Kids

Kinderkamer praktisch inrichten
(leestijd: 2 minuten)

Alles verdient een vaste plaats in huis. Dit geldt zeker ook voor speelgoed. Voor je het weet, slingert het overal rond.

Met enkele eenvoudige ingrepen kun je een kinderkamer praktisch inrichten. Kies voor slimme opbergers.

Houd rekening met de wensen van je kind. En maak goede afspraken. Als je het goed aanpakt, levert dit je heel wat extra tijd op.

Tip 1: Geef alles een eigen plekje

Kinderkamer praktisch inrichten_2 Tips Like Sugar
Bron: Moms best

Groepeer het speelgoed per categorie. Houdt je kind van boeken, investeer dan in een grote boekenrek.
Gebruik dozen om al het kleine speelgoed en alle blokjes te verzamelen. Knuffels kan je in manden stoppen.

Sugar tip: Hang overal een label op. Als je kind klein is, kun je een foto maken van de inhoud en die op de doos plakken. Zo vindt het alles terug en weet het ook waar het moet teruggelegd worden.

Lees ook Slimme opbergideeën voor de kinderkamer’.

Tip 2: Stel je in de plaats van je kind

Kinderkamer praktisch inrichten_7
Bron: lindydewaalinteriors

Waar speelt je kind het meest mee? Zet dat binnen handbereik. De dingen waar het niet zelfstandig mee kan spelen, zet je hoger. Breekbare spullen of speelgoed dat gevaarlijk kan zijn voor jongere kinderen plaats je ook bovenaan.

Sugar tip: Beslis samen met je kind wat de beste plek is.

Tip 3: Werk in de hoogte

Kinderkamer praktisch inrichten_6
Bron: Westwing Now

Ook in een kleine ruimte krijg je heel wat kwijt als je de totale lengte benut. Investeer in een hoge kast. Gebruik opbergdozen om de kast verder in te delen. De spullen die je niet vaak gebruikt, zet je bovenaan.

Ook met een hoogslaper win je veel ruimte. Onder het bed kun je een speelhoekje maken dat later kan omgevormd worden tot bureau.

Tip 4: Koop meubels met zoveel mogelijk opbergmogelijkheden

Kinderkamer praktisch inrichten_10
Bron: Pinterest

Geef de voorkeur aan meubelstukken met extra opbergsystemen. In een lade onder een bed of een hoogslaper met geïntegreerde kast kun je heel wat opbergen.

Tip 5: Houd het persoonlijk

Kinderkamer opruimen_1
Bron: eengoedverhaal

Het is fijn voor je kind als het makkelijk bij zijn favoriete speelgoed kan. Houd rekening met de wensen van je kind. Sommige kinderen hebben het er moeilijk mee als hun kamer ineens verandert. Doe het in samenspraak en stap voor stap.

Tip 6: Gebruik favoriete figuurtjes

Kinderkamer praktisch inrichten_4
Bron: Wooden

Kinderen houden van kleuren en vormen. Je vindt tegenwoordig heel wat mooie dozen en manden. Opruimen lukt echt beter als het kind de opbergers zelf ook leuk vindt.

Je kunt alles ook samen personaliseren. Afgedankte speeltjes kunnen gebruikt worden om opbergdozen op te vrolijken. Je kan ook met stickers of tekeningen werken.

Lees ook Wat doe je met al de tekeningen en knutselwerkjes van je kids?’

Tip 7: Koop meegroeimeubelen

Kinderkamer praktisch inrichten_12
Bron: Ikea

Houd de basis zo neutraal mogelijk zodat je de kamer makkelijk kan aanpassen aan de leeftijd van je kind. Een babybedje dat kan omgebouwd worden tot peuter- of kleuterbed is een goede investering.

Koop liever een hoge kast dan een laag model. Daarin kan je veel meer kwijt.

Tip 8: Maak goede afspraken

Kinderkamer praktisch inrichten_Tips Like Sugar
Bron: Planete-deco

Leer je kind dat het moet opruimen. Doe het samen en leg uit hoe het tewerk moet gaan. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Maak duidelijk dat er eerst moet opgeruimd worden voordat het met iets nieuws begint te spelen. Probeer er een spelletje van te maken.

Label de dozen zodat je kind weet wat het erin mag stoppen.

Geef je kind een pluim als het flink heeft meegeholpen.

Tip 9: Werk met zones

Kinderkamer praktisch inrichten_11
Bron: Postboxdesigns

Maak bijvoorbeeld een werkhoekje waar je kind kan tekenen en puzzelen. Het knutselmateriaal en de puzzels bewaar je dan op deze plek. Je kunt met open rekjes werken om het wat ruimtelijker te houden.

Leg een tapijt op de grond. Dit wordt de speelzone waar je kind kan bouwen of spelen met zijn autootjes of poppen. Zet er manden bij zodat het speelgoed in de buurt van de opbergers blijft.

Tip 10: Doe geregeld een grondige inspectie

Kinderkamer praktisch inrichten_10
Bron: Journal-du-design

Speelgoed dat stuk is, gooi je weg. Spullen die je kind ontgroeid is, geef je weg of verkoop je. Onze kinderen vinden het makkelijker om er afstand van te doen als we het aan familie of vrienden geven.

Het is sowieso belangrijk dat je je kind erbij betrekt. Het zal je ook kunnen vertellen waar alle kleine onderdelen thuishoren. Twijfelt het over iets, houd het dan nog even bij. Wordt er niet meer mee gespeeld, dan kan het de deur uit.

Sugar tip: Een goede regel is ‘Voor elk nieuw speeltje, moet er iets ouds weg’.

Heb je zelf nog een tip? Zet hem in de reactiebalk.

Op zoek naar praktisch interieuradvies?

Weet je niet hoe je er zelf aan moet beginnen? Ik help je graag op weg bij je thuis. In een sessie van twee uur krijg je bruikbare tips (kleuradvies, schikking, opruimadvies) zodat jij precies weet hoe je zelf aan de slag kan. Zo wordt jouw huis met zijn bestaande meubilair en decoratie een plek waar jij écht rust vindt. Contacteer me vrijblijvend voor meer informatie.

DE LEUKSTE ARTIKELEN IN JOUW MAILBOX?Laat hier je mailadres achter

Vind je dit artikel leuk? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

Uitgelichte afbeelding: Archzine

Schrijf hier je reactie...

Heb je een winkel of een bedrijf?

En wil je meer klanten én een hogere omzet?