Fit & Gezond

Dit doe je als iemand in levensgevaar is
(leestijd: 4 minuten)

Bij reanimatie stijgt de overlevingskans met 60%

In België krijgen dagelijks zo’n dertig mensen een hartstilstand. Slechts 5 à 10% haalt het. Als een slachtoffer binnen de eerste drie tot vier minuten gereanimeerd wordt en een stroomstoot toegediend krijgt met een AED, stijgt de kans op overleven met 60 à 70%.

De eerste minuten zijn cruciaal om een leven te redden

Er zijn nog veel te weinig mensen die kunnen reanimeren. Nochtans kunnen er levens gered worden als mensen eerste hulp toekennen vóór de aankomst van de professionele hulpdiensten. De eerste minuten zijn cruciaal. Onze hersenen kunnen slechts vier minuten zonder zuurstof. Na die tijd treedt er hersenbeschadiging op.

‘Hartveilig’

Met het project ‘Hartveilig’ wil het Rode Kruis de overlevingskans van een slachtoffer vergroten. Het wil zoveel mogelijk mensen informeren en opleiden in reanimatie en in het gebruik van de AED. Mijn man en ik volgden de initiatiecursus. Hier lees je wat ik ervan opstak.

Wettelijke verplichting

Je bent wettelijk verplicht om hulp te bieden wanneer iemand in levensgevaar verkeert. Het is zelfs zo dat je ervoor gestraft kunt worden als je dit nalaat. Je kan het verschil maken met een paar eenvoudige handelingen. Het noodnummer 112 bellen, is ook een vorm van hulpverlening.

Wanneer bel je welk nummer?

Noodnummer 112: bij brand of dringend ziekenwagen nodig.
Rode Kruis 105: niet dringend liggend vervoer nodig
Child Focus 116 000: bij gevonden of vermiste kinderen en verdwijningen van jonge volwassenen
Awel 102: voor vragen van kinderen en jongeren (vroegere Teleonthaal)
Antigifcentrum 070/245.245: advies nodig bij vergiftiging Zet dit nummer in je GSM!

Sugar tip: Wil je weten welke dokter of apotheek van wacht is, bel dan naar je huisarts. Je komt er op een voice mail terecht die jou de informatie geeft.

Wat zijn de vier stappen in eerste hulp?

Stap 1: Zorg voor veiligheid

In de eerste plaats komt jouw veiligheid, vervolgens die van het slachtoffer en de omstaanders.
Je handelt in paniek en daarom is het goed dat je bij een aantal situaties al eens stilstaat in een opleiding. Aan de hand van ludieke kaartjes word je bewust gemaakt van een aantal zaken waar je mee geconfronteerd kan worden.

Kaarten noodsituaties

Hoe evacueer je een slachtoffer?
De greep van Rautek wordt uitgelegd en ingeoefend. Dit is een sleur- en trektechniek waarbij je een slachtoffer uit een gevaarlijke situatie haalt.
Er wordt gewezen op kleine dingen die wel van groot belang kunnen zijn. Bij een auto-ongeluk is het bijvoorbeeld belangrijk om eerst de voeten van het slachtoffer weg te halen zodat ze niet achter de pedalen kunnen blijven hangen.
De aandacht werd ook gevestigd op bijkomende gevaren voor jezelf. Zo mag je bijvoorbeeld nooit in het gezichtsveld voor het slachtoffer in de auto gaan hangen omdat de airbag alsnog kan afgaan.
Een airbag die knalt, veroorzaakt veel witte stof waardoor het kan lijken dat er rook uit de auto komt. Witte rook betekent dus niet noodzakelijk dat het voertuig in brand staat. De stof is ook niet schadelijk voor de gezondheid.

Stap 2: Beoordeel de toestand van het slachtoffer.

Je controleert of het slachtoffer nog bij bewustzijn is. Je spreekt hem aan en schud met zijn schouders. Je legt je ene hand op het voorhoofd van het slachtoffer en kantelt het hoofd voorzichtig naar achter. Met twee vingers van je andere hand til je de kin op naar boven. De luchtweg is nu open zodat het slachtoffer zuurstof krijgt. Zoek tien seconden naar ademhaling.
De lesgeefster gaf ons ook de tip om je te richten tot één bepaalde persoon in je omgeving. Wijs naar deze persoon en vraag hem om de hulpdiensten te bellen of een AED te halen. Als je gewoon vraagt of iemand wil bellen, gaat niemand zich aangesproken voelen en krijg je weinig reactie. En elke seconde telt!

We leerden ook om een slachtoffer dat bewusteloos is, maar nog wel normaal ademt, in een stabiele zijligging te leggen. Zo blijft de luchtweg vrij en vermijd je ook dat het slachtoffer stikt in bloed of braaksel.

Stap 3: Raadpleeg gespecialiseerde hulp. Bel 112.

Er wordt gevraagd waar je bent, wat de toestand van het slachtoffer is en wie je bent. Zet je gsm op luidspreker. De mensen van het noodnummer gaan je uitleggen wat je moet doen.

Stap 4: Verleen eerste hulp

In de cursus worden de  reanimatietechnieken uitgelegd voor een volwassene, kind en baby. Je mag zelf oefenen op poppen. Zo weet je precies waar je moet drukken en hoe diep.
Door te reanimeren zorg je ervoor dat het hele lichaam zuurstof krijgt en de persoon blijft leven. Een gemiddelde reanimatie duurt 40 minuten.
Je begint altijd met de kledij te verwijderen. Afkoelen kan geen kwaad en zorgt er zelfs voor dat het lichaam trager zuurstof opneemt.  Je houdt je hand op het borstbeen. Je plaatst de hiel van je andere hand boven op je eerste hand. Haak je vingers in elkaar. Je duwt het been nu 5 cm in en voert 30 borstcompressies uit. Je drukt 30x omdat de zuurstof in 30 tellen rond is. Je werkt aan een tempo van 100 à 120 keer per minuut. Dit ligt iets hoger dan het ritme van het liedje Stayin’ Alive van de Bee Gees. Vervolgens houd je de neus van het slachtoffer dicht en geef je 2 mond-op-mondbeademingen.

Reanimatie

Wat kan je doen bij verstikking?
Hoest het slachtoffer, dan moedig je hem aan om door te hoesten. Bij volledige afsluiting geef je 5 stevige slagen met de hiel van je hand tussen de schouderbladen. Helpt dit niet, dan moet je de Heimlich greep toepassen. Je gaat achter het slachtoffer staan, slaat je beide armen om de buik (tussen navel en onderste deel van het borstbeen) en zorgt ervoor dat het slachtoffer naar voren gebogen is. Maak een vuist met één hand en pak deze vast met je andere hand. Plaats je heup tegen het slachtoffer en trek hem maximum 5 keer krachtig naar je toe.

Tot slot wordt het gebruik van de AED (= Automatische Externe Defibrillator) besproken. Je leert de plakkers op de juiste manier op het lichaam te bevestigen en met het toestel zelf te werken. Het toestel geeft de hele tijd instructies die jij gewoon moet volgen.

AED toestel

Ik heb me alvast voorgenomen om deze opleiding jaarlijks te herhalen. Zet ook de stap want je weet maar nooit. Het lijkt misschien allemaal ver van je bed, maar het kan verkeren. Mijn vader is één van de slachtoffers die een hartaanval kreeg en het niet haalde.

Voor meer info kan je terecht bij het Rode Kruis.

Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

Schrijf hier je reactie...