Slimme tips

De was doen. Zo lukt het sneller en beter (leestijd: 2 minuten)

Heb jij ook altijd een berg was weg te werken? En lijkt je droogrek wel een vast meubelstuk in je huis? Dan is het tijd voor een nieuwe aanpak.

Kies een vaste wasdag. Pak vlekken meteen aan. Werk preventief. En ga voor korte wasjes. Meer tips & tricks nodig? Lees ze in dit artikel.

10 slimme tips om je wasklus sneller af te ronden

Pak hardnekkige vlekken meteen aan

Hoe langer een vlek op een kledingstuk zit, hoe moeilijker je ze kan verwijderen. Behandel vlekken zo snel mogelijk. Een broek met grasgroene knieën stop je direct in een sopje. Wrijf wat afwasmiddel of vlekkenverwijderaar op een vet- of fruitvlek. Je wasgoed is zo nooit echt vuil.

Controleer alle zakken van je kleding

Sommige voorwerpen kunnen schade aanbrengen aan je kleren en je wasmachine. Een papieren zakdoek verspreidt zich over heel je wasgoed en laat vervelende witte stofjes na die je moeilijk kan verwijderen. Een gekleurd briefje kan een verfvlek op je kledingstuk veroorzaken. Werk preventief. Dit bespaart je heel wat extra werk.

Korte wasjes

Als je kleren niet echt vuil zijn, dan kan je gerust een korter wasprogramma instellen. Zo kan je dubbel zoveel wassen op dezelfde tijd. Dat scheelt niet alleen in tijd, maar ook in energie.

Sorteer op kleur en materiaal

Witte, bonte en zwarte was houd je gescheiden. Ook wol en delicate stoffen was je apart. Hiervoor gebruik je best een waszakje.
Zeer vuil en minder vuil wasgoed was je afzonderlijk. Zeer vuile was vraagt om een hogere dosis wasmiddel en een hogere wastemperatuur.
Sugar tip: Stop een kleurendoekje bij je was om het doorlopen van kleuren te voorkomen. Is je wasgoed toch verkleurd? Laat het niet drogen. Behandel kleurechte stoffen zo snel mogelijk met een ontkleurder.

Lees ook: ‘Je kleerkast opruimen. 10 handige tips

Houd sokken bij mekaar

Gebruik waszakjes om kousen te sorteren. Geef ieder zijn eigen zakje om de vuile sokken in te stoppen. Hang ze aan de linnenmand. Was de zakjes in de wasmachine. Steek ze daarna in de droogkast of hang de sokken per paar op aan de droogrek. Zo hoef je nooit meer te zoeken.

Kies een vaste wasdag

Met kortere wasbeurten krijg je heel wat wasjes gedraaid op één dag. Het geeft voldoening als je helemaal door je was bent geraakt. Je hebt zo ook niet constant het gevoel dat je in de was leeft. Investeer in een extra droogrek zodat je plaats genoeg hebt om alles op te hangen.

Controleer de etiketten

De wasvoorschriften op het etiket geven aan op hoeveel graden je je wasgoed het best kan wassen. Zo voorkom je dat je kledingstuk zijn vorm verliest of krimpt. Let vooral op met nieuwe kledingstukken. Was ze apart op lage temperatuur of samen met kleding van dezelfde kleur.
Sugar tip: Is je trui toch gekrompen? Gebruik dan babyshampoo. Steek de pull een half uur in een emmer lauwwarm water waaraan een paar druppels babyshampoo werden toegevoegd. Knijp dan het water uit de trui en trek hem voorzichtig weer in model. Laat hem drogen op een handdoek.

DE LEUKSTE ARTIKELEN IN JOUW MAILBOX?Laat hier je mailadres achter

Een flinke geut azijn

Azijn neemt vieze geurtjes weg uit je kleren. Vooral bij sportkledij kan dit heel handig zijn.
Verder fixeert azijn de kleur en is het ook een natuurlijke wasverzachter.

Lees ook: ‘8 handige keukenweetjes

Was je kledingstukken binnenstebuiten

Bescherm de buitenkant van je kleren door elk kledingstuk binnenstebuiten te trekken. De kleur blijft zo langer mooi. Je voorkomt ook strepen op je kledij. Sluit ritsen, haakjes en knopen om wrijving te voorkomen. Bind touwtjes aan mekaar zodat ze je was niet in de knoop helpen.

Gebruik het juiste wasmiddel

Was je op 30 graden, dan gebruik je best een vloeibaar wasmiddel. Zorg dat je producten voor witte, donkere, gekleurde en delicate was in huis hebt. Doseer het wasmiddel volgens de tabel op de verpakking. Je kleding wordt niet schoner als je meer product gebruikt.
Sugar tip: Babyshampoo is dankzij zijn milde formule geschikt om delicaat ondergoed of blouses in zijde te wassen.

Lees ook: ‘Vieze geurtjes. Zo maak je er korte metten mee.

Heb je zelf nog een slimme wastip? Laat dan onderaan een reactie na.

Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

Schrijf hier je reactie...

Interesse in een artikel over jouw winkel of bedrijf?

Tips Like Sugar zet jouw producten in de kijker