Kinderen horen veilig vastgeklikt in de auto te zitten. Het is echt van levensbelang om ze altijd correct vast te maken in een aangepaste autostoel die op de juiste manier is bevestigd in de wagen. Het gewicht en de grootte van je kind bepalen welk autozitje je moet gebruiken. De leeftijd van je kind speelt dus geen rol.
Nu onze kinderen de leeftijd naderen dat ze (volgens hen) zonder zitje mogen meerijden, wou ik even checken hoe het nu precies allemaal zit. Ik zet het hier voor jullie op een rijtje.
Baby's
Een baby heeft in verhouding met een volwassene een veel zwaarder hoofd en de nekwervels zijn nog niet voldoende ontwikkeld om een schok te kunnen opvangen. Door het zitje tegen de rijrichting in te plaatsen wordt de klap bij een botsing opgevangen door de hele rug waardoor het risico op letsels van de nekwervels enorm verkleind wordt.
Een actieve frontale airbag is levensgevaarlijk en het is verplicht om hem uit te schakelen.
Je kind mag op eender welke plaats in de auto vervoerd worden, maar achterin is het veiligst. Kijk uit met airbags. Zorg er dus altijd voor dat de airbag uitgeschakeld is als je jouw baby naast jou op de passagierszetel tegen de rijrichting in plaatst. Als dit onmogelijk is, moet het kind verplicht achter in de auto geplaatst worden. Controleer ook hier of er geen actieve frontale airbags aanwezig zijn en deactiveer ze.
Schakel pas over naar een ander zitje als de maximumwaarden van het gewicht (13 kg) of de grootte (85 cm) bereikt zijn of als het hoofdje buiten het zitje uitsteekt. Het kan geen kwaad dat de voetjes over de rand van het zitje uitsteken. Algemeen geldt dat je het gebruik van een zitje in de rijrichting best zo lang mogelijk uitstelt.
Kindjes tussen 9 en 18 kg en een lengte van 80 tot 1,05 cm
vervoer je in een autostoel (groep 1) met rugleuning waarbij het kind nog vastgemaakt is met eigen riempjes.
Controleer in de gebruiksaanwijzing hoe je autozitje geïnstalleerd moet worden en tot welk gewicht je het mag gebruiken. Sommigen kunnen tegen de rijrichting geplaatst worden. Tot 15 maanden zijn deze zitjes aangewezen.
Schakel pas over op een volgend stoeltje als jouw kind het maximumgewicht (18 kg) bereikt heeft of het hoofdje van je kindje uitsteekt boven het zitje.
Kindjes met een gewicht van 15 tot 25 kg en een lengte van min. 1,05 m
zet je in een autostoel (groep 2) met rugleuning waarbij het kind is vastgemaakt met de autogordel.
Modellen met hoofdsteun en zijsteunen bieden betere bescherming bij een aanrijding van opzij en zijn dus aan te bevelen.
Kinderen in de categorie van 22 tot 36 kg
(groep 3) en een lengte van min. 1,10 m tot 1m50 plaats je op het verhoogkussen dat je overhoudt als je de rugleuning van de autostoel (groep 2) verwijdert.
Ook al zou het wettelijk al mogen om kinderen van 1,35 cm zonder verhogingskussen te laten zitten, toch is het veiliger om je kind tot 36 kg op een verhoogd zitje te vervoeren. De gewone gordel blijft dan op de juiste plaats zitten, plat op het bekken en diagonaal over de schouder.
Onze kinderen mogen dan al wel de juiste lengte hebben, tot ze 36 kg wegen laat ik ze toch nog op het kussen zitten. Ook al beweert onze dochter dat ze er zweetbillen van krijgt.
Bron : www.veiligverkeer.be
Vind je dit artikel interessant? Deel het en geef deze informatie cadeau aan jouw vrienden!
2 reacties
Handig! Alle leeftijden samen in 1 overzichtje!
Wij zitten nog even juist met onze stoelen 🙂
Dankjewel voor je reactie, Eline!