Kids

Je kind leren fruit eten lukt makkelijk met deze praktische tips

Volgens Kind en Gezin heeft een kind elke dag 1 tot 2 stukken fruit (100 tot 200 gram) nodig. Het is dus belangrijk om het te stimuleren om meer fruit te eten. Een eetpatroon dat je van jongs af mee krijgt, heb je voor het leven beet.

In dit artikel geef ik zes tips die kunnen helpen om deze goede gewoonte bij je kind aan te kweken.

Tip 1: Zorg voor een onweerstaanbaar bordje

Een leuk bord nodigt uit om te eten. Dat geldt zeker ook bij kinderen. Maak er eens extra werk van als je wat meer tijd hebt. Je zal versteld staan van het effect.

Zoet kipje

Zoet kipje
Foto Ed Judice

Met dit zoet kipje krijgt je kind de kans om te proeven van appel, ananas, aardbei, gedroogde abrikozen en blauwe bessen.

Voor de buik gebruik je een rond schijfje appel. Haal het harde gedeelte en de zaadjes eruit.
De veertjes maak je met kleine stukjes verse ananas. Schik ze bovenop de appel.
Gebruik 2 blauwe besjes voor de ogen en maak een kam van een aardbei. Neem gedroogde abrikozen voor de  bek en de poten.

Gezonde schildpad

Gezonde schildpad Foto Levi Brown
Foto Levi Brown

Met een halve peer, vijf ontpitte druifjes, een tikkeltje roomkaas en wat chocolade tover je deze sappige schildpad op tafel.

Halveer twee witte druiven en schik ze op een bord voor de poten. Snijd een dikke schijf van een peer en leg deze op de druivenpootjes. Voor het hoofd neem je een hele druif. Haal er een dun stukje af zodat je een platte kant krijgt en de druif mooi blijft liggen. Maak met roomkaas twee kleine balletjes voor de ogen. Gebruik twee chocoladebolletjes als pupillen. Werk af met een dunne druivenstaart en leg nog een paar druivenplakken op de peer voor de finishing touch.

Coole raceauto uit fruit

Foto
Foto Dough Merriam

Met een appel, wat druifjes en een paar tandenstokers zet je deze racer in no time op tafel.

Snijd een appel in plakjes en verwijder het harde gedeelte met de zaadjes. Halveer een paar druiven. Monteer elke auto zoals afgebeeld. Draai de druivenwielen aan de appel met tandenstokers.

Leeuwenpannenkoek

Foto leeuwenpannenkoek
Foto FamilyFun

Heb jij ook een klein pannenkoekenmonster in huis rondlopen? Dan kan deze leeuw er wellicht voor zorgen dat zijn manen, neus en ogen ook in de smaak vallen.

Centreer een pannenkoek op een bord. Versier met stukjes mandarijn, een halve aardbei en bosbessen zoals afgebeeld. Doe een beetje Nutella in een plastic zak, knip er een hoek af en spuit er een mond en snorharen mee. Je kan natuurlijk ook chocoladesaus gebruiken.

Tip 2: Ga samen aan de slag met fruit

Kinderen vinden het reuzeleuk om papa of mama te helpen in de keuken. Ze zullen ook makkelijker proeven van iets dat ze zelf hebben klaargemaakt.

Experimenteer naar hartenlust en ontdek samen de kleurrijke wereld van appelen, aardbeien en andere  fruitsoorten.

Lees ook: ‘Fruit op een stokje

Tip 3: Speel met kleuren

Kinderen worden aangetrokken door felle kleuren.  Maak er gebruik van. Hoe meer kleurtjes, hoe beter.

Voor grotere kinderen kan een simpele fruitspies er al voor zorgen dat ze meer fruit achter de kiezen krijgen. Het is nog altijd één van mijn trucs om onze kinderen meer fruit te laten eten.

Tip 4: Eet samen fruit

Geef als ouder het goede voorbeeld. Een kind eet niet graag alleen. Eet zelf ook fruit als je met je kind aan tafel zit. Ook volwassenen hebben hun dagelijkse portie nodig om voldoende vitaminen binnen te krijgen

Tip 5: Zorg voor variatie

Koop verschillende soorten fruit en wissel af. Laat je kind zoveel mogelijk fruit proeven. Het leert zo de verschillende smaken kennen.

Tip 6: Hou het bij gezonde tussendoortjes

Zorg dat je weinig of geen zoetigheid in huis hebt. Bewaar ongezonde koekjes en snoepjes voor speciale gelegenheden. Je kleuter gaat er dan ook niet om zeuren en zal geneigd zijn om zelf naar een stukje fruit te vragen. En, zo komt je zelf ook minder in de verleiding om te snoepen.

Lees ook: ‘Zo eet je kind minder suiker

Meer ideetjes vind je op mijn Pinterestbord Kids fruit snacks.

Tips Like Sugar is een online lifestyle magazine voor trendy vrouwen die op zoek zijn naar leuke tips en praktische weetjes om meer uit hun dag te halen. Ontdek onze rubrieken kids, interieur, slimme tips, eropuit en fit&gezond.

Vind je dit artikel interessant? Geef het jouw vrienden cadeau via de social media buttons.

Uitgelichte foto: Pinterest

3 reacties

Schrijf hier je reactie...