Fit & Gezond

Mijn geheim voor een slanke lijn
(leestijd: 3 minuten)

Gezonde voeding heeft mij altijd al geïnteresseerd. Ik lees er heel veel over. Zo kwam ik doorheen de jaren stap voor stap tot een persoonlijk eetpatroon dat werkt voor mij. Ik ben ervan overtuigd dat je door op je eten te letten heel wat kwaaltjes onder controle kan krijgen en een gezond gewicht kan bereiken.

Ik geloof niet in diëten en zeker niet in extreme manieren om af te vallen. De meeste diëten worden niet volgehouden omdat ze te strikt zijn. Zodra er gezondigd is, geven mensen het op. Uiteindelijk val je altijd terug in je oude patroon. En de kilo’s vliegen er binnen de kortste keren terug aan. En gewoonlijk krijg je er zelfs ook nog wat extra kilo’s bovenop. Het jojo effect kennen we allemaal en toch laten we ons telkens weer vangen omdat we te snel resultaat willen zien.

Ga voor traag, haalbaar en blijvend

Ik pleit voor een gezond voedingspatroon dat je je leven lang kan volhouden. Ieder heeft zijn eigen patroon en moet het zelf ontdekken. Het is vooral afhankelijk van wat jouw lichaam verdraagt  en nodig heeft. Kies voor gezonde voeding die jij lekker vindt. Alleen jij kan bepalen wat goed voor jou is. Proef, voel, ervaar en geniet. Je lichaam zal je belonen met een gezond gewicht.

Weeg je op een vast tijdstip. Niet de dag na een feestje of een vakantie!

Voor mij is dat de vrijdagochtend als ik nog niets gedronken of gegeten heb.
In het weekend ontbijt ik uitgebreid met brood en gaan we al eens uit eten. Op maandag weeg ik sowieso meer. Dat weet ik. Ik ga me dan ook niet pijnigen door net dan op de weegschaal te gaan staan. Wees mild voor jezelf.

Geef je lichaam de tijd om rustig weer naar zijn natuurlijk gewicht te gaan

Doordat ik door de week gezond eet, zoekt mijn lichaam automatisch terug naar mijn natuurlijk lichaamsgewicht. Wacht dus een paar dagen voordat je de schade opmeet. Wedden dat die dan best wel meevalt? Vaak is er zelfs helemaal niets meer van te bespeuren als je enkele dagen goed oplet.
Het is door respect te hebben voor je eigen lichaam en door kort op de bal te spelen dat je je gewicht constant houdt.

Ga niet met honger van tafel

Het gevaar bestaat dat je te weinig gaat eten om je extra gewicht er zo snel mogelijk af te krijgen. Dat houd je niet vol. De kans is groot dat je dan een vreetbui krijgt en er zelfs nog extra kilo’s bijkomen. Eet normaal en kies voor wat lichtere gerechten als de weegschaal gaat overhellen.

Neem de tijd voor een gezond ontbijt

Lees mijn artikel 10 tips om je dag goed te starten met een gezond ontbijt.

Drink veel water en beperk je alcoholgebruik

Suikerhoudende dranken en alcohol zijn echte dikmakers. Ook lightproducten horen niet thuis in een gezond voedingspatroon. Je zin in zoet wordt er niet door weggewerkt.
Ik drink veel mineraalwater en thee. Af en toe neem ik een vers vruchtensapje of een koffie. Ik spring heel zuinig om met alcohol. Ik heb dat van thuis uit meegekregen en daar ben ik heel blij om.

Verander je eetgewoonte in kleine stapjes

Je bent op zoek naar een blijvend gezond eetpatroon. Gun jezelf dan ook de tijd om rustig een nieuwe gewoonte aan te leren. Ga op zoek naar gezonde alternatieven. Ik dronk vroeger liters cola light en nu lust ik het zelfs niet meer.
Kies voor gezond. Zeg nee tegen light en voorverpakt voedsel. Vind je dit moeilijk, bouw het dan in stapjes af.

Kweek extra spieren door meer te bewegen

Doe wat je graag doet en zoek het niet te ver. Wandel je bijvoorbeeld graag, maak dan ook al eens een wandeling tijdens je middagpauze. Of neem wat vaker de fiets of de trap. Zoek een sport die je kan blijven doen. Je houdt het niet vol als je moet stressen om aan je conditie te werken. Zoek iemand om mee te sporten. Samen lukt het beter. Ga echt meer bewegen en bouw spiermassa op. Spieren verbruiken energie. Zelfs in rust!

Zin in zoet? Eet een gezond tussendoortje

Een stukje vers of gedroogd fruit, een handvol ongezouten noten, een soepje, een potje kefir of Griekse yoghurt,… Ga alleszins voor lekker en laat de light producten links liggen.
Neem tussendoortjes van thuis mee naar je werk. Zo kom je niet in de verleiding om naar de snoepautomaat te gaan als je honger krijgt of zin hebt om te snoepen. Trakteert er iemand? Straf jezelf dan niet, maar neem ook een portie. Dit vervangt dan jouw tussendoortje.

Zorg voor een goede nachtrust

Lees mijn artikel 10 tips voor een goede nachtrust.
Er is al veel onderzoek naar verricht en het is wel degelijk zo dat je meer eet als je te weinig slaapt. Vooral de trek in zoet neemt toe. Slaapgebrek verstoort het evenwicht tussen de hormonen ghreline en leptine. Ghreline geeft je hersenen het signaal dat het tijd is om te eten. Je lichaam maakt meer ghreline aan als je te weinig slaapt. Je krijgt dus ook meer honger. Bij slanke mensen stijgt de ghreline ’s morgens en volgt er een daling naar de avond toe.
Leptine laat onze hersenen weten dat we voldoende gegeten hebben. Als je te weinig slaapt, daalt de hoeveelheid leptine waardoor je langer blijft eten en dus ook meer eet.

Met groenten zit je altijd goed

Zorg dat je bord voor de helft gevuld is met groenten. Maak er voldoende zodat je er nog extra kan bijscheppen als je honger nog niet helemaal gestild is.
Ik krijg heel snel weer honger als ik alleen groenten met vlees, vis of kip eet of alleen groenten met pasta, rijst of aardappelen. Ik combineer dus alles, maar eet er wel kleinere hoeveelheden van dan dat ik vroeger deed. Probeer ook ’s middags groenten te eten. Zeker in de zomer is het heerlijk om te smullen van een fris slaatje bij je boterhammen. Let wel op met sauzen. Met een beetje olijfolie en wat kruiden kan je er ook een smaakvol bordje van maken. In de winter kies ik voor een lekkere soep.

Pas de ’80-20 regel’ toe

Ik pas dit toe door gezond te eten op weekdagen. In het weekend en op feestjes durf ik de touwtjes te laten vieren. Als ik door de week naar een feestje moet, dan houd ik mij in het weekend wel aan mijn gezond eetpatroon. Het is het makkelijkst als je met vaste dagen werkt zodat het een gewoonte wordt. Uitzonderingen moeten kunnen.
Je kan er ook voor kiezen om je 80-20 regel elke dag toe te passen. Je zorgt dan dat je ’s morgens sowieso altijd start met een gezond ontbijt. De lunch en het avondeten houd je ook gezond. Je 20 % ongezond zit dan in de tussendoortjes.

Stop als je geen honger meer hebt

Welk patroon je ook kiest, zorg er altijd voor dat je je zeker niet overeet. Stop als je geen honger meer hebt. Ook dit is het toepassen van de ’80-20′ regel. Het draagt ertoe bij dat jouw gewicht op peil blijft. Als je deze regel ook voor 80 % toepast, ben je goed bezig.

Voel je dat je toch nog zin hebt om te eten, drink dan nog wat water om een meer gevuld gevoel te hebben. Je zal zien dat je lichaam zich geleidelijk aan aanpast en je met minder voedsel toch een voldaan gevoel krijgt.

Het Japanse eiland Okinawa wordt ook wel ‘het land van de onsterfelijke genoemd’. De mensen worden er het oudst ter wereld. Hun geheim is dat ze vasthouden aan een caloriearm dieet, gebaseerd op ‘Hara hachi bu’. ‘Eet tot je tachtig procent vol zit’. De ’80-20′ regel houd je dus niet alleen slank, maar ook gezond en jong.

Sugar tip!

Koop een mooi notitieboekje. Noteer alles wat je eet gedurende de dag. Zet er de hoeveelheden bij. Het is ook belangrijk dat je opschrijft hoe je je voelt. Zo krijg je al snel antwoorden op wanneer, hoeveel en ook waarom je eet.  Je zal snel een patroon zien. Ga dan op zoek naar oplossingen om je patroon te doorbreken. Probeer en stuur bij. Je werkt aan jouw lichaam. Sta het jezelf toe om fouten te maken, maar leer er telkens uit.
Dit boekje geeft jou houvast. Wees eerlijk en aanvaard jouw huidig gewicht en voedingspatroon. Dit is de eerste stap naar een nieuwe gezonde levensstijl. Schrijf op wat je wil bereiken. Focus je op jouw doel en geloof er ook echt in. Denk aan hoe jij eruit zal zien en hoe goed jij je zal voelen. Zie het al voor je en voel je nu al goed.

Hét echte geheim voor jouw slanke lijn onthul je zelf met jouw persoonlijk en gezond eetpatroon. Neem het heft in eigen handen. Geef jouw lichaam de tijd om jou weer naar jouw ideaal gewicht te brengen. Het is misschien allemaal wat uit de hand gelopen, maar daar ga jij nu iets aan doen.

Ik ben alvast benieuwd naar jouw resultaat.

Veel succes!

Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

Schrijf hier je reactie...