Kids

Zo leer je je kind meer groenten eten (leestijd: 2 minuten)

Groenten maken delen uit van een gezond eetpatroon. Toch halen heel wat kinderen er hun neus voor op. Onze zoon is er zo eentje. Gelukkig houdt hij wel van gepureerde soepjes en sausjes. Zo zie ik het al eens door de vingers als hij zijn ‘zichtbare’ groentjes laat liggen. Zolang hij maar minstens één hapje proeft. Dat lukt makkelijker met een mooi gepresenteerd bordje. Als je je kind betrekt bij de maaltijd, is de kans groter dat het de groente wil uitproberen. Zorg voor variatie en houd het vooral ook gezellig aan tafel.

Hoe slaag je erin om je kind meer groentjes te laten eten? Deze 10 gouden tips pas ik toe en werken écht.

Tip 1: Pureer groenten

Heel wat kinderen houden niet van stukjes. Dit kan je vermijden door groenten te pureren. Zet de staafmixer in je soep of saus en zeef deze eventueel nog. Zo kan je kind niet herkennen wat het eet en smult het alles gewoon op. Een groentepuree valt ook sneller in de smaak.

Lees ook: ‘Kidsproof gerechten met wortelen in de hoofdrol’

Tip 2: Vraag naar wat je kind at

Heeft je kind in de opvang, bij oma of bij een vriendje zijn bordje flink leeggegeten? Hoor dan eens welke groentjes het voorgeschoteld kreeg. Misschien was het een groente die jij nog niet probeerde. Of werd ze gecombineerd of bereid op een manier die jij nog niet uittestte. Zo ontdekte ik door oma dat groentjes beter in de smaak vallen als je er appelmoes of worteltjes doorheen mengt.

Tip 3: Zorg voor een gezellige sfeer aan tafel

Probeer eten te koppelen aan iets aangenaams. Zet je kind niet onder druk. Groentjes eten mag geen strijd worden. Als je je kind dwingt, wordt de afkeer alleen maar groter. Benadruk hoe ‘lekker’ groenten zijn. ‘Gezond’ wordt vaak geassocieerd met ‘niet zo lekker’.

Lees ook: ‘Kidsproof recepten met broccoli in de hoofdrol’

Tip 4: Minstens één hapje

Laat je kind minstens één hapje proeven. Zo leert het de smaak kennen. Proeven staat niet gelijk aan doorslikken. Geef je kind de tijd om vertrouwd te worden met nieuwe smaken. Het moet groenten ‘leren’ eten.
Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Maak er een spelletje van om ze te overtuigen om te proeven.
Met een kleine portie wordt het haalbaar voor je kind. Je vergroot hiermee de kans dat het de groentjes ook echt opeet. Je kind mag trots zijn als het gelukt is. Geef het er een complimentje voor.

Tip 5: Zorg voor variatie

Laat je kind zoveel mogelijk nieuwe smaken ontdekken. Zo is de kans groter dat er ééntje bij zit die het bevalt. Probeer elke dag een andere groente uit.  Wissel ook af in de bereidingen. Toen onze kinderen nog klein waren, maakte ik altijd twee groenten klaar. Eén die ze zeker lekker vonden en een andere die ze nog moesten leren eten. Ik liet ze eerst proeven van de groente die ze nog niet kenden. Daarna kregen ze de andere groente.
Ook een sausje kan helpen om je kind over de streep te trekken. En stop al eens balletjes of letterpasta in de soep.

Lees ook: ‘5x lunch zonder brood’

Tip 6: Het oog wil ook wat

Fiets van groenten
Bron: kids-cocegaznospes

Zorg voor een aantrekkelijk bordje. Kinderen houden van felle kleuren. Maak eens een leuk figuurtje met de groentjes. Laat je inspireren op mijn Pinterestbord.

Tip 7: Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Zorg dus dat je zelf bij elke maaltijd groenten eet.
Geef je kind ook groentjes als tussendoortje. Vul een kommetje met rauwkost zoals wortel, komkommer, paprika en tomaatjes. Zet het op een plek waar je kind goed bij kan als het aan het spelen is of naar televisie kijkt. Zonder het te beseffen, gaat het er toch eens van proeven. Stop geregeld ook wat groentjes in de brooddoos. Onze kinderen krijgen geregeld een wortel mee naar school.

Tip 8: Betrek je kind

Laat je kind mee kiezen welke groenten je in de winkel koopt. Geef het een paar gezonde opties en laat het dan beslissen. Heb je een moestuin, geef je kind dan een vierkante meter waar het zelf groenten kan telen. Of zet een paar potten op het terras waar het eigen groentjes mag kweken. Wedden dat je kind er heel graag wil van proeven? Je kan samen een receptje uitzoeken. Laat het ook helpen bij het wassen en het bereiden.

Tip 9: Ga voor beetgaar

Mannetje van groenten
Bron: oeuvres d’art comestible

De meeste kinderen vinden knapperige groenten lekkerder. Beetgare groenten behouden hun kleur. Zo nodigen ze ook meer uit om op te eten. Je kan ze ook mooier presenteren op het bord. Snijd ze in kleine stukjes zodat je kind ze makkelijk alleen kan opeten.

Tip 10: Verstop groenten

Vertrek van het lievelingsgerecht van je kind. Bedenk welke extra groenten je eraan kan toevoegen. Zo tover je toch een gezonde maaltijd op tafel zonder dat je kind het in de gaten heeft.

Lees ook: ‘5x gezonde vervangers voor favoriete kindergerechten’

Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

Schrijf hier je reactie...