Kids

Dit doe je met oud of ongebruikt speelgoed (leestijd: 2 minuten)

Puilen jouw kasten ook uit met speelgoed dat niet meer gebruikt wordt of zelfs amper is aangeroerd? Kinderen worden snel groot. Voor je het weet, is je kind zijn speelgoed ontgroeid of is het erop uitgekeken.
Wat doe je met al dat speelgoed? Verkopen, weggeven of toch nog bijhouden?
Het is nu het ideale moment om al het speelgoed eens grondig onder de loep te nemen.

Lezeres Sylvia vroeg me om raad. Haar jongens hebben hopen speelgoed waar ze nauwelijks naar kijken. En straks zorgen de Sint en de Kerstman alweer voor nieuwe pakjes. Ik trok op pad en stelde de vraag aan andere mama’s. Hun antwoorden vind je terug in onderstaande tips.

Zo ga ik te werk

Kinderen vinden het moeilijk om afstand te doen van hun speelgoed. Toen onze kids kleuter waren, selecteerde ik zelf het speelgoed dat weg kon. Ik zette het een half jaartje opzij. Werd er niet naar gevraagd, dan ging het uit huis. Mocht je kind er later toch nog naar vragen, vertel dan eerlijk waarom je het wegdeed. Leer je kind dat je niet alles kan bijhouden.

Bij oudere kinderen (+ 6) kan je samen aan de slag. In het begin was het moeilijk voor onze kids. Ondertussen gaat het een heel stuk vlotter. Nu stellen ze soms al zelf voor om spullen weg te doen.

Lees ook: ‘Opruimen. Een huis zonder rommel’

Dit speelgoed mag weg

  • Je kind is te groot voor het speelgoed.
  • Je kind heeft de juiste leeftijd, maar toont geen interesse voor het speelgoed.
  • Het speelgoed is stuk.
  • Je hebt het dubbel.
  • Je kind vindt het niet mooi of heeft er geen band mee.

Dit doe je ermee

Tip 1: Geef het aan vrienden of familie

Onze kinderen vinden het fijn als hun speelgoed een tweede leven krijgt bij kindjes van familie of vrienden. Het geeft hen een gerust gevoel dat het nog in de buurt is. Dat maakt dat ze er beter afstand van kunnen doen.

Tip 2: Geef het cadeau

Zit het speelgoed nog in de verpakking?  Is het niet of nauwelijks gebruikt? Ziet het er nog gloednieuw uit? Wikkel er een mooi papiertje rond en maak er een ander kind blij mee.

Tip 3: Verkoop het op een zoekertjes- of veilingsite

Als het speelgoed nog in goede staat is, kan je het verkopen via een site. Met een gratis zoekertjessite als 2dehands.be bereik je in één klap heel veel mensen. In Nederland kan je terecht op Marktplaats.nl. Op de veilingsite eBay kan je spullen internationaal te koop zetten.

Lees ook: ‘Met een speelhoek blijft je huis beter opgeruimd’

Tip 4: Schenk het aan een goed doel via Speelgoedbank

Speelgoedbank voorziet elk jaar zo’n 600 kinderen van speelgoed. Organisaties die zich bezighouden met kansarme kinderen (OCMW’s, vluchthuizen,…) komen er gericht speelgoed ophalen. Speelgoedbank zorgt ervoor dat het speelgoed weer in goede staat is. Het wordt gereinigd, hersteld en in een nieuwe verpakking gestoken.
De website toont geen recente projecten. Ik contacteerde hen persoonlijk. De organisatie is nog steeds heel actief.

Sugar tip van Mia (Speelgoedbank): ‘Bewaar de originele verpakking met de spelregels van het speelgoed. Vouw ze plat zodat ze weinig plaats innemen. Zo is het speelgoed meer waard en hebben organisaties als de onze het makkelijker om mooi speelgoed te schenken.’

Tip 5: Breng het naar een kringloopwinkel

In België vind je meer dan honderd kringloopwinkels. Er is er dus zeker wel eentje in jouw buurt.
Al het speelgoed wordt nagekeken. Is het niet meer volledig, dan wordt het aangevuld met spullen uit hun voorraad.

Sugar tip: Verzamel je plastic speelgoed in een kussensloop en was het op 40°. Laat het daarna aan de lucht drogen.

Tip 6: Verkoop het op een rommelmarkt

Er zijn geregeld rommelmarkten. Ook de Gezinsbond organiseert tweedehandsbeurzen en garageverkopen waar speelgoed kan verkocht worden.

Tip 7: Geef het aan de kleuterschool, naschoolse opvang of onthaalmoeder

Vraag na in de school of bij de opvang of ze nog wat speelgoed kunnen gebruiken. Ook crèches en onthaalmoeders zijn geïnteresseerd in veilig speelgoed.

Lees ook: ‘5 geheime tips om je kind graag te laten opruimen’

Tip 8: Post het op een Facebookgroep

Plaats een foto van het speelgoed in de groep. Zo kunnen andere leden erop reageren als ze geïnteresseerd zijn.

Sugar tip: Was knuffels op 30° of stop ze een paar uur in je diepvries om ze bacterievrij te maken.

Tip 9: Zet het bij oma en opa

Verhuis wat speelgoed naar je ouders en schoonouders. Zo hoef je er niet de hele tijd mee te sleuren als je op bezoek gaat. Neefjes en nichtjes kunnen er dan ook mee spelen.

Tip 10: Laat je kind speelgoed ruilen

Door speelgoed uit te wisselen, heeft je kind geregeld iets nieuws om mee te spelen. Zo krijg je geen extra speelgoed in huis. Iets ouds wordt vervangen door iets wat voor jouw kind ‘nieuw’ is.

Toch bijhouden

Je kent je eigen kind het best. Merk je dat je kind nu nog te jong is om met het speelgoed te spelen, maar past het wel binnen zijn interesse? Zet het nog een tijdje aan de kant. Zo voorkom je dat je het later opnieuw moet kopen.

Speelgoed waar een emotionele waarde aan vasthangt, bewaar ik op zolder. Een eerste knuffel, een lievelingsboek, een puzzel die voor uren speelplezier zorgde,… Ook tijdloze spullen zoals een houten poppenhuis houd ik bij. Ik hoop er ooit stiekem mijn kleinkinderen mee blij te kunnen maken.

Heb je zelf een thema waarrond je graag wat tips wil? Laat het me gerust weten.

Vind je dit artikel leuk? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

Schrijf hier je reactie...

Interesse in een artikel over jouw winkel of bedrijf?

Tips Like Sugar zet jouw producten in de kijker