Kids

Zo entertain je je kind bij een lange autoreis
(leestijd: 2 minuten)

Een autoreis van honderden kilometers kan al snel een helse rit worden als je kind zich niet kan bezighouden op de achterbank. Zorg voor afwisselende activiteiten in de wagen. Stop geregeld. Liefst om de paar uur. Strek even de benen en laat je kind zich volop uitleven in de buitenlucht.

Met deze 10 tips raak je op een aangename manier op je bestemming.

Tip 1: Tover je auto om tot een bioscoop

Een draagbare DVD-speler is echt een aanrader als je een lange rit voor de boeg hebt.
Thuis stoppen we alle favoriete films in een mapje. Onze kinderen hebben elk hun eigen scherm. Ze kunnen samen naar dezelfde film kijken of elk een andere film kiezen. Zo is er nooit onenigheid over de filmkeuze. Zorg wel voor een koptelefoon.

Sugar tip: Kleine kinderen hebben nog geen tijdsbesef. Je kunt de reistijd in aantal films uitdrukken.

Tip 2: Neem kleine cadeautjes mee voor onderweg

Dit doe ik al jaren en de kinderen vinden het geweldig. Door het jaar koop ik allerlei goedkope spulletjes. Als we op vakantie gaan, wikkel ik ze in een mooi papiertje.

Telkens als we 100 kilometer gereden hebben, mogen de kinderen een pakje openmaken. Je kan er iets lekkers instoppen. Denk zeker ook voor verrassingen waar ze mee kunnen spelen in de auto. Dat zorgt weer voor extra tijdverdrijf.

Lees ook: 8x de leukste traktaties voor kinderen

Tip 3: Houd een gezellige picknick

Wij nemen altijd broodjes mee voor onderweg. In onze koelbox stoppen we beleg, groenten, gekookte eitjes, fruit en drank. Op een rustig plekje in het gras spreiden we onze picknickdekens uit. Dan is het heerlijk genieten van al dat lekkers. Dit geeft ons een echt vakantiegevoel.

Tip 4: Zet een luisterboek op

Kinderen vinden het fijn als ze naar een verhaal kunnen luisteren met meerdere stemmen. Je vindt er voor jong en oud in de bibliotheek. Je kan natuurlijk ook zelf een verhaaltje voorlezen.

Tip 5: Gebruik de achterzijde van de voorste autozetels

Er bestaan speciale zakken om aan de zetels te bevestigen. Hierin stop je boekjes, knuffels, klein speelgoed, drank en tussendoortjes.

Tip 6: Geef je kind een kaart met de reisroute

Hoe vermijd je de vraag ‘Hoelang nog’? Kan je kind lezen, dan kan je het een kaart geven waarop de route is uitgestippeld. Zo kan het zelf aan de hand van de borden met plaatsnamen bijhouden waar het ergens zit.

Tip 7: Touwtje springen

Springen is heel intensief. Je kind kan er snel veel energie mee kwijtraken. Na een stevige springsessie is de kans ook groot dat het in de auto in slaap valt.

Tip 8: Speel autospelletjes

Je kan gaan voor klassiekers als ‘Ik ga op reis en neem mee’ of ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. Of speel bijvoorbeeld ‘Wie ben ik?’ met post-its. Zorg dat je schrijfgerief bij de hand hebt. Iedereen schrijft iets op een post-it en kleeft die dan op het hoofd van zijn buur.

Tip 9: Ieder zijn eigen rugzakje

Ik maak voor elk van onze kinderen een tasje klaar met een drinkbus, wat versnaperingen, een knuffel en een verfrissend washandje. Zo kan iedereen verder tot de volgende stop. Onderweg vul ik het geregeld weer aan. Dit rugzakje komt op onze bestemming ook nog goed van pas.

Tip 10: Maak tijd voor een potje voetbal

Een bal neemt weinig plaats in beslag en geeft plezier aan jong en oud. Kies een rustige parking uit met een grasveld. Speel een partijtje voetbal. Of probeer de bal zoveel mogelijk keren naar mekaar terug te gooien. Houd het record bij.

Sugar tip: Kindvriendelijke parkeerplaatsen in Frankrijk en Duitsland.

Bron uitgelichte foto: Pexels

Vind je dit artikel leuk? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

Schrijf hier je reactie...