Interieur

Praktische tips voor je interieur
(leestijd: 2 minuten)

Geen groot budget voor de inrichting van je huis? Geen nood, met deze praktische tips geef je je interieur toch een flinke boost.

Maak een strakke wand met losse kasten en zet de bovenkant dicht

Je kunt natuurlijk plafondhoge kasten op maat laten maken bij een schrijnwerker. Zoek je een goedkoper alternatief, dan kun je perfect werken met standaardkasten uit een woonwarenhuis.

Meet de muur waartegen je de kasten wil plaatsen en bereken hoeveel losse kasten je nodig hebt om de wand te vullen.

Strakke wand met losse kasten
Strakke wand met losse kasten

Hier zie je een kastenwand van 2,5 meter die werd gemaakt van twee kasten van 1 meter en één van een halve meter. Zet ze naast mekaar, zodat je een strakke kastenwand bekomt.

De bovenkant maak je dicht met MDF zodat je het effect krijgt van inmaakkasten. Je kunt de MDF-planken op maat laten zagen in een doe-het-zelfzaak en ze zelf bevestigen. Voor een mooi resultaat werk je alles af met siliconen en schilder je de planken in dezelfde kleur als de kast.

Maak een boekenrek van een nis

Door leggers in een nis te plaatsen, krijg je een kamerhoge boekenrek. Zo lijkt je muur hoger. Bovendien win je extra ruimte als je de totale hoogte gebruikt.

Een gebruikelijke diepte voor de leggers is 30 of 40 cm. Je kunt de leggers laten uitspringen zoals je hier ziet. Je hoeft je dus niet noodzakelijk aan de diepte van de nis te houden. Zo kun je van een ondiepe nis, toch nog een boekenkast maken.

Plafondhoge boekenkast in een nis
Plafondhoge boekenkast in een nis

Deze boekenrek heeft leggers van 30 cm diep.

Fleur je interieur op met planten

Tegenwoordig worden er terug meer planten in huis gezet. Door ze in groepjes te plaatsen, krijg je een leuk effect. Kamerplanten zorgen voor een betere luchtvochtigheid. Ze zijn dus ook nog eens goed voor je gezondheid.

Zet planten in groepjes bij mekaar.
Zet planten in groepjes bij mekaar.

Hier zie je de retro kamerplant ‘Pilea Peperomioides’. Door de platte, ronde bladeren is zij ook wel gekend als Pannenkoekenplant.  In de jaren ’70 was deze plant een veel geziene gast op de vensterbank.

De andere dame  is de ‘Coral Breeze’ of ‘Rhipsalis Cassutha’.

Lees ook: ‘10 tips voor een rustgevende ruimte

Met ronde vormen krijg je een speels effect

Om het lijnenspel in een strak interieur wat te breken, kun je gebruik maken van ronde vormen. Hier zie je een paar voorbeelden.

Ontwerp zelf een origineel kussen

Je hoeft helemaal geen handige naaister te zijn om een leuk kussen te ontwerpen. Maak je eigen dessins op bestaande kussens door er met textielmarkers op te tekenen. Je kunt je fantasie de vrije loop laten.

Hier zie je een paar voorbeelden met lijnen en een ingekleurd vlak.
Ook kinderen kunnen zelf hun eigen ontwerpje maken voor hun kamer.

DE LEUKSTE TIPS IN JOUW MAILBOX?Laat hier je mailadres achter

Maak een originele creatie met fotokaders

Koop fotokaders in verschillende afmetingen. Stop er leuke foto’s in en maak er een mooie compositie mee.

Creatief met kaders
Creatief met kaders

Meet het vlak op de muur waarbinnen je de fotolijsten wil hangen. Baken hetzelfde vlak af op de grond. Schik alle kaders binnen dat vlak tot je een mooi resultaat hebt. Teken jouw schikking over op een blad papier. Meet de afstanden tussen de kaders en noteer ze op het papier. Nu hang je de kaders volgens jouw uitgetekend ontwerp tegen de muur.

Plaats een schuifwand om dingen aan het zicht te onttrekken

Met een schuifwand van meerdere losse deuren kun je minder mooie zaken verbergen.

Schuifwand met losse panelen
Schuifwand met losse panelen

Achter deze wand schuilt een ‘wasmuur’. De wasmachine, de droogkast, de linnenmanden, de wasmanden met strijk, het droogrek en de wasmiddelen worden hier netjes opgeborgen en weggewerkt.

De panelen zijn in een doe-het-zelfzaak op maat gemaakt. Je kunt ze makkelijk zelf monteren. De wand bestaat uit vier panelen en een dubbele rail waaraan telkens twee deuren bevestigd zijn. Achter elke deur kun je dus nog een tweede deur schuiven. Hierdoor ontstaat er voldoende manoeuvreerruimte om overal goed bij te kunnen.

Hang kleine kastjes tegen mekaar en maak zo één originele grote kast

Plaats verschillende kleine kastjes bij mekaar om het effect te krijgen van één grote kast. In woonwarenhuizen vind je leuke kastjes in allerlei afmetingen aan zachte prijzen.

Maak een eigen ontwerp met verschillende kleine kasten
Maak een eigen ontwerp met verschillende kleine kasten.

Zoek uit welke maten verkrijgbaar zijn. Meet de muur waartegen je je kast wil zetten of hangen. Bereken hoeveel kastjes je nodig hebt voor de kast die je wilt maken. Denk na of je de muur volledig wil bekleden met kastjes of slechts een gedeelte ervan wil bedekken.

Vaak heb je ook verschillende maten in de deuren. Het aantal deuren hoeft niet noodzakelijk overeen te komen met het aantal kasten. Voor dit ontwerp gebruikte ik tien kastjes en 9 deurtjes.

Werk met een schuifdeur

Schuifdeuren nemen weinig ruimte in. Ze zijn ideaal als je niet de plaats hebt om een deur te laten opendraaien.

Een schuifdeur neemt weinig plaats in.
Schuifdeur met een dubbele functie

Op deze foto zie je een plafondhoge deur met twee handvaten. De deur wordt vooral gebruikt om het toilet af te sluiten. In de winter schuift ze voor de opening van de trap zodat de warmte niet naar boven kan ontsnappen.

Vul openingen tussen kastjes op met boeken of tijdschriften

Wil je kastjes plaatsen over de hele lengte van een muur, dan lukt het gewoonlijk net niet om de hele afstand met standaardkasten te vullen.

Maak een nis tussen kastjes
Maak een nis tussen kastjes

Deze kastjes werden op een sokkel geplaatst zodat ze mooi op dezelfde hoogte staan. Je kunt zelf een sokkel maken met dunne plankjes. In de nis plaats je een legger uit MDF. Bij doe-het-zelfzaken kun je planken op maat laten zagen.

Je schildert de plank in de kleur van de kastjes. Zet er tijdschriften of boeken op zoals op deze foto.

Je krijgt het mooiste resultaat als je de opening ergens tussen twee kasten laat. Zo is de hele lengte toch mooi gevuld.

Zelf nog een praktische interieurtip? Scrol naar de reactiebalk onderaan deze pagina en plaats je reactie.

Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan jouw vrienden via de sociale media knoppen.

Tips Like Sugar is een online lifestyle magazine voor trendy vrouwen die op zoek zijn naar leuke tips en praktische weetjes om meer uit hun dag te halen. Ontdek onze rubrieken kids, interieur, slimme tips, eropuit en fit&gezond.

6 reacties

Schrijf hier je reactie...