Slimme tips

10 tips om je werkdag te overleven
(leestijd: 2 minuten)

Er zijn zo van die dagen dat je echt geen zin hebt om te gaan werken. Een maandag is gewoonlijk voor iedereen wat lastiger. Ben je niet echt ziek, dan kan je niet zomaar thuisblijven. Hier lees je hoe je je werkdag kan doorkomen.

Tip 1: Trek iets makkelijks aan

In sommige kleren voel je je nu eenmaal meer op je gemak dan in andere. Kies vandaag voor je favoriete outfit.

Tip 2: Luister naar muziek

Zet je favoriete muziek op als je naar je werk rijdt. Misschien slaat de stemming zo wel helemaal om en ga jij toch nog fluitend aan de slag.
Is muziek toegestaan op je werk, doe dan oortjes in of zet een koptelefoon op. De tijd gaat zo sneller voorbij. Luister naar deuntjes die jou oppeppen.

Tip 3: Maak plannen voor de lunch

Spreek af met een collega, vriend of vriendin onder de middagpauze. Zo heb je alvast iets leuks om naar uit te kijken. Vier dat je werkdag er al half opzit.

Tip 4: Drink veel water

Neem een grote fles water mee. Drink telkens een glas als je voelt dat je aandacht verslapt.

Lees ook: ‘Water drinken. Zo lukt het beter’

Tip 5: Omring je met persoonlijke spulletjes

Heb je de mogelijkheid om je werkplek te personaliseren? Doe dit dan ook. Zo wordt het ook echt jouw plekje. Wacht hier niet mee tot je een mindere dag hebt. Gaat jouw bedrijf voor een clean desk beleid? Maak dan een doos met bijvoorbeeld fotokadertjes van je geliefden. ’s Morgens stal je alles uit. ’s Avonds steek je alles weer terug in de doos die je bewaart in je locker. Het helpt als je er af en toe een blik op kan werpen.

Tip 6: Neem geregeld een korte pauze

Laat een reminder op je computer verschijnen. Of zet het alarm van je gsm aan. Zo weet je dat het tijd is voor een break. Met korte pauzes kan je je veel beter focussen. Wie aandachtig werkt, geraakt in een flow. De tijd vliegt dan ook sneller voorbij. Ik ben voorstander van de Pomodorotechniek. Het maakt me productiever. Ik ben minder snel afgeleid en haal meer voldoening uit mijn werk.
Doe iets leuks in je pauze. Spreek af met een collega in de koffiehoek. Of lees een paar minuutjes op Tips Like Sugar. 😉

Lees ook: ‘Je geheugen boosten met deze 10 tips’

Tip 7: Personaliseer je bureaublad

Zet er toffe familie- of vakantiekiekjes op. Sta het jezelf toe om even kort weg te dromen. Denk terug aan de mooie herinneringen die eraan vasthangen. Fantaseer over leuke dingen die je kan doen met het geld dat je nu aan het verdienen bent.

Tip 8: Eet een vezelrijk tussendoortje

Stop ’s morgens een paar gezonde tussendoortjes in je tas. Vandaag heb je ze echt nodig. Kies bij voorkeur voor een banaan of appel. Studentenhaver, noten of een muesli reep helpen ook goed tegen dipjes. Vermijd de snoep- en drankautomaat.

Tip 9: Stretch regelmatig

Zit je veel achter de computer dan is het sowieso belangrijk om een paar keren per dag enkele oefeningen te doen. Zo krijgt stress geen vat op je nek, schouders en polsen. Op een moeilijke dag doe je ze nog een keertje extra.
Breng je schouders zo hoog mogelijk naar je oren. Houd een paar seconden vast en duw ze dan terug naar beneden.
Breng je armen gestrekt naar achter en trek je schouderbladen naar mekaar toe. Haak je vingers in mekaar. Hef je armen nu zo hoog mogelijk naar boven terwijl je je schouders laag houdt.
Maak je polsgewrichten los door cirkels te maken. Draai een paar keren naar rechts en dan naar links.
Maak halve cirkels met je hoofd om je nek los te maken.

Tip 10: Kies voor taken die je voldoening geven

Kan je zelf je werkdag indelen, kies dan voor opdrachten die je helemaal kan afronden. Hier haal je de meeste voldoening uit. Als het kan, stel je de moeilijke dossiers uit tot morgen.

Moet je je geregeld naar het werk slepen, dan is er wellicht meer aan de hand. Misschien ben je uitgekeken op je job en wordt het tijd om andere oorden te verkennen. Loopbaanbegeleiding kan je helpen om een baan te vinden die beter bij je past. Op het internet vind je heel wat informatie over organisaties die je hierbij kunnen helpen.

Heb je zelf nog een andere tip?

Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

Uitgelichte foto: Unsplash

Schrijf hier je reactie...