Kids

Met de kids op restaurant? Zo houd je ze zoet (leestijd: 2 minuten)

Je kunt je kind al vroeg leren hoe het zich moet gedragen op restaurant. Een zaak met speelhoek of buitenspeeltuintje is top. Toch lukt het best om je kinderen zonder speelruimte te entertainen. Met een goede voorbereiding en wat kindvriendelijke attributen houd je iedereen content.

Wij nemen onze kinderen al van jongs af aan mee. Je kunt niet verwachten dat kinderen uren rustig aan tafel blijven zitten. Uitgebreid dineren met je kind is dan ook geen goed idee.

Tip 1: Informeer vooraf of kinderen welkom zijn

In sommige zaken zien ze je niet graag komen met kinderen. Bel even vooraf om het na te vragen. Zo vermijd je bozen blikken en hoef jij je niet te ergeren.

Check ook of er kindergerechten op het menu staan. Sinds de komst van de witte kassa kunnen prijzen niet meer aangepast worden. Het zou jammer zijn als je een grote portie moet betalen die amper aangeraakt is.

Sugar tip: Houd Tips Like Sugar in de gaten. Kindvriendelijke adresjes komen geregeld aan bod.

Lees ook: ‘Sfeervolle lunchadresjes in hartje Antwerpen

Tip 2: Bereid je kinderen voor

Vanaf de kleuterleeftijd kun je je kind al duidelijk maken dat er op restaurant andere regels gelden dan thuis. Schreeuwen en rondrennen horen bijvoorbeeld niet.

Tip 3: Zorg dat je er op tijd bent

Probeer de drukste momenten (tussen 19u en 21u) te vermijden. Je arriveert best tegen openingstijd. Het is dan nog kalm. Zo ben je zeker dat je snel bediend wordt. Je hebt dan ook het bijkomend voordeel dat je nog zelf een plaatsje kan uitkiezen.

Sugar tip: Kies een tafeltje in een hoek uit. Zo is de kans minder groot dat je kind de andere gasten stoort als het op de grond speelt. Dicht bij het toilet is ook praktisch. Toen onze kinderen klein waren, wilden ze overal naar het toilet. Het leek wel een spelletje voor ze.

Lees ook: ‘5x lunch zonder brood

Tip 4: Vul thuis een rugzakje met klein speelgoed

Kinderen (zeker meisjes) vinden het fijn om zelf een tasje of rugzakje mee te nemen. Laat ze thuis kiezen welke speeltjes ze erin mogen stoppen. De allerkleinsten amuseren zich alleen al met de hele tijd alles in en uit te laden.

Sugar tip: Laat speelgoed met geluidjes thuis. Het is vervelend als je rustig wil tafelen en je de hele tijd irritante geluiden moet aanhoren. Spelletjes op de smartphone of tablet maken meestal ook lawaai. Ze horen naar mijn mening niet thuis aan tafel.

Tip 5: Neem een kleurboekje en wat kleurtjes mee

Met een kleurboekje, een paar blaadjes papier en wat kleurtjes vermaak je kleine en grote kinderen.
In sommige zaken krijgen kinderen een placemat om in te kleuren. Vaak is het aantal kleurtjes beperkt of is de punt bot. Speel op zeker en breng er mee van thuis.

Sugar tip: Verras de kok met een mooie tekening.

Lees ook: ‘8x de leukste traktaties voor kinderen

Tip 6: Speel spelletjes aan tafel

Een kwartetspelletje past in elke handtas. Je vindt er voor alle leeftijden.
Kleine reisspelletjes lenen zich perfect om mee te nemen op restaurant. Ook activiteitenkaarten zijn een schot in de roos. Het zijn kaarten met opdrachten die kunnen uitgevoerd worden met uitwisbare stift. Je vindt ze o.a. in boekenwinkels.

Sugar tip: Je veegt deze kaartjes makkelijk schoon met een papieren zakdoekje.

Tip 7: Een leuk kinderboek werkt altijd

Kies een boek dat aangepast is aan de leeftijd van je kind. Kleuters kunnen prentjes kijken. Wie al kan lezen, kan zich helemaal verdiepen in een mooi verhaal.

Sugar tip: Neem je kind mee naar de bib en laat het daar zelf een paar leuke boekjes uitkiezen.

Tip 8: Laat ze puzzelen

Voor de allerkleinsten vind je kleine puzzels met grotere puzzelstukken. Meestal zitten er zelfs een paar puzzels in één doos.

Sugar tip: Maak zelf een puzzel. Print een foto op A4-formaat en knip hem in stukjes. Bewaar alle deeltjes in een envelop. Laat je kind de foto terug samenstellen.

‘Lees ook: ‘Boterhammen op kindermaat

Tip 9: Laat het kindergerecht samen met jouw voorgerecht brengen

Je kind hoeft zo niet lang te wachten en heeft rustig de tijd om zijn bordje leeg te eten.

Toen onze kinderen klein waren, bestelde ik altijd een koud voorgerecht. Zo kon ik hen rustig helpen met het eten. En daarna kon ik toch nog van een lekker gerechtje genieten.

Lees ook: ‘Originele hapjes voor kinderen

Tip 10: Geef je kinderen een pluim als ze flink geweest zijn

Is alles vlot verlopen, beloon je kind er dan ook voor. Misschien mogen ze nog wel een ijsje of thuis iets langer opblijven?

Zelf nog een tip? Laat het me weten.

Vind je dit artikel leuk? Deel het en geef het jouw vrienden cadeau via de sociale media knoppen.

Sweet day!
Annick

Schrijf hier je reactie...