Huidirritatie is een vervelende bijwerking die ontstaat bij het veelvuldig dragen van een mondmasker. Denk bijvoorbeeld aan een rode of schilferachtige huid, maar ook aan onzuiverheden en puistjes.
Nu mondmaskers het nieuwe normaal zijn, steken deze huidproblemen steeds vaker de kop op. Vooral personen met een gevoelige, droge of rijpere huid lopen meer risico.
Wat zijn de oorzaken van deze huidproblemen? Hoe voorkom je ze en wat kun je eraan doen?
Hoe ontstaat huidirritatie door je mondmasker?
Door de constante wrijving van het mondmasker tegen het huidoppervlak raakt je huid beschadigd en wordt ze gevoeliger. Daarnaast zorgt het herhaaldelijk aanraken van je gezicht ervoor dat bacteriën van je handen in je gelaat terechtkomen.
Tijdens het ademen komt er vocht en warmte vrij. Dat vocht zorgt ervoor dat je huid droger wordt. Heb je al een droge huid, dan kan dit huidirritatie veroorzaken. Zo gaat je huid er rood of schilferig uitzien.
Door deze warme en vochtige lucht aan de binnenkant van het masker gaat je huid ook meer talg produceren. Hierdoor worden je poriën afgesloten waardoor ze sneller verstoppen. Zo ontstaat maskné, acné veroorzaakt door een ‘mask’. Is je huid acnegevoelig, dan krijg je hier sneller last van.
Wat kun je doen om huidirritatie te voorkomen?
1. Wissel op tijd van mondmasker
Voel je dat je mondmasker te vochtig wordt, vervang het dan door een ander. Zo droogt je huid minder uit.
Je zorgt er dus best voor dat je altijd een extra exemplaar op zak hebt.
Draag je wegwerpmasker maar één keer en gooi het daarna weg.
2. Gebruik een katoenen of zijden masker in een neutrale kleur
Kies voor een materiaal dat goed absorbeert, zoals katoen of zijde. Dat kun je op hoge temperatuur wassen en het is ook zachter voor je huid.
Let op met mondmaskers die aan de binnenkant felgekleurd zijn. Ze kunnen een allergische reactie veroorzaken. Gebruik daarom altijd maskers die weinig kleurstoffen bevatten.
Was je mondmasker met een mild wasproduct en gebruik geen wasverzachter. Dit is zeker belangrijk als je van nature al een gevoelige huid hebt.
3. Hydrateer je huid met de juiste verzorgingsproducten
Het is belangrijk om je huid goed te beschermen en te versterken met een crème die aangepast is aan je huidtype.
Heb je een vette of gecombineerde huid, gebruik dan een lichte crème. Is je huid droog, dan breng je een kalmerende crème aan onder je mondmasker. Zo blijft het vochtniveau van je huid op peil en wordt ze minder snel gevoelig of droog.
4. Gebruik minder make-up
Het is beter om geen make-up te gebruiken op de plaatsen waar het mondmasker de huid bedekt. Daarom vervang je je foundation beter door een gekleurde dagcrème.
Wil je toch make-up dragen, kies dan voor minerale make-up die je poriën niet verstopt zoals deze van Jane Iredale.
Draag altijd een beschermingscrème. Een mondmasker houdt de schadelijke UV-stralen niet tegen en ook in de winter heeft je huid bescherming nodig tegen licht, koude en wind. Zo voorkom je huidschade zoals rimpels en pigmentvlekken.
5. Reinig je huid meermaals per dag
Gebruik een lotion of toner om je huid te reinigen. Zo spoel je opgehoopt zweet en zout weg. Vervolgens breng je een verzorgend product aan dat je huid beschermt. Tot slot zet je een schoon mondmasker op.
Breng je reinigingsproduct aan op een vochtig watje en stop het dan in een plastiek zakje. Zo kun je het makkelijk meenemen.
De hydration spray van Jane Iredale is ideaal om te gebruiken bij maskné.
De heerlijk geurende Balance spray verzorgt je huid de hele dag door. Deze antibacteriële kruidenspray kalmeert de onzuivere, vette en gemengde huid. Het is de beste oplossing voor wie regelmatig last heeft van puistjes. Ook voor een normale huid is deze hydration spray geschikt.
6. Was regelmatig je handen
De meeste bacteriën worden via onze handen verspreid. Was ze dan ook eerst met water en zeep voordat je je mondmasker op- of afzet. Zo bescherm je jezelf tegen ziektes en voorkom je huidirritatie.
De wasgel body van Dermalogica is een speciale kruidenzeep die goed helpt bij een droge geïrriteerde huid. De gel is geschikt voor alle huidtypes en droogt je huid niet uit.
7. Vermijd agressieve producten en materialen
Gebruik geen producten die geparfumeerd zijn of alcohol bevatten. Vermijd ook harde reinigingsborstels en grove scrubs. Ze verhogen net de talgproductie waardoor je in een vicieuze cirkel belandt.
8. Gebruik zuivere borstels en sponsjes voor je make-up
Ontsmet je make-up borstels en sponsjes met een speciale kruidenspray zoals deze van Jane Iredale. Verstuif de spray op een tissue en wrijf er dan de borstelharen zachtjes over.
Of reinig je borstel met een zachte shampoo. Spoel de borstel goed uit en laat hem vervolgens drogen op zijn zijkant.
9. Reinig je huid grondig zodra je thuis bent
Hoef je geen mondmasker meer te dragen, reinig dan je gezicht tweemaal na mekaar. Ga grondig, maar niet agressief te werk.
Doe eerst wat pre cleansing olie of balsem op een (ecologisch) washandje of watje om make-up, talg en ander vuil te verwijderen. Daarna neem je een kleine hoeveelheid reinigingsmelk of wasgel op natte vingers en was je elk hoekje van je gelaat met je handen. Vervolgens spoel je nog even na. Wrijf tot slot je huid in met een tonic of lotion. Zo houd je je poriën zuiver.
Hoe huidirritatie behandelen?
Heb je op dit moment last van puistjes, roodheid of een schilferachtige huid? Gebruik dan een ontstekingswerend middel dat niet uitdroogt. Zo kun je een reinigend wit kleimasker gebruiken. Het reinigt mild en houdt verstopping van je huid tegen. Maar ook een zachte peeling met enzymen of melkzuur kan soelaas brengen.
Laat je adviseren door een Huid!Expert in jouw buurt. Deze gediplomeerde schoonheidsspecialiste werkt onder een erkend kwaliteitslabel én heeft kennis over verschillende huidaandoeningen en de behandeling ervan.
Nog op zoek naar een leuk cadeau voor je man?
Dan is deze MEN3 aftershave precies wat je zoekt. Deze zachte alcoholvrije balsem werkt ontstekingswerend, droogt niet uit en verzorgt de meest gevoelige baardhuid. Met zijn subtiele geur is hij ideaal voor elke man.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of nood aan advies? De Huid!Experten van Huidcentrum Vlaanderen helpen je graag. Zodra ze terug klanten mogen ontvangen in hun instituut, staan ze klaar voor een huidanalyse op maat. Tot dan kun je in het winkelgedeelte terecht of contact opnemen via mail of telefoon.
Uitgelichte foto: Pexels
Dit artikel is gesponsord door Huidcentrum Vlaanderen.
Founder Diane Thijs heeft meer dan 25 jaar ervaring in professionele huidverzorging en is een deskundige op het gebied van huidanalyse en huidverbetering. Ze heeft een gespecialiseerd schoonheidsinstituut in Hasselt. Daarnaast geeft Diane opleidingen aan gediplomeerde schoonheidsspecialisten die op een hoger niveau willen werken en zich zo verenigen onder het kwaliteitslabel ‘Huid!Expert’.
Lees ook: ‘Water drinken. Zo lukt het beter‘
Vind je dit artikel leuk? Geef het cadeau aan je vrienden en deel het via de sociale media buttons.