Slimme tips

10 tips om tijd te winnen
(leestijd: 2 minuten)

Kom je ook altijd tijd tekort?  Je zult versteld staan hoeveel tijd je kunt winnen door je alledaagse taken anders aan te pakken. Betrek je huisgenoten bij het organiseren van het huishouden. Werk samen aan een systeem.

Vele handen maken licht werk. Leer je kind al van jongs af aan dat het ook zijn steentje moet bijdragen. 

Stop met snoozen

Het is heel verleidelijk om ‘s morgens nog even te blijven liggen. Als je meteen uit de veren gaat, bespaar je daarmee kostbare tijd. Zet je wekker sowieso op tijd zodat je niet hoeft te rushen. Begin je dag rustig. Je zal merken dat je er nog de hele dag de vruchten van plukt. Je bent productiever en dat levert je flink wat tijdwinst op.

Lees ook: Tijdbesparende tips voor een vlotte ochtend

Leg jezelf een tijdslimiet op

Bepaal vooraf hoelang je met iets bezig wil zijn. Als je jezelf een deadline oplegt, krijg je meer gedaan. Zo weersta je ook de verleiding om toch nog vlug iets anders te doen. Stel het alarm van je gsm in of gebruik een kookwekker om de tijd te meten.

Rechtstreeks in de sporttas

Stop de sportkleren na het wassen in de sporttas in plaats van ze in de kast te leggen. Zo staat je zak al klaar voor de volgende work-out.

Sorteer je strijk

Leg de was per persoon in een aparte mand als je strijkt. Dat scheelt je heel wat tijd bij het terugleggen van de gestreken spullen.

Werk bijvoorbeeld met opbergkratten. Zet de manden bij de juiste kleerkast en leg alles in één keer weg zonder de hele tijd heen en weer te moeten lopen. Als je kind groter is, kan het zelf de kleren opbergen.

Alles wat moet opgehangen worden, hang je direct op een kapstok.

Maak direct een vervolgafspraak

Ben je bij de kapper, schoonheidsspecialiste of tandarts plan dan direct een volgende afspraak in. Ook bij vrienden en familie kun je al meteen een nieuwe datum vastleggen. Zorg dat je je agenda altijd bij de hand hebt.

Werk met één agenda voor het hele gezin

Gebruik één elektronische agenda voor de ganse familie. Zo voorkom je dubbele afspraken.
Het is belangrijk dat je een goed systeem hebt waarin je alles kunt plannen en waarop je volledig kunt vertrouwen.

Zet je agenda niet overvol. Las ruimte in voor onverwachte dingen. En plan ook tijd in voor jezelf. Probeer een goede balans te vinden.

Kook meer om de dag

Een grotere portie bereiden kost minder moeite dan de volgende dag een hele nieuwe maaltijd klaarmaken. De microgolf doet ‘s anderdaags het werk wel.

Je kunt natuurlijk in het weekend ook al sauzen of ovenschotels maken die je invriest. Het scheelt heel wat in tijd als je niet meer hoeft te koken.

Lees ook: Zo loopt je huishouden als een goed geoliede machine

Wat kan je uitbesteden?

Een poetshulp of strijkatelier levert je heel wat extra tijd op. Maar je kunt ook afspreken met andere ouders om een beurtrol te organiseren voor het wegbrengen en afhalen van de kinderen bij hun hobby’s.

Wees selectief

We worden overspoeld door heel veel data. En we moeten steeds meer doen in minder tijd. Bouw bewust rustpauzes in en kies welke informatie voor jou echt belangrijk is.

Kijk je veel TV, leg ook daar dan een limiet voor jezelf op. Bedenk eens welke andere nuttige dingen je in die tijd allemaal zou kunnen doen. Maak tijd voor jezelf.

Lees ook: Zo kan je efficiënter e-mailen

Werk met to-do lijstjes

Noteer alles wat je nog moet doen. Groepeer taken zodat je ze efficiënter kan uitvoeren.
Benut je wachttijd. Denk na welke dingen je bijvoorbeeld in de file of terwijl je ergens wacht kan doen.

Lees ook: 10 tips voor een gezonde ochtendroutine

Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

Schrijf hier je reactie...