Kids

Te veel speelgoed in huis? Dit kun je doen (leestijd: 2 minuten)

Puilen jouw kasten ook uit met speelgoed dat niet meer gebruikt wordt of zelfs amper is aangeroerd? Kinderen worden snel groot. Voor je het weet, is je kind zijn speeltjes ontgroeid of is het erop uitgekeken. Wat doe je er dan mee? Verkopen, weggeven of toch nog bijhouden?

Straks brengen de Sint en de Kerstman weer nieuwe spullen. Het is nu dan ook het ideale moment om alles eens grondig onder de loep te nemen.

Hoe ga je te werk?

Kinderen vinden het moeilijk om afstand te doen van hun speelgoed. Als je kind nog klein (- 6 jaar) is, selecteer je zelf het speelgoed dat weg kan. Twijfel je over iets, zet het dan nog een half jaar opzij. Heeft je kind er in die tijd niet naar gevraagd, dan kan het uit huis. Mocht het er later toch nog naar vragen, vertel dan eerlijk waarom je het wegdeed. Zo leer je je kind dat je niet alles kunt bijhouden.

Bij oudere kinderen (+ 6 jaar) kun je samen aan de slag. In het begin is het moeilijk, maar je zult merken dat het snel vlotter gaat en ze dan zelf voorstellen om spullen weg te doen.

Lees ook: Opruimen. Een huis zonder rommel

Dit speelgoed mag weg

  • Je kind is er te groot voor.
  • Je kind heeft de juiste leeftijd, maar toont geen interesse voor het speelgoed.
  • Het speelgoed is stuk.
  • Je hebt het dubbel.
  • Je kind vindt het niet mooi of heeft er geen band mee.

Dit doe je ermee

Tip 1: Geef het speelgoed aan vrienden of familie

Het is fijn voor je kind als zijn speelgoed een tweede leven krijgt bij kindjes van familie of vrienden. Het geeft  hem of haar een gerust gevoel dat het nog in de buurt is. Dat maakt dat ze er makkelijker afstand van kunnen doen.

Tip 2: Geef het cadeau

Zit het speelgoed nog in de verpakking?  Is het niet of nauwelijks gebruikt? Of ziet het er nog gloednieuw uit? Wikkel er een mooi papiertje rond en maak er een ander kind blij mee.

Lees ook: ‘Cadeautjes inpakken

Tip 3: Verkoop het speelgoed op een zoekertjes- of veilingsite

Als het speelgoed nog in goede staat is, kun je het verkopen via een site. Met een gratis zoekertjessite als 2dehands.be bereik je in één klap veel mensen. In Nederland kun je terecht op Marktplaats.nl. Op de veilingsite eBay zet je spullen internationaal te koop.

Lees ook: Met een speelhoek blijft je huis beter opgeruimd

Tip 4: Schenk het aan een goed doel via Speelgoedbank

Speelgoedbank voorziet elk jaar zo’n 600 kinderen van speelgoed. Organisaties die zich bezighouden met kansarme kinderen (OCMW’s, vluchthuizen,…) komen er gericht speelgoed ophalen. Speelgoedbank zorgt ervoor dat het speelgoed weer in goede staat is. Het wordt gereinigd, hersteld en in een nieuwe verpakking gestoken.

De website toont geen recente projecten. Ik contacteerde hen persoonlijk. De organisatie is nog steeds actief.

Sugar tip van Mia (Speelgoedbank): ‘Bewaar de originele verpakking met de spelregels van het speelgoed. Vouw ze plat, zodat ze weinig plaats innemen. Zo is het speelgoed meer waard en hebben organisaties als de onze het makkelijker om mooi speelgoed te schenken.’

Tip 5: Breng het naar een kringloopwinkel

In België vind je meer dan honderd kringloopwinkels. Er is er dus zeker wel eentje in jouw buurt.
Al het speelgoed wordt nagekeken. Is het niet meer volledig, dan wordt het aangevuld met spullen uit hun voorraad.

Sugar tip: Verzamel je plastic speelgoed in een kussensloop en was het op 40°. Laat het daarna aan de lucht drogen.

Tip 6: Verkoop het speelgoed op een rommelmarkt

Er zijn geregeld rommelmarkten. Ook de Gezinsbond organiseert tweedehandsbeurzen en garageverkopen waar speelgoed kan verkocht worden.

Tip 7: Geef het aan de kleuterschool, naschoolse opvang of onthaalmoeder

Vraag na in de school of bij de opvang of ze nog wat speelgoed kunnen gebruiken. Ook crèches en onthaalmoeders zijn geïnteresseerd in veilig speelgoed.

Lees ook: 5 geheime tips om je kind graag te laten opruimen

Tip 8: Post het op een Facebookgroep

Plaats een foto van het speelgoed in de groep. Zo kunnen andere leden erop reageren als ze geïnteresseerd zijn.

Sugar tip: Was knuffels op 30° of stop ze een paar uur in je diepvries om ze bacterievrij te maken.

Tip 9: Zet het speelgoed bij oma en opa

Verhuis wat speelgoed naar je ouders en schoonouders. Zo hoef je er niet de hele tijd mee te sleuren als je op bezoek gaat. Neefjes en nichtjes kunnen er dan ook mee spelen.

Tip 10: Laat je kind ruilen

Door speelgoed uit te wisselen, heeft je kind geregeld iets nieuws om mee te spelen. Zo krijg je geen extra speelgoed in huis. Iets ouds wordt vervangen door iets wat voor jouw kind ‘nieuw’ is.

Toch bijhouden

Je kent je eigen kind het best. Merk je dat je kind nu nog te jong is om met het speelgoed te spelen, maar past het wel binnen zijn interesse? Zet het dan nog een tijdje aan de kant. Zo voorkom je dat je het later opnieuw moet kopen.

Speelgoed waar een emotionele waarde aan vasthangt, bewaar je op zolder. Denk bijvoorbeeld aan een eerste knuffel, een lievelingsboek of een puzzel die voor uren speelplezier zorgde.

Ook tijdloze spullen zoals een houten poppenhuis kun je bijhouden. Misschien kun je er wel ooit je kleinkinderen mee blij maken.

Wat doe jij met oud of ongebruikt speelgoed? Deel je antwoord met de lezers van Tips Like Sugar en scrol door naar de reactiebalk onderaan.

Vind je dit artikel leuk? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

Schrijf hier je reactie...