Kids

Knutselen met kartonnen dozen
(leestijd: 2 minuten)

Vindt jouw kind het ook zo fijn om met kartonnen dozen te spelen?

Karton is sterk. Je kan het makkelijk vouwen. Of er figuren in uitsnijden. Je kunt erop tekenen, kleuren en schilderen. Het is dan ook hét perfecte materiaal om mee te knutselen. En het kost je niets. In de supermarkt liggen de dozen zo voor het grijpen.

Kleine wasjes, grote wasjes

Kartonnen wasmachine
Bron: Estefimachado

Een stevige kartonnen doos tover je zo om in een hippe wasmachine. Snijd een bijna volledige cirkel uit met een breekmes. Maak in dit gedeelte nog eens een rond gat. Plak er aan de binnenkant transparante plastic tegen. Teken met zwarte stift drie draaiknoppen, enkele toetsen, een zeepbakje en wat lijntjes. Stop er wat kleertjes in. Hang nog een wasdraad op en de pret kan beginnen.

Wie mag er in deze coole huizen wonen?

Kartonnen speelgoedhuisjes
Bron: Mermag

Stapel enkele kartonnen dozen op mekaar. Schilder ze of bekleed ze met leuk papier. Maak nog enkele ramen. Trommel nog wat kleine poppen en knuffeltjes op. Hier is je kind wel even zoet mee.

Ballen werpen. Wie gooit het meest raak?

Ballenwerpen
Bron: Sofie

Neem een grote kartonnen doos en teken er het hoofd op van een vrolijk diertje of gekke clown. Maak een extra grote mond. Dit wordt het gat om de ballen in te werpen. Laat je kind het mooi schilderen of inkleuren. Als de verf opgedroogd is, kan het spel beginnen.

Wie geeft de koe haar vlekken terug?

Puzzel uit karton
Bron: Instagram

Teken een  koe op een stuk karton. Zoek wat stenen bij mekaar. Schilder ze zwart.
Leg ze op het karton en snijd er langs met een breekmes. (Dit doet mama of papa!)
Bekleed de achterkant met karton. Wie kan alle stenen op de juiste plek leggen?

Wie steelt de show vandaag?

Kartonnen televisie
Bron: Estefimachado

Op een grote doos teken je een TV-toestel. Snijd het scherm uit. Dit stuk karton kan je gebruiken om de antennehouder en de knoppen te maken. Met splitpennen laat je ze ook echt draaien.

Kartonnen antenne
Kartonnen antenne

Voor de antenne neem je twee ronde cirkels met een doorsnede van ongeveer vijf centimeter. Maak een inkeping in het midden van beide cirkels en schuif ze in mekaar. Maak een gleufje in de doos en duw de houder in de doos. Steek er nog twee gekleurde rietjes in en de uitzending kan beginnen.

Een schildersezel voor kleine Picasso’s!

Bron: Craftionery

Plooi een groot stuk karton dubbel en verstevig het met velcro tape. Het ‘schildersdoek’ kleef je vast met washi tape. Is het schilderij helemaal klaar, dan verwijder je de tape. De ezel druk je weer plat zodat hij kan opgeborgen worden voor de volgende keer.

Tuut tuut… Hier komt de politieauto

Kartonnen politieauto
Bron: Craftionery

Deze coole politiewagen bouw je met twee dozen. De smallere lage doos zit net onder de motorkap. Plak ze tegen mekaar en schilder alles wit. Werk af met washi tape en stift.

Voor echte keukenprinsesjes!

Kartonnen keukentje
Bron: Wonderful DIY

Voor dit fornuis met oven gebruik je een grote kartonnen doos. Snijd hem aan de voorkant open zodat je een deurtje krijgt. Maak er nog een kleine opening in voor het handvat. De achterkant van de doos zet je rechtop. Neem een extra stuk karton en snijd het op maat van het bovenvlak. Teken er strepen op. Dit wordt het rooster van de oven. Lijm het vast. Knip kartonnen knoppen uit karton. Zet ze vast met splitpennen zodat ze kunnen bewegen. Teken een kookplaat, een handdoekhouder en een rail met kookbenodigdheden. Zet je koksmuts al maar op!

Welke ridder wordt de baas van deze burcht?

Kartonnen kasteel
Bron: Mermag

Gebruik de zijkanten van een grote kartonnen doos. Snijd ze uit zoals op de foto. Schilder ze in vrolijke kleuren. Maak een inkeping in het midden van het gele karton. Schuif het over het andere stuk. Nu blijven ze mooi rechtop staan. Prik er nog een paar vlaggetjes aan vast.
Haal de ridders en de paarden nu maar boven!

Sugar tip: Verzamel een hele hoop kartonnen dozen. Kleef ze aan mekaar zodat het één lange tunnel wordt. Maak er ramen en deuren in zodat je kind regelmatig kan komen piepen. Werk af met een laagje verf. Of laat je kind erop tekenen met stift.
Onze kinderen vonden het heerlijk toen ze klein waren. Het zorgde voor uren speelplezier.

Laat je verder inspireren op ons Pinterestbord  Make your own toys.

Ook leuk om te lezen:
Knutselen met ballonnen
Zelf een verkleedpak maken
Voorlezen. Boekentips
Kinderactiviteiten voor binnen
35 kleuteractiviteiten waar je kind van leert én geniet
Zelf een verjaardagskroon maken

DE LEUKSTE TIPS IN JOUW MAILBOX?Laat hier je mailadres achter

Vind je dit artikel leuk? Geef het cadeau aan jouw vrienden!

Schrijf hier je reactie...