Kids

Carapau, handgemaakte knuffels voor kinderen (leestijd: 1 minuut)

Als ik tussen de standen met kinderspeelgoed loop op Maison&Objet springen de wollen knuffels van Carapau me onmiddellijk in het oog. Het lijken wel kunstobjecten. Op de muur staat de tekst ‘Designed and handmade with care in Portugal. Luxury art toys.’

Dit 100 % Portugese merk werd in 2013 opgericht door Rita Faria en Tiago Couto, twee Portugese grafische ontwerpers.

Interview Rita Carapau
Interview met Rita Carapau

Rita vertelt me over de visie van Carapau. Ze willen hedendaagse producten van hoge kwaliteit creëren. Ze hechten daarbij veel belang aan een eigentijds ontwerp,  de kleur en vooral ook het materiaal. De Portugese traditie staat centraal bij Carapau. Hun producten zijn ecologisch en biologisch. Bij het ontwerp en ook bij de productie besteden ze veel aandacht aan details.

Wollen vierwielers Carapau
Wollen vierwielers Carapau

Hun producten worden handgemaakt met hoogwaardige traditionele Portugese stoffen. Ze gebruiken Burel en linnen voor speelgoed, kussens en placemats. De opbergmanden worden vervaardigd uit canvas.

Opbergmanden uit canvas
Opbergmanden uit canvas

Het canvas wordt geproduceerd in een eeuwenoude fabriek die komt uit een project om oude weefgetouwen te herstellen. Het canvasweefsel dat traditioneel in de strandstalletjes werd gebruikt, wordt bij Carapau opnieuw uitgevonden. Ze creëren er eigentijdse stukken mee.

Rita legt me het productieproces uit van Burel. Het is een 100 % artisanale stof die volledig uit wol bestaat. De wol wordt gewassen, gesponnen en geweven tot een weefsel. Vervolgens wordt het gestampt en gebroeid met zeer heet water waardoor het compacter en resistenter wordt. Het is een sterke, slijtvaste, waterafstotende en brandvertragende stof. Bovendien is het één van de meest resistente stoffen ter wereld.

Burel werd oorspronkelijk gemaakt door de hooglanders. Het beschermde hen tegen de regen, sneeuw en koude wind in de bergen. Het werd voornamelijk gebruikt voor de werkkleding van boeren en herders.

Carapau linnengoed

Het linnen van Carapau wordt manueel bedrukt met speciale milieuvriendelijke inkt. Er komen geen chemicaliën of vluchtige oplosmiddelen aan te pas.

DE LEUKSTE TIPS IN JOUW MAILBOX?Laat hier je mailadres achter

Meer info over Carapau vind je hier.

Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan jouw vrienden met deze social media buttons.

Schrijf hier je reactie...