Kids

Voorlezen is leuk. Voordelen en tips
(leestijd: 2 minuten)

Voorlezen speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van je kind. Daarom is het goed om er elke dag een kwartiertje voor uit te trekken. Maar daarnaast is het is ook gewoon gezellig om samen in een mooi boek te duiken. Met de tips in dit artikel wordt het alleen nog maar leuker.

Waarom voorlezen?

 • Voorlezen geeft je kind rust en structuur
  Als je een vast tijdstip kiest, wordt voorlezen al snel een goede gewoonte. Een ideaal moment om voor te lezen is net voor het slapengaan. Lezen werkt ontspannend. Zo kan je kind de dag op een rustige manier afsluiten. Je zult merken dat het sneller in slaap valt.
 • De concentratie van je kind verbetert
  Je zult merken dat je kind in het begin snel afgeleid is. Hoe meer je leest, hoe beter het hem of haar zal lukken om langer en geconcentreerder te luisteren.
 • Je kind krijgt een rijkere woordenschat
  Bij het voorlezen leert je kind nieuwe woorden en nieuwe zinsconstructies kennen. Zo krijgt het een beter taalgevoel. Het zal later ook minder moeite hebben met lezen, begrijpend lezen en spellen. (Bron: leesmonitor)
 • Het prikkelt de fantasie van je kind
  Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Je zult zien dat je kind helemaal opgaat in de verhalen. Het kan zo even wegdromen en zelf in het verhaal stappen. Met een volwassene in de buurt voelt het zich veilig en kan het zich helemaal laten meeslepen.
 • Voorlezen verruimt de leefwereld van je kind
  Kinderen leren nieuwe en onbekende dingen in verhaaltjes. Zo ontdekken ze een andere wereld en kunnen ze zich identificeren met de personages en er ook mee meeleven.

  Je kunt verhalen zoeken die aansluiten bij de leeftijd van je peuter of kleuter. Boeken helpen ook om gevoelige thema’s te bespreken zoals ziekte of verlies.

  Wil je je kind op het potje leren gaan? Dan is dit boek een aanrader.
Voorlezen peuters_potjestraining
Dit boekje helpt peuters en kleuters bij hun potjestraining

Anna wil dat Konijn op het potje gaat. Maar dat lukt niet zo goed. Het potje blijft leeg. Anna weet al heel goed hoe het moet. Ze zal het Konijn eens laten zien …

‘Op je potje, konijn’ is dé handleiding om je peuter op het potje te leren gaan!
Je koopt dit leuke kinderboek via deze link bij Bol.com

Nog meer boektoppers voor peuters en kleuters

Dit zijn de favoriete kinderboeken van Tips Like Sugar.

Voor kleine bewonderaars en hun papa’s

Klein wit visje heeft een heleboel vriendjes. En allemaal hebben ze een fantastische papa: de ene is supersterk, de andere de allergrootste en weer een andere papa is keislim of reuzegrappig … Natuurlijk is ook de papa van Klein wit visje ergens heel erg goed in.

‘Klein wit visje en zijn papa’ is een hartverwarmend boek voor kinderen vanaf 2,5 jaar. Je koopt het via deze link bij Bol.com

Tof kleuterboek met mooie illustraties

Vleermuizen hangen met hun hoofd naar beneden, behalve Fladdertje. Ten opzichte van de andere vleermuizen doet hij alles omgekeerd. Dat vinden zij vreemd, maar anders zijn heeft ook zo zijn voordelen.

‘Fladdertje op zijn kop’ is een origineel boek over anders zijn voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Je koopt dit mooie kinderboek via deze link bij Bol.com

Waarom ruziemaken als je ook samen kunt delen?

De eekhoorntjes Eduard en Reinier zijn druk bezig hun wintervoorraad aan te leggen en hebben allebei hun oog laten vallen op de állerlaatste dennenappel in het bos. In het spannende gevecht dat volgt gaan de eekhoorntjes zelfs zo ver dat ze hun eigen leven in gevaar brengen om de dennenappel te bemachtigen. Dat kan nooit goed gaan…

‘Twee vechtende eekhoorntjes’ is een grappig kinderboek met een wijze les voor kinderen vanaf 3 jaar. Je vindt dit boek bij Bol.com

Dit prentenboek maakt rouw bespreekbaar en helpt het gesprek met kinderen aan te gaan.

Een jong meisje heeft iemand verloren van wie ze heel veel houdt. Ze maakt een doos waarin ze momenten en herinneringen verzamelt, en ze vertelt over hoe ze zicht voelt. Achterin het boek vind je meer informatie en tips om kinderen verder te helpen in hun rouwproces. Door het unieke perspectief is het een universeel verhaal, dat gelezen kan worden bij het overlijden van een vriend, familielid of zelfs een huisdier.

‘Ik wil je nooit vergeten’ is een troostrijk prentenboek voor kinderen van 4 tot 8 jaar die een dierbare verloren hebben. Je vindt dit boek bij Bol.com

Want jarig zijn, is speciaal voor elk kind.

Het is een heel bijzondere dag: Rikki is jarig! Hij staat lekker vroeg op en bereidt samen met mama zijn verjaardagsfeestje voor. Als Rikki’s vriendjes eindelijk komen, is Anni er niet bij … Komt ze nog? En houdt deze verjaardag nog meer verrassingen in petto voor Rikki?

‘Rikki is jarig’ is een betoverend feestboek voor kinderen vanaf 3 jaar. Je koopt het via deze link bij Bol.com

Gemaakt door een Ierse vormgever die de wereld rondreist en ondertussen prentenboeken maakt.

Een snoes van een uiltje, dat al slapend uit zijn nest valt is op zoek moet naar zijn mama. Eekhoorn zal hem wel even helpen, maar dan moet kleine Uil wel de juiste aanwijzingen geven… Uiteindelijk komt het gelukkig allemaal goed!

‘Mama kwijt’ is een superleuk peuterboek voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Je vindt dit boek bij Bol.com

Over WOW-elementen in de wereld

Hoe komt het dat er dag en nacht is? Waarom ziet de maan er soms anders uit? Is de zon een ster? Welke planeten zijn er allemaal? Als je buiten staat en naar de lucht kijkt, wat zie je dan allemaal? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord. Maar ook hoe je zelf maankoekjes kunt bakken en hoe je een mooie raket van karton kunt maken.

‘Sterren en planeten’ is een informatief prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar die alles willen weten over sterren en planeten. Je koopt dit leuke boek bij Bol.com

Voor kleine tandenpoetsenweigeraars vanaf 3 jaar

De directeur organiseert een grote Tandenpoetsdag: egel gaat met tandpasta op zijn rug langs bij alle dieren. Maar poetsen kan een flinke uitdaging zijn. De kop van de giraf is zo hoog! En de muil van leeuw is een heus avontuur. Het lukt de dappere egel zelfs om het gebit van de haai weer helemaal fris te krijgen. Maar… vergeet hij niet iemand?

‘De grote tandenpoetsdag’ is een grappig en verfrissend prentenboek voor kinderen vanaf 3 jaar. Je vindt dit coole boek bij Bol.com

Met de taalontwikkeling van het kind als thema

Papa Zeepaardje is in paniek. Hij is een van zijn kleintjes kwijt! Samen met de walvis, de schildpad en de andere dieren zoekt hij naar zijn verdwenen baby. Help jij mee?

‘Papa Zeepaardje’ is een leuk tel- en zoekboek met flapjes voor peuters vanaf 2,5 jaar. Je koopt dit boek via deze link bij Bol.com

Met de wereld rondom het kind als thema

Kaatje gaat naar de tandarts. Die gaat kijken of Kaatjes tanden gezond zijn. Met een spiegeltje kijkt ze in Kaatjes mond. Kaatje heeft sterke tanden. Ze poetst ze elke dag, samen met mama of papa!

‘Kaatje bij de tandarts’ is een eenvoudig en herkenbaar prentenboek over een controlebezoek aan de tandarts, voor peuters vanaf 2 jaar. Je vindt het bij Bol.com

Over de kleine walvis die al veel kinderharten wist te veroveren.

Dit is het vervolgverhaal op ‘De kleine walvis’, het prentenboek dat in 2017 tot ‘Prentenboek van het Jaar’ werd uitgeroepen. Met deze nieuwe, stevige uitgave kunnen nu ook peuters genieten van het sfeervolle vervolgavontuur over Boy en de kleine walvis.

‘De kleine walvis in de winter’ is een prachtig prentenboek voor kinderen van 1 tot 6 jaar. Je koopt het via deze link bij Bol.com

Sugar tip: Laat een kinderboek op maat maken

Voorlezen is leuk
Een gepersonaliseerd kinderboek gebaseerd op de letters van de naam van je kind
Te bestellen bij wonderbly.com
De eerste pagina van het boek kun je zelf schrijven. Dit schreef ik voor onze zoon, Toon. Hij vindt het nog altijd zijn allermooiste boek. Het is uniek en daarom zo speciaal voor hem.


DE LEUKSTE TIPS IN JOUW MAILBOX?Laat hier je mailadres achter

8 tips die voorlezen extra leuk maken

Tip 1: Kies een vast moment

Koppel het voorlezen aan een dagelijks ritueel. Je kunt bijvoorbeeld elke dag na het avondeten een verhaaltje lezen of telkens na het poetsen van de tanden. Je zult merken dat je kind er op die momenten ook zelf naar gaat vragen.

Tip 2: Zoek een leuke plek

Kruip mee onder de dons. Ga in de tent of het huisje van je kind zitten. Lees eens een boek onder de tafel. Of maak het donker en lees voor met een zaklamp.

Tip 3: Kies een onderwerp dat je kind interesseert

Kies kinderboeken die passen bij de interesses van je kind. Zo trek je direct de volle aandacht.

Neem je kind mee naar de bibliotheek (of je eigen boekenkast) en kies samen boekjes.

Tip 4: Laat je kind meekijken

Zorg ervoor dat je kind kan “meelezen”. Ga naast je kind zitten zodat het de prentjes kan bekijken.

Kinderen vinden het leuk als je telkens hetzelfde verhaaltje leest. Na een poos kennen ze de zinnetjes uit het hoofd en lijkt het wel alsof ze zelf al kunnen lezen. Dat vinden ze geweldig.

Tip 5: Verander de toonhoogte van je stem bij het voorlezen

Lees het boekje eerst zelf. Zo weet je wat er komt en kun je erop inspelen. Als het grappig is, spreek je extra luid. Als je fluistert, wordt het verhaal nog spannender. Las ook geregeld stiltes in. Lees traag en duidelijk zodat je kind helemaal mee is.

Volg ons op Facebook, Instagram en Pinterest.

Tip 6: Wakker de fantasie van je kind aan

Stel vragen aan je kind. Wat denk jij dat er nu gaat gebeuren? Wat zou jij doen?

Tip 7: Gebruik een handpop om voor te lezen

Gebruik eens een handpop om je verhaal voor te lezen. Of laat de knuffel van je kind een personage spelen. Zo breng je wat actie bij het voorlezen.

Tip 8: Extra knuffels in bed bij het voorlezen

Bij het voorlezen voor het slapengaan, kun je je kind een paar knuffels laten uitkiezen om te komen meeluisteren. Daarna moeten ze terug naar hun eigen ‘bedje’.

Tip 9: Ga samen naar de bib

Neem je kind van jongs af mee naar de bibliotheek. Zo kan het zelf boekjes uitkiezen die het leuk vindt en een persoonlijke leesvoorkeur ontwikkelen.

Voorlezen is tof. Voor je kind en jezelf. Zorg ervoor dat het echt een fijne bezigheid wordt. Zo zal je kind later ook sneller naar een boek grijpen. Kies samen een vast moment en geniet. Zo leer je je kleuter een goede gewoonte aan en help je hem bij zijn verdere ontwikkeling.

Wat is jouw voorleesritueel? En welk boek vind je kind het leukst? Laat het weten in de reactiebalk helemaal onderaan.

Elk jaar in november is het Voorleesweek. In 2021 is dit van 20 tot 28 november.

Tips Like Sugar is een online lifestyle magazine voor trendy vrouwen die op zoek zijn naar leuke tips en praktische weetjes om meer uit hun dag te halen. Ontdek onze rubrieken kids, interieur, slimme tips, eropuit en fit&gezond.

Op zoek naar meer inspiratietips voor kinderen? Lees dan zeker ook:
Ballonnen. 14x anders
Een beer tekenen. Zo gaat het makkelijk en snel
Dit maak je met schelpjes
Knutselen met toiletrol

Vind je dit artikel leuk? Geef het cadeau aan je vrienden en deel het via de sociale media buttons.

Uitgelichte foto: Pexels

Schrijf hier je reactie...