Slimme tips

Kleding wassen. Zo lukt het sneller en beter

Verlies je veel tijd met kleding wassen en lijkt je droogrek wel een vast meubelstuk in je huis? Dan is het hoog tijd voor een nieuwe aanpak. Met deze tips en tricks lukt het sneller en beter.

10 slimme tips om je wasklus sneller af te ronden

1. Pak hardnekkige vlekken meteen aan

Hoe langer een vlek op een kledingstuk zit, hoe moeilijker je ze kunt verwijderen. Behandel vlekken dus zo snel mogelijk. Een broek met grasgroene knieën stop je dan ook direct in een sopje. Een vet- of fruitvlek?  Wrijf er wat afwasmiddel of vlekkenverwijderaar op. Je wasgoed is zo nooit echt vuil.

2. Controleer alle zakken van je kleding

Sommige voorwerpen kunnen schade aanbrengen aan je kleren en je wasmachine. Een papieren zakdoek verspreidt zich over heel je wasgoed en laat vervelende witte stofjes na die je moeilijk kunt verwijderen. Een gekleurd briefje kan dan weer een verfvlek veroorzaken. Check daarom alle kledingstukken voordat je ze wast. Dit bespaart je heel wat extra werk.

3. Kleding wassen? Doe korte wasjes

Als je kleren niet echt vuil zijn, dan kun je gerust een korter wasprogramma instellen. Zo was je dubbel zoveel op dezelfde tijd. Dat scheelt niet alleen in tijd, maar ook in energie.

4. Sorteer op kleur en materiaal

Witte, bonte en zwarte was houd je gescheiden. Ook wol en delicate stoffen was je apart. Hiervoor gebruik je best een waszakje.

Zeer vuil en minder vuil wasgoed was je afzonderlijk. Zeer vuile was vraagt dan ook om een hogere dosis wasmiddel en een hogere wastemperatuur.

Sugar tip: Stop een kleurendoekje bij je was om het doorlopen van kleuren te voorkomen. Is je wasgoed toch verkleurd? Laat het dan niet drogen. Behandel kleurechte stoffen zo snel mogelijk met een ontkleurder.

Lees ook: ‘Je kleerkast opruimen. 10 handige tips

5. Houd sokken bij mekaar

Gebruik waszakjes om vuile kousen te sorteren. Geef ieder zijn eigen wasnetje en bind ze bijvoorbeeld aan de linnenmand. Als je wast, steek je de zakjes in de wasmachine. Daarna stop je ze in de droogkast of hang je de sokken per paar op aan de droogrek. Zo hoef je nooit meer te zoeken. 

6. Kleding wassen? Kies een vaste dag

Met kortere wasbeurten krijg je veel wasjes gedraaid op één dag. Het geeft voldoening als je helemaal door je was bent geraakt. Je hebt zo ook niet constant het gevoel dat je in de was leeft.

Investeer in een extra droogrek zodat je plaats genoeg hebt om alles op te hangen.

7. Controleer de etiketten

De wasvoorschriften op het etiket geven aan op hoeveel graden je wasgoed moet wassen. Volg ze dan ook altijd. Zo voorkom je dat je kledingstuk zijn vorm verliest of krimpt.

Let vooral op met nieuwe kledingstukken. Was ze apart op lage temperatuur of samen met kleding van dezelfde kleur.

Sugar tip: Is je trui toch gekrompen? Gebruik dan babyshampoo. Steek de pull een half uur in een emmer lauwwarm water waaraan je een paar druppels babyshampoo toevoegt. Knijp het water vervolgens uit de trui en trek hem dan voorzichtig weer in model. Laat hem tot slot drogen op een handdoek.

DE LEUKSTE TIPS IN JOUW MAILBOX?Laat hier je mailadres achter

8. Geurende kleding wassen? Voeg een flinke geut azijn toe

Azijn neemt vieze geurtjes weg uit je kleren. Vooral bij sportkledij kan dit handig zijn.
Verder fixeert azijn de kleur en is het ook een natuurlijke wasverzachter.

Lees ook: ‘Vieze geurtjes. Zo maak je er korte metten mee

9. Was je kledingstukken altijd binnenstebuiten

Bescherm de buitenkant van je kleren door elk kledingstuk binnenstebuiten te trekken. De kleur blijft zo langer mooi en je voorkomt ook strepen op je kledij.

Sluit ritsen, haakjes en knopen om wrijving te voorkomen. Bind touwtjes aan mekaar zodat ze je was niet in de knoop helpen.

10. Kleding wassen vraagt om het juiste wasmiddel

Was je op 30 graden, dan gebruik je best een vloeibaar wasmiddel. Zorg dat je producten voor witte, donkere, gekleurde en delicate was in huis hebt.

Doseer het wasmiddel volgens de tabel op de verpakking. Je kleding wordt echt niet schoner als je meer product gebruikt.

Sugar tip: Heb je babyshampoo in huis? Dankzij zijn milde formule is deze shampoo ook geschikt om delicaat ondergoed of blouses in zijde te wassen. Handig als je geen wasmiddel in huis hebt.

Als je deze tips toepast, win je snel extra tijd en haal je meer voldoening uit je wasklus. Start alvast met een vaste wasdag in te plannen en ga voor kortere wasjes. Pak vlekken ook altijd direct aan. 

Lees ook: ‘8 handige keukenweetjes

Heb je zelf nog een slimme wastip? Laat dan onderaan een reactie na.

Uitgelichte afbeelding: Pexels

Tips Like Sugar is een online lifestyle magazine voor trendy vrouwen die op zoek zijn naar leuke tips en praktische weetjes om meer uit hun dag te halen. Ontdek onze rubrieken kids, interieur, slimme tips, eropuit en fit&gezond.

Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan jouw vrienden via de social media buttons.

Schrijf hier je reactie...