Slimme tips

Tijd winnen. 15 praktische tips om direct toe te passen

Kom je ook altijd tijd tekort?  Je zult versteld staan hoeveel tijd je kunt winnen door je alledaagse taken anders aan te pakken.

Betrek je huisgenoten bij het organiseren van het huishouden want vele handen maken licht werk. Werk samen aan een systeem. Zo leert je kind van jongs af aan zijn steentje bijdragen. 

Stop met snoozen en krijg extra tijd in de ochtend

Maak er een gewoonte van om direct op te staan als je wekker gaat. Hiermee win je extra tijd.
Zet je wekker sowieso op tijd zodat je niet hoeft te rushen. Zo begin je je dag rustig. Je zult merken dat je er nog de hele dag de vruchten van plukt. Je bent productiever en dat levert je flink wat tijdwinst op.

Lees ook: Tijdbesparende tips voor een vlotte ochtend

Leg jezelf een tijdslimiet op

Bepaal vooraf hoelang je met iets bezig wil zijn. Als je jezelf een deadline oplegt, krijg je meer gedaan. Zo weersta je ook de verleiding om toch nog vlug iets anders te doen. Stel het alarm van je gsm in. Je kunt ook   een kookwekker of zandloper gebruiken om de tijd te meten.

Stuur je taken bij en word efficiënter

Stel jezelf geregeld de vraag hoe je iets sneller of beter kunt doen. Je zult merken dat het je extra tijd oplevert.

Maak een vaste planning voor je taken

Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om maar éénmaal per week naar de winkel te gaan. En betaal al je rekeningen op een vaste dag.

Rechtstreeks in de sporttas

Stop je sportkleren na het wassen in je sporttas in plaats van ze in de kast te leggen. Zo staat je zak al klaar voor de volgende work-out.

Sorteer je strijk en win tijd

Leg de was per persoon in een aparte mand als je strijkt. Dat scheelt je heel wat tijd bij het terugleggen van de gestreken spullen.

Werk bijvoorbeeld met opbergkratten. Zet de manden bij de juiste kleerkast en leg alles in één keer weg zonder de hele tijd heen en weer te lopen. Als je kind groter is, kan het zelf de kleren opbergen.

Alles wat moet opgehangen worden, hang je direct op de  kapstok.

Maak een vervolgafspraak

Zorg dat je je agenda altijd bij de hand hebt. Ben je bij de kapper, schoonheidsspecialiste of tandarts plan dan  direct een volgende afspraak in. Ook bij vrienden en familie kun je al meteen een nieuwe datum vastleggen.

Werk met één agenda voor het hele gezin

Gebruik één elektronische agenda voor de ganse familie. Zo voorkom je dubbele afspraken.
Het is belangrijk dat je een goed systeem hebt waarin je alles kunt plannen en waarop je volledig kunt vertrouwen.

Zet je agenda niet overvol. Las ruimte in voor onverwachte dingen en plan ook tijd in voor jezelf. Probeer een goede balans te vinden.

Kook om de dag om extra tijd te winnen

Een grotere portie bereiden kost minder moeite dan de volgende dag een volledig nieuwe maaltijd klaarmaken. De microgolf doet ’s anderdaags het werk wel.

Je kunt natuurlijk in het weekend ook al sauzen of ovenschotels maken die je invriest. Het scheelt heel wat in tijd als je niet meer hoeft te koken.

Lees ook: Zo loopt je huishouden als een goed geoliede machine

Durf ‘nee’ te zeggen

Bepaal zelf wat je met je vrije tijd doet. Voel je niet verplicht om iets te doen omdat iemand anders het je vraagt. Het is normaal dat je eens geen tijd hebt. Je zult zien dat mensen je tijd zo meer waarderen.

Combineer dingen

Je verliest veel tijd als je telkens opnieuw aan iets nieuws moet beginnen. Als je in blokken aan dezelfde taken werkt, krijg je veel meer gedaan op kortere tijd.

 Lukt het in twee minuten tijd?

Taken die je in enkele minuten tijd kunt afronden, doe je beter onmiddellijk. Sorteer je post als je hem uit je brievenbus haalt. En antwoord direct op een mail als je het kort kunt doen.

Lees ook: ‘Deze klusjes klaar je in twee minuten tijd

Wat kun je uitbesteden?

Een poetshulp of strijkatelier levert je heel wat extra tijd op. Maar je kunt ook afspreken met andere ouders om een beurtrol te organiseren voor het wegbrengen en afhalen van de kinderen bij hun hobby’s.

Wees selectief

Bouw bewust rustpauzes in en kies welke informatie voor jou echt belangrijk is. We worden overspoeld door data. En we moeten steeds meer doen in minder tijd.

Kijk je veel TV, leg ook daar dan een limiet voor jezelf op. Bedenk eens welke andere nuttige dingen je in die tijd allemaal zou kunnen doen. Maak tijd voor jezelf.

Lees ook: Zo kun je efficiënter e-mailen

Werk met to-do lijstjes om tijd te winnen

Noteer alles wat je nog moet doen. Groepeer taken zodat je ze efficiënter kunt uitvoeren.

Benut je wachttijd. Denk na welke dingen je kunt doen terwijl je in de file staat of ergens wacht.

Lees ook: 10 tips voor een gezonde ochtendroutine

Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

Uitgelichte foto: Pexels

Tips Like Sugar is een online lifestyle magazine voor trendy vrouwen die op zoek zijn naar leuke tips en praktische weetjes om meer uit hun dag te halen. Ontdek onze rubrieken kids, interieur, slimme tips, eropuit en fit&gezond.

Schrijf hier je reactie...