Kids

Terug naar school. Zo neem je een goede start

De kinderen mogen weer terug naar school en dat vraagt een slimme aanpak om snel in ‘schoolmodus’ te komen.  Is het voor jou altijd weer een race tegen de tijd om je kind op tijd aan de schoolpoort af te zetten? En hoe breng je structuur in je huishouden?

8 tips voor een goede start. Download gratis onze weekplanner onderaan in dit artikel.

Zorg voor een goede voorbereiding

Gebruik het weekend om jezelf te organiseren. Zorg dat je koelkast en diepvries gevuld zijn. Kook al wat vooruit.

Geef alles een vaste plek in huis. Dit voorkomt dat je voortdurend  tijd verliest met zoeken.

Maak er een goede gewoonte van om de avond voordien zoveel mogelijk klaar te leggen. Laat je kind vóór het slapengaan al kleren uitkiezen voor de volgende dag. Zo vermijd je vervelende situaties in de ochtend.

Lees ook: Zo loopt je huishouden als een goed geoliede machine

Leg de nieuwe ‘terug naar school’ regels uit

Maak duidelijke afspraken met je kind. Spreek op voorhand af hoe laat het naar bed moet en wanneer het moet opstaan. Overloop de taken die het zelfstandig kan doen. Kleuters kunnen hun boekentasje al zelf leegmaken.

Waar en wanneer maakt je kind zijn huiswerk? Mag het nog even TV kijken? Praat erover met je kind. Het is belangrijk om grenzen te stellen. Zo vermijd je heel wat discussies achteraf.

Maak een haalbare takenverdeling

Wie doet wat in het huishouden? Zorg voor een duidelijke verdeling van de huishoudelijke taken. Laat je kind ook meehelpen. Zo leert het zijn steentje bij te dragen.

Kleine kinderen vinden het best leuk als ze mama of papa mogen helpen. Je kunt ze belonen met stickertjes. Spreek af om samen een toffe activiteit te doen als de stickerkaart vol is.

Lees ook: 5 geheime tips om jouw kind graag te laten opruimen’

Schakel extra hulp in nu je kind terug naar school moet

Lukt het je niet om alles zelf te beredderen? Kijk waar het misloopt. Ga dan op zoek naar mogelijke oplossingen. Vraag hulp aan familie of vrienden. Als je budget het toelaat, kun je misschien wat huishoudelijke taken uitbesteden. Breng je strijk bijvoorbeeld weg.

Maak afspraken met andere ouders. Het scheelt je heel wat tijd als je afwisselend kunt rijden naar de naschoolse activiteiten.

Breng routine in je ochtenden

Sta zelf op tijd op. Maak je kind op een vast uur wakker. Een vrolijke wekkerradio kan helpen om je kind uit de veren te krijgen.

Verlies je ’s morgens gemakkelijk de tijd uit het oog? Stel het alarm van je smartphone in. Zet het 10 minuten vóór je naar school moet vertrekken. Zo heeft je kind voldoende tijd om nog even naar het toilet te gaan. De jasjes en schoentjes kunnen daarna rustig aangetrokken worden.

Lees ook: 10 tips voor een gezonde ochtendroutine

Werk met een weekplanner nu je kind terug naar school gaat

Het is heel praktisch om met een weekschema te werken. Hierop kun je noteren wat je kind moet meenemen naar school (knutselmateriaal, zwemzak,…).  Zet er alle activiteiten van je kind op (hobby’s, verjaardagsfeestjes, familieuitstapjes,…).

Werk  met simpele tekeningen (een hoedje voor een feestje, golfjes voor de zwemles) als je kind nog niet kan lezen.

Hang de planner op een goed zichtbare plaats. Laat je kind er elke avond en ochtend naar kijken. Zo weet het wat er gaat komen. Dit brengt rust. Kleine kinderen leren zo ook de dagen van de week kennen.

Sugar tips

Wijkt een dag af van het normale patroon? Kleur de bol van deze dag in met fluo. Zo wordt je aandacht er extra op gevestigd.

Schrijf met een uitgombare pen. Zo kun je snel iets veranderen en blijft je schema toch overzichtelijk en ordelijk.

Plan niet teveel

September is een heel drukke maand. Het duurt even voor iedereen weer in routine is. Je kind krijgt veel nieuwe prikkels. Iedereen moet wennen aan de nieuwe situatie. Er zijn infoavonden op school. De naschoolse activiteiten beginnen weer. Houd hiermee rekening in je agenda.

Stel niet-dringende zaken even uit. Houd je agenda de eerste week ’s avonds vrij voor je kind. Zo heb je tijd om het wat extra aandacht te geven.

Lees ook: 15 tips om tijd te winnen’

Zorg voor een avondritueel

Kinderen houden van structuur. Leer je kind een eenvoudig ritueel aan. Zorg ervoor dat het de avond rustig kan afsluiten. Verwittig je kind een kwartiertje vóór bedtijd. Dat geeft het de tijd om zijn spel af te ronden en het speelgoed op te ruimen.

Laat het elke dag op hetzelfde uur naar bed gaan. Lees nog een verhaal voor. Grote kinderen kun je zelf nog even laten lezen.

Terug naar school gaan, is voor het hele gezin weer een hele aanpassing. Wanneer je zorgt voor structuur en duidelijke afspraken maakt, raak je het nieuwe ritme snel weer gewoon. De weekhelper helpt je om een goed overzicht te behouden. Wees consequent en zorg voor vaste rituelen. Maar las zeker ook momenten in om samen nog iets leuks te doen. Dan komt alles dik in orde.

Lees ook: ’16 tips bij slaapproblemen kind’

Maak er een mooi schooljaar van!

Vind je dit artikel leuk? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

2 reacties

Schrijf hier je reactie...