Kids

Buikpijn bij kinderen. 9 tips
(leestijd: 2 minuten)

Kinderen klagen al wel eens over buikpijn. Meestal is er niets ernstigs aan de hand. Stress, spanningen of angst zijn meestal de boosdoeners.
In het algemeen geldt dat hoe verder de pijn zich van de navel situeert, hoe groter de kans is op een lichamelijke oorzaak. Bij symptomen zoals koorts of misselijkheid ga je toch best naar de dokter.

9 tips om buikpijn te verlichten of te voorkomen

Tip 1: Laat je kind voldoende drinken

Zorg ervoor dat het minstens anderhalve liter water per dag drinkt. Vermijd dranken met prik en suiker. Zij kunnen zelfs buikpijn uitlokken. Ook vruchtensapjes als appelsap bevatten veel suiker. Je geeft ze beter niet als je kind last heeft.

Tip 2: Zet veel vezels op het menu

Met gezonde voeding kan je veel oplossen. Leer je kind een gevarieerd eetpatroon aan met veel vezels. Geef het dagelijks volkorenproducten. Zorg ook dat het elke dag groenten en fruit eet.
Te grote hoeveelheden kunnen buikpijn veroorzaken.

Lees ook: ‘Met een gezond ontbijt geef je jouw kind een geschenk voor het leven’

Tip 3: Laat je kind veel bewegen

Lichaamsbeweging is heel belangrijk voor een goede darmwerking. Laat je kind een sport kiezen die het graag doet. Met kleinere kinderen kan je gaan wandelen of zwemmen. Een bezoekje aan de speeltuin of flink ravotten in de tuin werken ook.

Tip 4: Houd een dagboek bij

Noteer het tijdstip, de duur en de frequentie van de buikpijn. Zo kan je een patroon herkennen. Schrijf ook alle bijkomende symptomen op. Beschrijf ook wat er vooraf gebeurd is. Had je kind bijvoorbeeld een slecht rapport of stress voor een sportwedstrijd?

Tip 5: Schenk niet teveel aandacht aan de buikpijn

Vraag niet voortdurend hoe je kind zich voelt. Die extra aandacht zorgt ervoor dat je de pijn gaat belonen. Je kind zal dan sneller opnieuw gaan klagen over pijn.

Tip 6: Geef zelf het goede voorbeeld

Als je als ouder zelf geregeld klaagt over allerlei kwaaltjes ga je hetzelfde gedrag aankweken bij je kind.

Tip 7: Een placebo kan helpen

Pijnstillers zijn geen goede oplossing. Ga eerst bij de dokter langs voordat je medicatie geeft.
Sugar tip: Een klein pepermuntje als ‘medicijntje’ kan wel soelaas brengen. 

Tip 8: Praat met je kind

Probeer te achterhalen wat de reden zou kunnen zijn voor de buikpijn. Problemen op school, angst voor iets, stressmomenten kunnen aan de grond liggen van het probleem.
Neem de klachten altijd au sérieux. Toon begrip voor de situatie. Ga samen op zoek naar oplossingen.

Tip 9: Leer je kind ontspanningsoefeningen

Je vindt ondertussen al verschillende yogascholen die zich ook naar kinderen richten. Je kan je kind ook zelf eenvoudige buikademhalingsoefeningen aanleren.
Sugar tip: Adem samen vier tellen diep in langs de neus. Maak een dikke buik bij elke inademing . Adem daarna zes tellen uit terwijl je de buik naar binnen trekt. Zo leert je kind spanning los te laten.

Raadpleeg een arts als je kind naast buikpijn nog andere klachten heeft zoals hoge koorts, misselijkheid, braken of weinig eetlust. Ook als de pijn blijft aanhouden, steeds terugkeert of ’s nachts opduikt, zoek je best professionele hulp. 

Bron: Surplusmagazine

Uitgelichte foto: Pexels

Vind je dit artikel interessant? Geef dan deze tips cadeau aan jouw vrienden.

Schrijf hier je reactie...