Kids

Kinderkamer inrichten? Check deze praktische tips
(leestijd: 2 minuten)

Wil je een kinderkamer inrichten, zorg dan zeker voor voldoende opbergruimte. Al je spullen verdienen een vaste plek in huis. Dit geldt zeker ook voor speelgoed. Want voor je het weet, slingert het overal rond en zie je door de bomen het bos niet meer.

Met enkele eenvoudige ingrepen tover je de kamer van je kind om in een praktische slaap- en speelruimte. Als je het goed aanpakt, wordt opruimen écht kinderspel en spaar je er veel tijd mee uit.

Tip 1: Geef alles een eigen plekje

Kinderkamer inrichten_Tips Like Sugar
Bron: Moms best

Groepeer het speelgoed per categorie. Houdt je kind van boeken, investeer dan in een grote boekenrek.
Gebruik dozen om al het kleine speelgoed en alle blokken te verzamelen. Knuffels kun je in manden stoppen.

Sugar tip: Label alle dozen. Als je kind nog niet kan lezen, kun je een foto maken van de inhoud en die op de doos kleven. Zo vindt je kind alles makkelijk terug en weet het ook waar iets moet teruggelegd worden.

Lees ook Slimme opbergideeën voor de kinderkamer.

Tip 2: Kinderkamer inrichten? Stel je in de plaats van je kind

Kinderkamer voorbeeld
Bron: lindydewaalinteriors

Zorg dat het speelgoed waar je kind het meest mee speelt binnen handbereik staat. De dingen waar het niet zelfstandig mee kan spelen, zet je wat hoger. Breekbare spullen of speelgoed dat gevaarlijk kan zijn voor jonge kinderen plaats je ook bovenaan.

Sugar tip: Houd rekening met de wensen van je kind en beslis samen wat de beste opbergplek is.

Tip 3: Werk in de hoogte

Kinderkamer inrichten_Tips Like Sugar
Bron: Westwing Now

Ook in een kleine ruimte krijg je heel wat kwijt als je de totale lengte benut. Het is een goed idee om te investeren in een hoge kast. Gebruik opbergdozen om de kast verder in te delen. De spullen die je niet vaak gebruikt, zet je bovenaan.

Ook met een hoogslaper win je veel ruimte. Onder het bed kun je een speelhoekje maken dat je later omvormt  tot bureau.

Tip 4: Koop meubels met zoveel mogelijk opbergmogelijkheden

Kinderkamer praktisch inrichten_10
Bron: Pinterest

Geef de voorkeur aan meubelstukken met extra opbergsystemen. In een lade onder een bed of een hoogslaper met geïntegreerde kast kun je heel wat opbergen.

Tip 5: Kinderkamer inrichten? Houd het persoonlijk

Kinderkamer opruimen_Tips Like Sugar
Bron: eengoedverhaal

Het is fijn voor je kind als het makkelijk bij zijn favoriete speelgoed kan. Houd rekening met de wensen van je kind. Sommige kinderen hebben het er moeilijk mee als hun kamer ineens verandert. Doe het in samenspraak en stap voor stap.

Tip 6: Gebruik favoriete figuurtjes

Kinderkamer met tapijt
Bron: Wooden

Kinderen houden van kleuren en vormen. Kies dan ook voor dozen en manden die bij de leefwereld van je kind passen. Opruimen lukt echt beter als je kind de opbergers zelf ook leuk vindt.

Ga samen aan de slag en gebruik afgedankte speeltjes om opbergdozen op te vrolijken. Het is ook leuk om met stickers of tekeningen. te werken

Lees ook Wat doe je met al de tekeningen en knutselwerkjes van je kids?’

Tip 7: Kinderkamer inrichten? Koop meegroeimeubelen

Kinderkamer praktisch inrichten_12
Bron: Ikea

Houd de basis zo neutraal mogelijk zodat je de kamer makkelijk kan aanpassen aan de leeftijd van je kind. Zo is het een goede investering om een babybedje te kopen dat je kunt ombouwen tot peuter- of kleuterbed.

Koop liever een hoge kast dan een laag model. Daarin kun je veel meer kwijt.

DE LEUKSTE TIPS IN JOUW MAILBOX?Laat hier je mailadres achter

Tip 8: Maak goede afspraken

Kinderkamer inrichten_Tips Like Sugar
Bron: Planete-deco

Leer je kind dat het moet opruimen. Doe het samen en leg uit hoe het tewerk moet gaan. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Maak duidelijk dat er eerst moet opgeruimd worden voordat het met iets nieuws begint te spelen. Probeer er een spelletje van te maken.

Label de dozen zodat je kind weet wat het erin mag stoppen.

Geef je kind een pluim als het flink heeft meegeholpen.

Tip 9: Werk met zones

Kinderkamer praktisch inrichten_11
Bron: Postboxdesigns

Maak een werkhoekje waar je kind kan tekenen en puzzelen. Het knutselmateriaal en de puzzels bewaar je dan op deze plek. Werk met open rekjes om het ruimtelijk te houden.

Met een tapijt creëer je snel een speelzone waar je kind met blokken, autootjes of poppen kan spelen. Zet er enkele opbergmanden bij waarin je het speelgoed terug kunt opbergen.

Tip 10: Kinderkamer inrichten? Doe geregeld een grondige inspectie

Kinderkamer praktisch inrichten_10
Bron: Journal-du-design

Speelgoed dat stuk is, gooi je weg. Spullen die je kind ontgroeid is, geef je weg of verkoop je. Kinderen vinden het makkelijker om afstand te doen van iets als je het naar familie of vrienden geeft.

Het is sowieso belangrijk dat je je kind erbij betrekt. Het zal je ook kunnen vertellen waar alle kleine onderdelen thuishoren. Twijfelt het over iets, houd het dan nog even bij. Wordt er niet meer mee gespeeld, dan kan het de deur uit.

Sugar tip: Een goede regel is ‘Voor elk nieuw speeltje, moet er iets ouds weg’.

Heb je zelf nog een tip? Zet hem in de reactiebalk.

Tips Like Sugar is een online lifestyle magazine voor trendy mama’s die op zoek zijn naar leuke tips en praktische weetjes om meer uit hun dag te halen. Ontdek onze rubrieken kids, interieur, slimme tips, eropuit en fit&gezond.

Vind je dit artikel leuk? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

Uitgelichte afbeelding: Archzine

Schrijf hier je reactie...