijker op. Lakens van satijn, zijde of synthetische stoffen gebruik je nu beter niet.

Lees ook: ’10 tips voor een goede nachtrust’

Vul je warmwaterkruik met koud water

Leg je kruik of kersenpittenkussen in de diepvries. Leg er dan je voeten op. Ook in bed zorgen ze voor verkoeling.
Je kan ook een cold pack in je kussensloop stoppen. Onze dochter slaapt hiermee als een roos.

Uitgelichte afbeelding: Pexels

Heb je zelf nog een verkoelende tip? Deel ze in de reactiebalk.

Vind je dit artikel leuk? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

Schrijf hier je reactie...