Alle kinderen hebben wel eens een periode dat ze minder goed slapen. Je kind krijgt overdag veel prikkels die het in de slaap verwerkt.
Met een vast patroon kun je veel slaapproblemen oplossen. Elk kind is anders en het is wat zoeken voor je het juiste ritueel vindt.
Er zijn ook heel wat dingen die je zelf kunt doen om de slaap van je kind te verbeteren.
Wat kun je zoal doen?
Tip 1: Frisse lucht in de kamer
Zorg ervoor dat de kamer goed verlucht is voor het slapengaan. De ideale slaaptemperatuur bedraagt 16 tot 18 graden.
Zet het raam ’s avonds nog tien minuten open.
Tip 2: Bed = slapen
Leer je kind dat het bed enkel dient om te slapen.
Straf nooit met te dreigen dat je kind moet gaan slapen. Laat het niet spelen in bed. Zorg ervoor dat er geen speelgoed of televisie in de buurt is.
Sugar tip: Zorg voor een slaapvriendje.
Deze knuffel woont in bed en komt er nooit uit. Dit maakt hem extra speciaal. Enkel als je kind in een ander bedje slaapt, mag hij eruit.
Wil je kind niet slapen, gebruik hem dan als spreekbuis. Vervorm je stem en laat hem zeggen dat hij moe is en wil slapen.
Tip 3: Houd het rustig na het avondeten
Als je kind nog te actief bezig is voor het slapengaan, kan het moeilijker inslapen. Vermijd game spelletjes of flitsende televisiebeelden.
Sugar tip: Speel samen een gezelschapsspelletje. Het jongste kind mag beginnen.
Tip 4: Op hetzelfde uur naar bed
Een vast slaapuur zorgt voor structuur. Zeg al een kwartiertje vooraf dat het bijna tijd is om te gaan slapen. Het geeft je kind de tijd om zijn spel nog af te maken of zijn speelgoed op te ruimen.
Sugar tip: Werk met een aftelwekker.
Zo kan je kind zelf zien hoeveel tijd er nog over blijft voor het naar bed moet.
Je kunt je zo’n speciale wekker aanschaffen, maar met een kookwekker klaar
je de klus ook. Of download een ‘Kids Timer’ app op je gsm of tablet.
Tip 5: Leer een eenvoudig slaapritueel aan
Een slaapritueel start vanaf het moment dat je vertelt dat het bedtijd is. Vanaf dan hou je een vaste volgorde van gewoonten aan.
Voorbeeld: rustig spelen, uitkleden, wassen, tanden poetsen, pyjama aandoen, voorlezen, knuffelen en kusje.
Sugar tip: Bij jonge kindjes kun je de verschillende stappen van het slaappatroon ophangen zodat ze goed weten wat ze moeten doen.
Lees ook: ‘Met deze tips wordt voorlezen echt leuk‘
Tip 6: Een zorgenvriendje tegen problemen en angsten
Het is soms makkelijker voor een kind om het probleem aan een speciale knuffel te vertellen.
Een zorgenvriendje heeft een mond met een rits. Als een kind bang is of een probleem heeft, kan het de mond van de knuffel openritsen en hem vertellen wat er scheelt. Kinderen die al kunnen schrijven, kunnen een briefje in de mond steken en de rits weer dichtdoen.
Zo leren kinderen over hun problemen te praten of ze van zich af te schrijven. Ouders kunnen het briefje nadien lezen en een oplossing zoeken.
Sugar tip: Koop een dagboek voor je kind. Laat het elke avond iets tekenen of schrijven over de belevenissen van de dag. Ook leuk om later terug te lezen!
Tip 7: Trap niet in de treuzelpraktijken van je kind
Sommige kinderen gaan van alles verzinnen om tijd te rekken. Als ze voelen dat hun trucjes werken, gaan ze er nog meer bedenken. Laat je dus niet vangen en grijp direct in.
Sugar tip: Beloon je kind geregeld. Wie flink meewerkt, mag bijvoorbeeld een verhaaltje kiezen.
Tip 8: Treed kordaat op als je kind uit bed komt of roept
Breng je kind direct terug naar de kamer en stel het gerust. Praat zacht en neutraal. Houd het kort en laat het licht uit.
Als het aandacht vraagt door te huilen of te roepen, ga je maximum drie keer. Onder het motto ‘driemaal is scheepsrecht’ zeg je de derde keer dat je nu niet meer komt. Houd vol. Het is belangrijk dat je kind weet dat jij dit niet duldt.
Door toch te reageren, geef je het wel een veilig gevoel. Je kind weet zo dat je in de buurt bent als het je echt nodig heeft. Bij onze kinderen werkte dit heel goed.
Sugar tip: Geef je kind de volgende morgen een compliment als het mooi in zijn bedje gebleven is of niet geroepen heeft.
Onze kinderen kregen stickertjes. Hadden ze er tien verzameld, dan werden ze beloond met een kleine verrassing zoals een speelgoedje of iets lekkers. Ook beloningen als ‘een half uurtje langer opblijven op vrijdag’ of ‘een uitstap kiezen’ vielen in de smaak.
Tip 9: Zorg voor een streepje licht
Laat de slaapkamerdeur op een kier staan of steek een nachtlampje in het stopcontact. Dat maakt het minder eng voor je kind om alleen te zijn.
Sugar tip: Ga zelf eens in het halfdonker op het bed van je kind liggen. Kijk goed rond of er geen schaduwen of knuffels zijn die je kind bang kunnen maken. Let ook op geluiden. Leg uit waar ze vandaan komen.
Tip 10 : Sluit de dag positief af
Help je kind om de dag mooi af te sluiten. Vraag wat het allerleukste was vandaag. De herinnering aan iets plezierigs helpt om sneller in dromenland te belanden.
Sugar tip: Je komt veel over de dag van je kind te weten als je het drie vragen stelt.
– Wat maakte je aan het lachen?
– Wat heb je vandaag geleerd?
– En waar werd je verdrietig van of moest je zelfs van huilen?
De laatste vraag stel je beter aan tafel of tijdens het spelen. In bed probeer je best geen negatieve dingen op te roepen.
Tip 11: Blijf rustig bij een nachtmerrie
Probeer het hoofd koel te houden en ga niet in op de enge droom. Je kunt er de volgende dag wel nog even over praten, maar maak er geen probleem van. Verduidelijk dat iedereen wel eens naar droomt, ook mama en papa.
Soms houden de nachtmerries een tijdje aan. Probeer uit te zoeken of je kind iets naars heeft meegemaakt of misschien iets engs op televisie heeft gezien. Vertel je kind dat dromen niet echt zijn en laat hen voelen dat ze altijd bij jou terecht kunnen als ze erover willen praten.
Sugar tip: Knutsel samen een dromenvanger en geef hem een mooie plaats boven het bed van je kind.
Werkbeschrijving dromenvanger
Nodig: borduurring, garen, kraaltjes, veren, washi tape, viltvellen, viltballetjes en schaar
Zo ga je aan de slag:
Scheur kleine stukjes washi tape af en bedek de ring ermee. Knoop een lang stuk garen aan de borduurring en wikkel het er stervormig rond.
Knip een paar lange draden af en versier ze met viltbolletjes, pareltjes, veren en vilten figuurtjes. Je kunt ook zelf pomponnetjes maken of een sliertje maken van stukjes garen.
Knoop de versierde draden aan de borduurring.
Meer knutselideetjes? Klik op ‘Kids’ bovenaan dit artikel en kies ‘Knutselen’
Tip 12: Neem pijntjes altijd serieus
Vaak klaagt je kind in zijn bed nog van pijntjes. Zelf voel je soms ook pas als je rustig ligt dat je ergens pijn hebt. Geef er altijd gevolg aan. Een zichtbaar middeltje doet wonderen. Geef bijvoorbeeld een warmwaterkruik, smeer een zalfje of kleef een pleister.
Sugar tip: Met een kusje van mama of papa verdwijnen pijntjes vaak ook als sneeuw voor de zon.
Tip 13: Voor één keertje een extra knuffel in bed
Op moeilijke dagen kan het voorkomen dat je kind de slaap niet kan vatten. Een extra knuffel mee in bed kan dan helpen. Laat je kind er zelf eentje uitkiezen.
Sugar tip: Als de slaap echt niet wil komen, kun je jouw kind de raad geven om de hele dag te overlopen. Vraag ’s anderdaags hoever het is geraakt.
Lees ook ‘De leukste knuffels‘
Tip 14: Slapen in eigen bed
Maak er een goede gewoonte van om je kind altijd in zijn eigen bed te laten slapen. Voor je het goed beseft, willen kinderen niet meer in hun eigen kamer liggen. Bovendien is het extra fijn als het dan per uitzondering toch eens mag.
Sugar tip: Richt het kamertje van je kind leuk in zodat het fier is op zijn eigen plekje.
Lees ook ‘Zelf decoratie maken voor de kinderkamer‘
Tip 15: Slaapt je kind buitenshuis?
Houd het afscheid kort, ook als er traantjes vloeien. Meestal stopt het wenen al zodra je uit het zicht bent. Vergeet de slaapknuffel van je kind niet. Voor één keer mag het slaapvriendje uit bed. Ook het zorgenvriendje mag mee.
Een kussen met de lievelingssloop van je kind werkt ook. Op vakantie is dit zeker een aanrader. Het geeft het nieuwe bedje meteen iets vertrouwds.
Sugar tip: Geef iets persoonlijks aan je kind. Maak samen het bedje klaar en verstop er stiekem iets van jezelf in. Een zakdoek met jouw parfum, een foto van het gezin of een zelfgemaakte tekening met een kort tekstje op.
Onze kindjes vinden het fijn als ik een hartje op hun hand teken dat er de ganse nacht mag blijven opzitten.
Tip 16 : Babysit in huis?
Laat je kind altijd weten dat je weggaat, ook al breng je het zelf nog naar bed. Het is heel akelig voor je kind als het plots wakker wordt en jij er niet bent.
Probeer met een vaste babysit te werken. Zoek iemand met wie je kind het goed kan vinden.
Sugar tip: Toen onze dochter nog kleuter was, kon ze moeilijk inslapen zonder een kusje van mama. Ik zocht een piepklein doosje voor haar uit om mijn kusjes in te ‘bewaren’.
Telkens ik haar niet zelf in bed kon leggen, stopte ik er onder haar toeziend oog kusjes in. Voor ze ging slapen, deed ze het doosje open en ‘vloog’ er een kusje uit. Ook als ik thuis was, vroeg ze soms om er zoentjes in te stoppen voor als ze ’s nachts wakker werd. Aanrader!
Onze dochter sliep vroeger slecht in de periode rond Sinterklaas. De gedachte dat er iemand vreemd in ons huis rondliep, zorgde ervoor dat ze regelmatig aan ons bed stond. Nu ze wat ouder en wijzer is, loste dat probleem zich vanzelf op.
Onze zoon houdt van monsterverhalen en avontuur. Soms gaat hij er zo in op dat hij er ’s nachts een nachtmerrie van krijgt.
Blijft je kind voor langere tijd moeilijk slapen, ga dan zeker even langs bij je arts om het probleem te bespreken.
Heb je zelf nog een waardevolle tip? Deel hem in de reactiebalk onderaan.
Lees ook ‘Sneller in slaap. Deze 10 tips werken écht‘ en ‘Beter slapen. Dit kun je zelf doen‘om zelf beter te slapen.
Geïnteresseerd in een blogartikel met links naar jouw webshop?
Ja, top idee!
Tips Like Sugar bereikt maandelijks + 10.000 lezers
Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan jouw vrienden met deze social media buttons.