Fit & Gezond

Zo raak je die vakantiekilootjes snel weer kwijt (leestijd: 2 minuten)

Lekker eten en drinken hoort nu eenmaal bij vakantie. Heb je je dit jaar net iets té veel laten gaan? Dan is het nu tijd voor actie! Met deze 10 tips ben je voorgoed van die overtollige vakantiekilootjes verlost.

Werp een kritische blik op je voorraadkasten

Houd een grondige inspectie in al je kasten. Zorg dat er geen calorierijke tussendoortjes meer te vinden zijn. Zo kom je alvast niet in de verleiding op momenten dat je trek hebt in junk food. Wat je niet in huis hebt, kan je ook niet opeten.

Ga niet met honger naar de winkel

Eet altijd iets vóór je naar de winkel vertrekt. Het kleinste hongertje kan ervoor zorgen dat je al die ‘lonkende’ snacks moeilijk kan weerstaan.
Leg jezelf strenge regels op. Maak thuis een boodschappenlijstje en houd je eraan.

Lees ook: ‘Boodschappen doen. 8 eenvoudige regels’

Je lievelingsgerecht in een gezonder kleedje

Maak elke week een favoriet gerechtje klaar en geniet er volop van. Zo heb je alvast iets om naar uit te kijken. Is het wel erg calorierijk, combineer het dan met extra groenten. Vervang het vlees of de saus eens door een magere variant. Of ga gewoon voor een kleinere portie.

Ga op zoek naar gezonde snoepalternatieven

Experimenteer en blijf zoeken naar gezonde lekkernijen. Ze bestaan echt! Koop ongezouten nootjes. Schakel over naar pure chocolade. Koop fruit dat je echt lekker vindt. Bak zelf gezonde koekjes.

Vermijd light producten. Je trek gaat er niet mee weg en de kans is groot dat ze je toch niet kunnen bekoren.

Gun jezelf  af en toe een kleine portie van de dingen die jij echt onweerstaanbaar vindt.

Stil je eerste trek met wat rauwkost

Groenten zijn caloriearm, rijk aan vitaminen en mineralen. Bovendien bevatten ze veel vezels waardoor je je sneller verzadigd voelt.

Zorg dat je altijd kleine tomaatjes, wortels, paprika’s, radijsjes of komkommers in huis hebt. Voor je begint te kokkerellen, snijd je eerst wat groentenreepjes. Serveer ze als finger food in mooie kommetjes. Zet er eentje bij je op het aanrecht.

Sugar tip: Geef je spelend kind ook een portie. Zo krijgt het zonder het door te hebben ook meer groenten binnen.

Lees ook: ‘Zo leer je je kind meer groenten eten’

Zorg dat je altijd soep in huis hebt

En met soep bedoel ik dan echt verse soep. Geen klaargemaakte versie uit blik die vol suiker zit. Koop desnoods voorverpakte soepgroenten om ze klaar te maken. Breng ze lekker op smaak met wat kruiden. Op een half uurtje is de klus geklaard.

Sugar tip: Maak ineens een grote portie die je kan invriezen. Even opwarmen in de microgolf en smullen maar. Na de soep is je grootste honger verdwenen. Zo kun je je volledig focussen op het klaarmaken van een gezond hoofdgerecht.

De juiste mindset

Alles begint met de juiste instelling. Blijf niet bij de pakken zitten en begin eraan. Vertrouw erop dat je die vakantiekilootjes echt wel weer zal kwijtraken. Denk positief en wees niet te streng voor jezelf.

Leer jezelf een gezonde eetgewoonte aan. Begin met kleine veranderingen.

Vermijd stress. Gun jezelf elke dag een vakantiegevoel. Plan tijd in voor ontspanning en sluit jezelf bewust even af voor schermgebruik.

Lees ook: ‘Mijn geheim voor een slanke lijn’

Breng je eten goed op smaak

Kook zelf en werk met gezonde ingrediënten. Geef elke maaltijd extra smaak met verse kruiden, look, rode pepertjes en eventueel nog wat geroosterde zaden en pitten.

Zorg vooral ook dat je voldoende eet. Ga niet met honger van tafel. Je eet beter zes kleine maaltijden dan drie grote. Zo krijg je een betere verbranding.

Zorg voor extra spieropbouw

Wie sport, voelt zich fitter en ziet er ook slanker uit. Wil je je vakantiekilootjes echt kwijt, dan ga je ook meer moeten bewegen. Probeer wat vaker de trap te nemen. Maak geregeld een ommetje.

Met een stappenteller krijg je zicht op hoeveel je beweegt. Schaf jezelf ook een paar gewichtjes aan en doe minstens driemaal per week spierverstevigende oefeningen. Hoe meer spieren, hoe meer je verbruikt. Zelfs als je rust!

Drink veel water

Start je dag met een groot glas water. Het geeft je lichaam een flinke oppepper. Zo kan je niet alleen het vocht aanvullen dat je tijdens de nacht verloor. Je lichaam raakt zo zijn afvalstoffen ook sneller kwijt.

Vind je het lastig om water te drinken, lees dan ‘Water drinken. Zo lukt het beter’.

Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

Schrijf hier je reactie...