Slimme tips

Opruimen. Een huis zonder rommel
(leestijd: 2 minuten)

Meestal hebben we gewoon teveel spullen in huis. Door tijdgebrek komen we niet aan een grondige opruimactie toe.

Met kleine kinderen in huis verzamel je binnen de kortste tijd een heleboel dingen. Voor je het weet, leef je in rommel en zie je door de bomen het bos niet meer.

Opruimen heeft nochtans heel wat voordelen. Overtuig jezelf en start met mijn 8 tips.

De voordelen van een opgeruimd huis

  • Het levert je extra tijd op en die kun je gebruiken om leuke dingen te doen.
  • Je weet alles direct terug te vinden en hoeft niet meer te zoeken.
  • Het geeft rust en energie.
  • Het geeft een goed gevoel als je huis opgeruimd is. Je kunt je beter ontspannen.
  • Je kunt je huis sneller poetsen.
  • Je huis lijkt ruimer als het opgeruimd is.

Genoeg argumenten, lijkt me. Tijd voor actie dus. Hier vind je alvast mijn acht tips om erin te vliegen.

Begin met wat jou het meest stoort

Stel jezelf eerst een paar vragen.

  • Wat stoort jou het meest?
  • Waarnaar zit jij dikwijls te zoeken?
  • Waarmee verlies jij het meeste tijd?

Start dan met de plaats die jou het meest ergert. Je zal er direct voldoening van hebben als deze plek opgeruimd is. Als je de voordelen van een geordende kast ervaart, krijg je de smaak te pakken. Het werkt echt aanstekelijk.

Zet alles op zijn plek

Heel wat spullen horen al thuis in een kast of kamer. Leg die alvast op hun plek. Is er geen plaats meer in de kast, leg ze er dan naast. Als je later de kast zelf aanpakt, komt er misschien ruimte vrij omdat er zaken weg kunnen.

Verzamel dingen die weg mogen

Zoek een ruimte waar je spullen kunt zetten die je niet langer nodig hebt. Maak een stapel ‘weggooien’ en een stapel ‘weggeven of verkopen’.

Zodra je een flinke stapel hebt, breng je hem naar het containerpark en zet je alvast wat spullen online. Met het geld dat je ermee verdient, kun je iets leuks doen om jezelf te belonen.

Geef alles een vaste plaats

Als een voorwerp geen eigen plekje heeft, kun je het ook niet opruimen en blijft het rondslingeren.

Verzamel eerst alles waarvoor je nog geen echte plaats hebt. Kies een kamer in je huis waar je alles voorlopig opslaat. Deze dingen sorteer je in een later stadium. Je krijgt nu al wel een overzicht van wat nog geen eigen plek heeft.

Denk al eens na wat je zou kunnen samen steken. Misschien kom je tot de conclusie dat  je nog een extra kast nodig hebt. Of ontdek je dat je veel materiaal dubbel hebt en het naar de stapel verkopen of weggeven kan verhuizen.

DE LEUKSTE TIPS IN JOUW MAILBOX?Laat hier je mailadres achter

Begin klein, maar doe iets

Doe het in kleine stapjes, maar begin eraan. Veel kleine stapjes geven samen een groot resultaat. Begin desnoods met één plank in een klein kastje. Je mag gerust trots zijn op het resultaat als je ermee klaar bent.

Koop opvouwbare kratten

Deze kratten zijn superhandig omdat je ze makkelijk in de hoogte kunt stapelen. Ik gebruik ze om te winkelen, als wasmand, maar ook om snel op te ruimen.

Loop rond en doe alles wat rondslingert in kratten en zet ze ergens uit het zicht. Heb je later even tijd, dan kun je de spullen op hun plaats opbergen of er een vast plekje voor zoeken.

Verzamel schoendozen en plastieken dozen

Het is heel praktisch als je kleine spulletjes, die bij mekaar horen, samen in een doos stopt. Je zou er ook mooie opbergdozen voor kunnen kopen, maar vaak weet je nog niet precies hoeveel en welke maten je nodig hebt. Het duurt wel even voor je alle kasten in je huis georganiseerd hebt.

Volg Tips Like Sugar

Ik post geregeld artikels met bruikbare tips over opruimen en organiseren.

We leven allemaal samen in een huis en dan wordt er nu eenmaal rommel gemaakt. Er komen ook altijd nieuwe spullen bij. Er gaat al eens iets stuk. Net als poetsen, moet er geregeld opgeruimd worden.

Je moet je huis onderhouden. Het wordt wel een stuk makkelijker als je eenmaal goed georganiseerd bent. Als alles een vaste plaats heeft, wordt opruimen echt kinderspel.

Geef het goede voorbeeld aan je kind. Laat het ook meehelpen. Laat het zelf zijn speelgoed opruimen en leer het van jongs af om niets te laten rondslingeren. Daar ga je later de vruchten van plukken.

Vind je dit artikel interessant? Deel het en geef het cadeau aan jouw vrienden.

Schrijf hier je reactie...