Kids

Dit stop je in de brooddoos van je kind
(leestijd: 2 minuten)

Vind jij het ook een hele opgave om de brooddoos van je kind te vullen? Het is in ieder geval een goed idee om je kind te betrekken bij het samenstellen van de lunchbox en thuis al het een en ander uit te proberen. Zo wordt de kans groter dat je kind op school goed eet.

Deze tips brengen je zeker verder op ideeën.

Een gezonde boterham in de brooddoos

Kies bruin of volkoren brood

Bruine broodsoorten en volkorenbrood zijn het gezondst. Ze zitten vol vezels, vitaminen en mineralen. De vezels geven sneller een verzadigd gevoel. Test verschillende broodsoorten uit totdat je er vindt die bij je kind in de smaak vallen.

Sugar tip: Maak een boterham uit twee kleuren
Gebruik voor de ene helft bruin of volkorenbrood en voor de andere kant wit brood. Het ziet er leuk uit en je kind leert zo bruin brood te eten.

Probeer wit brood te beperken voor speciale gelegenheden (verjaardag, schooluitstap,…). Spreek af dat je het beleg dan wel gezond houdt.
Vul bijvoorbeeld een pitabroodje met restjes kip en groentjes. Of beleg een sandwich of pistolet met een sneetje kalkoen, hesp of kaas. Voeg nog wat sla, wortel, tomaat en komkommer toe voor een kleurrijke toets.

Sugar tip: Doe inspiratie op op mijn Pinterestbord Kids meals look great

Spring zuinig om met zoet en vetrijk beleg

Als algemene regel geldt dat je brood met beleg eet en niet omgekeerd.
Vóór elke zoete boterham moet er eerst een gezonde gegeten worden.
Beperk vetrijk beleg zoals salami, boterhamworst en vette kazen.
Geef ook eens een omelet of hardgekookt eitje mee.

Zorg voor voldoende afwisseling in de brooddoos

Stop geregeld iets anders tussen de boterhammen. Een gevarieerde voeding is belangrijk. Het maak deel uit van een gezonde eetgewoonte. Gebruik groenten om extra kleur te brengen in de brooddoos.

Lees ook: Met een gezond ontbijt geef je jouw kind een geschenk voor het leven

Het oog wil ook wat

Laat je kind een leuke brooddoos uitkiezen. Koop er ineens ook een bijpassende drinkbus bij.

Creatief met brood

Snijd de boterham in verschillende vormen. Maak er bijvoorbeeld eens driehoekjes van of gebruik leuke uitsteekvormpjes. Rol de boterham eens op en doe er een leuk strikje rond. Of maak boterhamspiesjes met vierkante stukjes brood. Snijd de boterham in stukjes en prik ze op het stokje. Stop er druifjes of snoeptomaatjes tussen voor een kleurrijk effect.

Verrassingseffect in de brooddoos

Steek soms al eens een briefje met verjaardagswensen,  ‘groetjes van mama en papa’, een compliment of mopje in de brooddoos. Of fleur ze op met een vrolijke serviette.

Sugar tip: Download hier gratis complimentjes

Lunchgerechtjes zonder brood

Het hoeft niet altijd brood te zijn. Een (pasta)salade, wrap of stukje quiche kan zeker ook. Zet alles de avond voordien klaar in de koelkast. Zo hoef je het enkel ’s morgens nog in de boekentas te stoppen. Stop een klein koelelement in de brooddoos om alles fris te houden.
Op koude dagen kan je soep meegeven. Warm ze ’s morgens op en giet ze dan in een thermos.

Het is dus een goed idee om thuis te experimenteer met broodsoorten en gezond beleg. Betrek je kind bij het samenstellen van de lunchbox en geef het de keuze tussen een paar opties. Of laat het gewoon meehelpen als je de lunch klaarmaakt. Restjes van de vorige dag kunnen zeker ook mee in de brooddoos.

Kinderen eten vooral met hun ogen. Wees creatief en zorg af en toe eens voor een leuke verrassing. succes verzekerd!

Zelf nog een leuk idee? Laat het me weten.

Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

Schrijf hier je reactie...