Slimme tips

Zo loopt je huishouden als een goed geoliede machine

Een huishouden runnen neemt veel tijd in beslag. Met een goede voorbereiding en slimme organisatie lukt het beter om alles in goede banen te leiden. Deze tips geven snel resultaat en helpen je om structuur te krijgen in je dagelijkse bezigheden. Zo win je extra tijd én vermijd je last-minute stress.

Stop je diepvries vol

Maak in het weekend grote porties klaar die je door de week kunt opwarmen. Denk bijvoorbeeld aan soep, spaghettisaus, stoofvlees, vol-au-vent en lasagne.. Zelfgemaakte gerechten kun je makkelijk een paar maanden bewaren in de diepvries. Zo hoef je dus ook maar af en toe grote hoeveelheden te koken.

Haal de avond voordien een portie uit je vriezer en laat die ontdooien in je koelkast. Als je thuiskomt van je werk, hoef je enkel nog maar de tafel te dekken terwijl de microgolf zijn werk doet.

Ik koop ook altijd diepvriesvis in de supermarkt (kabeljauw, zalm,…). Terwijl de patatjes pruttelen op het vuur, gaart de vis in de oven. Verder koop ik ook altijd wat extra vlees bij de slager om thuis in te vriezen (gehakt, kipfilet, soepballetjes,…). Zo heb ik altijd iets in huis en hoef ik mij niet te haasten om nog voor sluitingsuur bij de slager te geraken. Hoewel je vlees wel makkelijk een paar maanden kan bewaren in de diepvries houd ik mijn voorraad toch beperkt. Ik haal liever om de paar weken vers vlees.

Diepvriesgroenten koop ik zelden. Ik verkies verse groentjes. Als je er toch mee kookt, zorg er dan voor dat je ze verwerkt als ze nog bevroren zijn. Stoof ze in een pannetje met wat boter of olie. Als je ze eerst laat ontdooien, zijn ze niet meer zo stevig. Ze garen sneller dan verse.

Het is ook altijd handig om brood in te vriezen. Je kan het verdelen in kleine porties zodat het sneller ontdooit. Als je het ’s avonds uithaalt, is het ’s morgens perfect.

Puree vries ik nooit in. Ik vind het persoonlijk minder lekker. Diepvriesgerechten uit de supermarkt zijn ook niet aan mij besteed. Voor mij gaat er niets boven vers. In noodgevallen gaat mijn voorkeur dan eerder uit naar een afhaalgerecht.

Lees zeker ook mijn tips om snel te weten wat er nog allemaal in je vriezer zit.

Maak op zondag een portie voor twee dagen

Het is zo fijn als je hongerig thuiskomt en je het eten maar gewoon hoeft op te warmen. Het scheelt je een pak in tijd als je niet hoeft te koken. Door wat extra patatjes te schillen op zondag, maak je met weinig moeite een grote portie puree waar je op maandag nog kan van smullen.

Maak een weekmenu

Als je in het weekend al nadenkt over wat je de komende week wil klaarmaken, kan je dan ook al naar de winkel om alle ingrediënten in huis te halen. Een eenvoudige maaltijd is snel bereid als je alles maar gewoon uit je koelkast en kasten hoeft te halen.
Koken gaat ook heel wat vlotter zonder hongerige en zeurende kids aan je been. Ik warm eerst een tasje soep op zodat hun honger (én de mijne) al wat gestild is en begin dan rustig aan het avondeten.

Las vaste gerechten in op weekdagen

Vaste gerechten maken het simpeler om een weekmenu op te stellen. Zo kan je een vaste dag bepalen voor pasta, aardappelen, rijst, vegetarisch,… Je brengt variatie met de groenten, vis of vlees en hoeft ook enkel daar maar over na te denken.

Op de meest drukke dag van de week staat hier altijd spaghetti op het menu. Op woensdagavond haal ik een portie zelfgemaakte spaghettisaus uit de diepvries. Terwijl de saus opwarmt in de microgolf, kookt de spaghetti op het vuur.
Om de kans op bacteriën te verkleinen, ontdooi ik mijn diepgevroren bereidingen in de koelkast.

Vrijdag is onze vaste frietjesdag. Ik koop verse voorgebakken frietjes in het koelvak van de supermarkt en vries ze in. Als ik vergelijk met wat ik betaal in de frituur scheelt het een pak in mijn portemonnee. Voor een zak van 1 kg betaal je amper €2. Dit is ruimschoots voldoende voor mijn man en ik en onze twee kinderen van acht en tien.
Op vier minuutjes zijn je frietjes gebakken. Warm er zelfgemaakt stoofvlees of vol-au-vent (uit je diepvries) bij op en het weekend kan feestelijk worden ingezet.

Werken met vaste gerechtjes is echt heel praktisch. De kinderen vinden het ook fijn. Als ze ’s morgens horen welke dag het is, weten ze al direct wat de pot straks schaft.

Leg een voorraad aan van cadeautjes

Kinderen moeten geregeld naar een verjaardagsfeestje, dus heb je geregeld ook cadeautjes nodig. Kom ik ergens iets leuks tegen, dan koop ik het alvast en bewaar ik het in mijn ‘cadeautjesdoos’. De koopjesperiode is de ideale tijd om je doos aan te vullen. Ook cadeaubons koop ik vooraf. De meeste cadeaubons zijn één jaar geldig en kan je dus gerust een tijdje op voorhand aanschaffen.

Als er een feestje is, laat ik onze zoon of dochter iets uitkiezen en pakken we het samen mooi in. Ik heb ook altijd een paar rolletjes inpakpapier en lint in huis zodat de klus in no time geklaard is.
De kindjes vinden het heel tof om er samen iets persoonlijks van te helpen maken.
Zo hoef je niet meer op het laatste moment nog met je kind naar de winkel te rennen. Zo’n speelgoedwinkel steekt de ogen van je kind uit. Het wil natuurlijk ook graag zelf iets leuks. Vaak zorgt dit voor hoogoplopende discussies. Ben je al gestresseerd, dan is de verleiding groot om er toch maar aan toe te geven en zit je ook nog met extra kosten opgezadeld.

Leg een voorraad aan met wenskaartjes

Je verliest veel tijd als je op het laatste moment nog speciaal naar de winkel moet om een kaartje te kopen. Vaak moet je dan genoegen nemen met een kaartje dat je minder mooi vindt.
Zie ik ergens een tof kaartje, dan sla ik het alvast in voor mijn ‘kaartjesdoos’ waarin ik alle kaartjes en postzegels bewaar. Ik heb altijd wenskaartjes voor verschillende gelegenheden in huis. Ze zitten geordend per thema (verjaardag, uitnodiging, condoleren, beterschap,…) in een oude schoendoos.

Laat je boodschappenlijstje groeien

Als je op het moment dat je boodschappen gaat doen nog je lijstje moet klaarmaken, is de kans groot dat je er iets vergeet op te zetten. Ik gebruik grote post-its met lijntjes (10 x 15 cm) om mijn boodschappen op te noteren. Ik werk met verschillende lijstjes, per winkel ééntje. Telkens er iets op is, noteer ik het direct op het juiste lijstje. Als ik naar de winkel ga, is mijn lijstje al zo goed als klaar en hoef ik het enkel nog maar aan te vullen met wat ik nog nodig heb om bijvoorbeeld te koken.

Gebruik de binnenkant van een keukendeurtje als memobord

Kies een deurtje dat je sowieso elke ochtend opent. Ik gebruik de deur van de keukenkast waar de etenswaren in staan die ik ’s ochtends nodig heb. Hierop hang ik met papierplakband alle papieren die betrekking hebben op de activiteiten van de kids (jaarkalender van de school, briefjes met informatie over schoolactiviteiten, lijst met de zwemdata, …). Alles hangt op ooghoogte.
Dit doe ik al jaren en werkt echt perfect. Is een activiteit gepasseerd, dan haal ik het briefje weg. Met de papiertape gaat het makkelijk en beschadig je je deurtje niet.
Ook mijn boodschappenlijstjes hangen hier. Je krijgt een duidelijk overzicht. Bovendien maak je zo ook meteen komaf met saaie briefjes die je memobord in de leefruimte ontsieren. Nu kan dat bord echt dienst doen om mooie tekeningen en leuke foto’s te tonen.

Koop een product extra

Zorg dat je altijd minstens 1 extra exemplaar in je voorraadkast hebt staan van producten die je veel gebruikt. Zo kom je nooit voor de verrassing te staan dat je op het laatste moment nog snel naar de winkel moet. Heel wat producten hebben een lange houdbaardheidsdatum (kruiden, boter, melk, water, mayonaise, pasta, wasmiddel, olijfolie, shampoo, …) waardoor ze perfect vooraf kunnen gekocht worden en een tijdje in je berging kunnen staan. Op het moment dat je ze uit de berging haalt, schrijf je ze op je boodschappenlijstje. Zo heb je ze zeker terug in huis voordat ze weer op zijn.

Koop kinderaccessoires in het dubbel

Het is ongelooflijk hoeveel spullen er verloren gaan tijdens een schooljaar. Ik sta er telkens ook weer van versteld hoe weinig je nog terugvindt als je gaat zoeken bij de verloren voorwerpen op school.
Ik koop dan ook altijd een extra paar handschoenen, een extra muts en sjaal. In het begin van het seizoen heb je nog een ruime keuze. De reserveaccessoires hoeven niet identiek te zijn. Je kan zoeken naar goedkopere alternatieven, maar ik kijk er wel naar dat alles mooi bij elkaar past. Zo vermijd je dat je door het jaar nog terug op zoek moet naar nieuwe accessoires.

Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

Schrijf hier je reactie...