Fit & Gezond

Gezond ontbijten met deze 10 tips (leestijd: 3 minuten)

Ontbijten heeft een gezond effect op je lichaam. Het geeft je energie. Je kunt je beter concentreren en je bent alerter. Bovendien werkt het ook positief op je humeur. Met een gevulde maag voel je je gewoon beter in je vel. Je hebt de rest van de dag opmerkelijk minder zin in ongezonde tussendoortjes en het helpt je om je gewicht op peil te houden.

10 tips om een juiste ontbijtgewoonte te vinden

Gezond ontbijten? Start de dag met fruit

Om je darmtransit te stimuleren, is het aangeraden om je dag te starten met een kiwi en een warme drank (koffie of thee). Deze gouden tip werkt trouwens ook goed bij constipatie.

Fruit bevat veel suiker, maar zit ook boordevol vezels. Hierdoor worden de suikers trager opgenomen waardoor onze bloedsuikerspiegel minder gaat schommelen.

Laat je leiden door de seizoenen. Zo is het fruit altijd op zijn best. Bij het fruit kun je noten, kefir of volkorenbrood eten. Als je enkel fruit eet bij het ontbijt, heb je al snel terug honger. Als je weinig honger hebt, is het een goed idee om het enkel bij fruit te houden.

Af en toe een versgeperst sapje kan zeker. Let wel op met geconcentreerd vruchtensap uit de winkel. Het is mierzoet. Als je het etiket bestudeert, zie je dat er evenveel suikers (calorieën!) inzitten als in frisdrank. Ze horen dus niet bij een gezond ontbijt en hiermee moet je dus echt wel opletten.

Kies voor trage suikers uit volkorenbrood en havermout

Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en geeft daardoor sneller een verzadigd gevoel. Het verteert trager waardoor je er ook langer energie van hebt. Van wit brood kun je echt blijven eten en heb ik nadien ook veel sneller weer honger.

Warme havermoutpap is lekker op koude dagen. Doe eerst wat ongesuikerde havermout (bio) in een kommetje, doe er daarna havermelk bij en warm het dan 1 minuut op in de microgolf op de hoogste stand. Combineer het met vers of gedroogd fruit en wat noten.

Ontbijten met kefir of Griekse yoghurt

Heb je gevoelige darmen of sinussen let dan op met zuivelproducten. Zij stimuleren slijmvorming en bezorgen je een opgeblazen gevoel.

Kefir is een gezond alternatief. Het bevat vooral melkzuur en er zit veel minder lactose in zit dan bij gewone yoghurt.

Sugar tip: Koop je kefir in de biowinkel. Die smaakt wat milder dan die van de supermarkt.

Houd je niet zo van yoghurt probeer dan de Griekse versie eens uit. Deze is niet enkel dikker en romiger, maar heeft ook veel meer smaak. Er zitten ook meer eiwitten in waardoor je een voller gevoel hebt en het langer duurt voor je weer honger krijgt.

Haal pitten in huis

Pitten zijn lekker en voedzaam. Ze barsten van gezonde voedingsstoffen.
Eet bijvoorbeeld elke dag een handjevol pompoen- en zonnebloempitten. Ze zijn heerlijk in kefir, maar ook lekker als tussendoortje.

Ontbijten met een lekkere omelet

Eieren bevatten gezonde vetten. Ze geven je voor een langere periode een verzadigd gevoel en hebben geen effect op je bloedsuikerspiegel. Bovendien zijn ze caloriearm.

Maak bijvoorbeeld een simpele omelet van 2 eieren met wat tomaat en champignons. Een spiegeleitje of gekookt eitje is ook altijd lekker. Zorg dan wel dat je er zuurdesembrood bij eet. Van gewoon brood krijgen veel mensen een opgeblazen gevoel met het gekende broodbuikje tot gevolg.

Drink een smoothie

In de zomer is het zalig om de dag te starten met een heerlijke smoothie. Met wat vers fruit en/of groenten en een beetje havermout of yoghurt tover je al snel een lekker drankje uit je blender. Zorg ook dat je altijd diepgevroren bosvruchten in huis hebt. Zo’n koude smoothie is heel verkwikkend, gezond én lekker om een warme dag mee te starten. Drink hem wel vers zodat de meeste voedingsstoffen er nog inzitten.

Gezond ontbijten? Eet je buikje rond

Het ontbijt is de eerste maaltijd van de dag. Het lichaam heeft de ganse nacht niets gekregen en heeft nu echt voedsel nodig om goed te kunnen functioneren. Zorg ervoor dat je genoeg eet en echt met een voldaan gevoel van tafel gaat. Je krijgt een betere verbranding door goed te ontbijten. Zie je ontbijt als een investering voor de rest van de dag.

Houd je aan de 80 - 20 regel

Eet voor 80 % van de tijd gezond en durf de teugels voor de overige 20 %  te laten vieren. In praktijk komt het erop neer dat je thuis zo gezond mogelijk eet. Op weekdagen houd je dus je gezonde voedingsgewoonte zoveel mogelijk aan.

Als je buitenshuis ontbijt, kies je waar je zin in hebt, ook al is dat dan niet zo gezond. Je mag jezelf echt wel eens verwennen. Van zo’n uitspatting ga je ook heus geen kilo’s bijkomen. Dat gebeurt pas als je voor een langere periode ongezond eet.

Het is echt een kwestie van kort op de bal te spelen. Heb je op vakantie serieus gezondigd, dan kan je ook niet verwachten dat je weegschaal al na een paar dagen weer je oorspronkelijke gewicht toont. Neem thuis je normale eetpatroon weer op en focus je niet teveel op je gewicht. Als je er teveel mee bezig bent, lukt het niet.

Eet de avond voordien niet te zwaar


Eet drie uur voor je gaat slapen geen zware maaltijd meer. Iets lichts kan natuurlijk altijd nog wel.

Als je ’s avonds uit eten gaat of nog een feestje hebt, heb je de volgende ochtend minder trek. Eet dan bij het ontbijt enkel fruit. Fruit is al in een half uurtje verteerd. Zo hoef je ’s middags geen maaltijd over te slaan en behoud je je normale eetpatroon.

Drink direct bij het wakker worden een groot glas lauw water. Zo krijgt je lichaam de tijd om rustig op gang te komen.

Sugar tip: Zet een fles water naast je bed.

Heb je ongezond gegeten, drink dan ’s morgens warm citroensap op nuchtere maag. Gebruik het sap van een halve citroen en doe het in een kopje warm water. Dit ontgift je lever en geeft je lichaam een boost.

Gezond ontbijten? Het is vooral de kunst is om te variëren in je ontbijt. Hierdoor wordt de verleiding om naar ongezonde dingen te grijpen kleiner. Het is een kwestie van je oude patroon stap voor stap te doorbreken en balans te vinden in jouw eetpatroon. Alleen zo ontwikkel je een nieuwe eetgewoonte die je levenslang kunt volhouden.

Begin met kleine stapjes

Pak bijvoorbeeld eerst je zoetigheden bij het ontbijt aan. Je zult merken dat je trek in suiker tijdens de dag ook afneemt. Doordat je de dag gezond begint, ga je ook automatisch overdag gezonder willen eten. Dat heeft zijn effect op jouw gewicht, gezondheid en humeur.

Lukt het een dagje minder, voel je dan niet schuldig, maar herpak jezelf. Jij beslist uiteindelijk wat jij eet. Elk pondje gaat door het mondje. Probeer zeker geen maaltijden over te slaan, want de kans is groot dat je dan ’s avonds pas echt serieus gaat zondigen.

Alvast heel veel succes met jouw zoektocht naar jouw ideale ontbijt.

Vind je dit artikel interessant? Geef jouw vrienden deze tips cadeau!

Schrijf hier je reactie...