Slimme tips

Zo houd je wespen uit je buurt
(leestijd: 2 minuten)

De wespen zijn er weer. Hoewel ze ook wel muggen en vliegen opruimen, willen we ze echt niet in onze buurt. Zeker niet nu we veel tijd buiten doorbrengen om lekker te eten en te drinken.
Wat kan je doen om ze op afstand te houden? En wat doe je als je toch gestoken bent?

Dankzij deze tips lukt het beter om ongestoord op het terras te zitten

Tip 1: Wees zuinig met parfum en deodorant

Wespen houden van zoete geurtjes. Zorg dus dat je ze niet aantrekt door je geur. Denk ook aan haarlak en zoetgeurende zonnecrème of after-sun. Doe nu liever geen gel in het haar van je kind.

Tip 2: Vermijd zware inspanningen

Wespen houden van een zweetgeurtje. Verfris je regelmatig. Doe je intensieve klussen ‘s morgens of later op de dag.

Tip 3: Blijf stil zitten

Sla zeker niet wild om je heen. Zo maak je de wesp alleen maar agressiever. Probeer rustig te blijven zitten tot de wesp zelf weggaat.

Tip 4: Was regelmatig het gezicht van je kind

Kleine kindjes hebben dikwijls nog vuile mondjes na het eten. Veeg hun snoetjes direct schoon nu de wespen weer volop in actie zijn.

Tip 5: Draag geen felle kleuren

Wespen blijken op felle kleuren en bloemetjesprints af te komen. Met wit, groen en lichtbruin zou je ze eerder op een afstand houden. Weet je niet wat aan te trekken, dan kan deze tip je misschien helpen.

Tip 6: Blijf uit de buurt van afgevallen fruit, vuilnisbakken en bloemenperken

Hier heb je de meeste kans op wespen. Houd je kind extra in het oog als je er passeert. Laat het niet op blote voeten lopen.

Tip 7: Dek je eten en drinken af

Gebruik vliegenkappen om schotels en borden af te dekken. Leg onderzetters of bierviltjes op je glas. Drink niet rechtstreeks uit een blik of flesje. Gebruik een rietje.

Sugar tip: Ik schafte een Prikit (Beezzfree) aan om makkelijk gaatjes in blikjes en dopjes te prikken. Het gaatje heeft de grootte van een rietje. Eens het rietje erin zit, kan de wesp er niet meer in. Ideaal voor kinderdrankjes!

Tip 8: Ruim je tafel direct af

Wespen houden vooral van vleeswaren en zoete gerechtjes. Maak de tafel zo snel mogelijk leeg na het eten.
Gebruik de restjes om een lokbordje met  ‘wespenvoer’ te maken. Zet het op een plaats waar de wespen je niet kunnen hinderen. Terwijl de wespen feesten, kan jij rustig genieten.

Tip 9: Maak een wespenval met een petfles

Knip een plastic fles in twee. Zet het bovenste gedeelte omgekeerd in het onderste. Vul het onderste gedeelte met een zoet drankje. De wespen kruipen in de fles, maar raken er niet meer uit.

Tip 10: Lok ze met een zoete boterham of met meloensap

Vul een kommetje met restjes wijn of bier. Leg er een besmeerde boterham met honing of stroop op. Maak eerst nog een gat in de boterham. De wespen worden aangetrokken door de zoete geur. De alcohol bedwelmt hen waardoor ze niet meer weg kunnen.
Een kommetje met meloensap werkt ook. Wespen zijn er dol op. Eens ze erin vallen, raken ze er niet meer uit.

Toch gestoken? Dit kan je doen

Controleer eerst of er nog een angel in de huid zit. Schraap hem weg met je vingernagel of met de botte kant van een mesje. Beweeg evenwijdig met de huid. Gebruik geen pincet. Hierdoor kan de gifklier opengaan waardoor je net meer gif gaat verspreiden. Ontsmet het wondje en leg er een ijskoud kompres op.
Sugar tip: Drenk een suikerklontje in azijn en leg dit op de wespensteek.

Bij een steek in de mond of keel moet je onmiddellijk naar de dokter. Zuig op een ijsblokje om verdere zwelling tegen te gaan.

Ook bij duizeligheid of misselijkheid, of bij ernstige zwelling of hevige pijn raadpleeg je een arts.

Is de persoon allergisch voor wespen, dan moet je direct de hulpdiensten (112) inschakelen.

Lees ook: ‘Dit doe je als iemand in levensgevaar is’

Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

2 reacties

  1. Een wierrookstokje aansteken en op tafel zetten lijkt hier ook te werken 🙂

Schrijf hier je reactie...