Fit & Gezond

Keuzestress? Met deze tips maak je de juiste keuze (leestijd: 2 minuten)

Keuzestress. We hebben er allemaal wel eens last van. We stellen onze beslissing uit en beginnen te twijfelen en te piekeren. Het kost ons veel energie.

We hervallen graag in oude patronen en gaan zo keer op keer toch hetzelfde gedrag vertonen. Zo stuiten we ook steeds weer op dezelfde weerstand.

Maar hoe maak je nu de juiste keuze die ervoor zorgt dat je het in de toekomst anders en beter aanpakt? Albert Sonnevelt, een Nederlandse psycholoog, gaf er een webinar over. Hier lees je zijn tips.

 • Je kan pas de juiste beslissing nemen als je in contact staat met je hart.
  Op momenten dat je in een flow zit. Wanneer je je blij en gelukkig voelt en het lijkt alsof alles moeiteloos gaat. Voel je weerstand, dan is het tijd om eerst te resetten.
 • De juiste keuze begint met het stellen van een duidelijke intentie en volgens Sonnevelt zet je die best de avond voordien.
  Stap je bijvoorbeeld elke morgen moe en slechtgemutst uit bed dan kan je jezelf de avond voordien voornemen om blij en optimistisch wakker te worden. Laat blijheid, optimisme, focus en energie toe in je leven.
 • Blijf trouw aan jezelf, aan je verlangen.
  Kies wat bij jou past. Projecteer niet op anderen. Maak zelf je keuze. Als jij niet kiest, wordt er voor jou gekozen.
 • Kies voor geluk, zonder directe aanleiding.
  Zie naar wat er is en besluit dankbaar te zijn voor dat wat er is, onafhankelijk van de omstandigheden. Soms kan je niets aan de situatie veranderen, maar je kan altijd kiezen hoe jij ermee omgaat.
  Stop ook met ‘als…dan’ gedachten. Bv. Als ik de Lotto win, dan ga ik gelukkig zijn.
 • Leer je drijfveren, je waarden kennen.
  Om de juiste keuze te kunnen maken, moet je weten wat jou gelukkig maakt. Hoe duidelijker je dat weet, hoe beter je prioriteiten kan stellen of grenzen kan aangeven.

Deze 3 basisvoorwaarden zouden ons helpen om de juiste keuze te maken :

 1. Heb lef.
  De eerste 5 seconden dat je een impuls voelt om iets te ondernemen zijn essentieel volgens Sonnevelt. Het is belangrijk om je kans te grijpen op het moment dat die zich voordoet. We moeten onze angst omarmen om er sneller afstand van te kunnen doen.
 2. Wees eerlijk over je verlangen
  In deze tijd kan je niets meer verbergen. De wereld is open door sociale media. Er is veel sociale controle. Omarm ook hier je angst die je belemmert en durf eerlijk te zijn. Doe het voor jezelf, je leven, je omgeving, de wereld.
 3. Zet altijd een eerste stap in de richting van jouw doel, in lijn met je verlangen.
  Begin met één ding anders te doen. Begin klein en maak het overzichtelijk voor jezelf. Pak jouw moment, ook al is het maar 5 minuten. Voed jezelf met nieuwsgierigheid en ga steeds meer richting jouw doel. Je zal merken dat je gaat stralen, dat dingen moeitelozer worden en je in een flow geraakt.

Tot slot had Sonnevelt het ook nog over de vijf dingen waarover de meeste mensen spijt hebben op het einde van hun leven (uit ‘The 5 regrets of the dying’ van Bronnie Ware)

 1. Ik wou dat ik de moed had gehad om echt trouw te zijn aan mezelf, niet aan het leven dat anderen van mij verwachtten.
  We laten ons teveel leiden door onze omgeving. Blijf trouw aan je hart en je verlangens.
 2. Ik wou dat ik minder hard had gewerkt.
  Zelfs als we het financieel goed hebben, werken we nog te hard.
 3. Ik wou dat ik de moed had gehad  om mijn gevoelens uit te drukken.
  Durf te zeggen hoe je je voelt. Doe het nu!
 4. Ik wou dat ik contact had gehouden met mijn vrienden.
  Blijf in contact met je echte vrienden en geef hen prioriteit. Volgens Sonnevelt heb je niet meer dan 15 echte vrienden.
 5. Ik wou dat ik mezelf had toegestaan om blijer te zijn.
  Blijheid is een natuurlijke staat van zijn. Je hebt minder spieren nodig om te lachen dan om nors te kijken.

Bron : Webinar Albert Sonnevelt

Vind je dit een interessant artikel? Deel het en geef het jouw vrienden cadeau.

Schrijf hier je reactie...