Fit & Gezond

Zo eet je meer groente en fruit
(leestijd: 2 minuten)

Groente en fruit zijn gezond voor ons lichaam. Ze beschermen ons tegen allerlei ziekten. Toch eten we er niet altijd voldoende van. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zouden we dagelijks minstens 400 gram moeten verbruiken. Concreet komt dit neer op 300 gram groenten en 2 tot 3 stukken fruit gespreid over de dag.
Eet groente bij elke maaltijd en neem een stukje fruit als tussendoortje.

Met deze 10 tips lukt het makkelijker

Tip 1: Start de dag met een portie fruit

Maak er een gewoonte van om de dag te beginnen met een stuk fruit. Combineer het met yoghurt of muesli.

Lees ook: ‘Gezond ontbijten met je kind’

Tip 2: Drink een vers sapje

Maak zelf een vers sapje van fruit en groenten die je lekker vindt. Fruit bevat veel suiker. In geperst sap zitten geen vezels. Je kan er veel van drinken zonder dat je merkt dat je veel calorieën opneemt. Experimenteer liever met groentesapjes.

Tip 3: Maak een lekkere smoothie

Blend de hardste ingrediënten eerst. Daarna voeg je bladgroenten toe. Giet er dan vocht bij. Eventueel kan je er nog bessen, zaden of granen bij doen. Wil je graag een koude smoothie, start dan eerst met ijsblokjes.
Varieer zodat je telkens andere vitaminen, mineralen en antioxidanten binnenkrijgt.
Sugar tip: Voeg een scheutje (kokos)olie toe als je een fruitsmoothie maakt. Zo wordt de suiker trager opgenomen in je lichaam.

Tip 4: Eet elke dag soep

Soep is gezond, goedkoop en lekker. Maak ze vers. Verwerk er al je restjes groenten in. Op een half uurtje heb je een heerlijke maaltijd. Bereid ineens een grote hoeveelheid. Verdeel de soep in porties en bewaar ze in je diepvries.

Tip 5: Geen maaltijd zonder groenten

Maak er een gewoonte van om bij elke maaltijd groenten te eten. Stop ze tussen je boterhammen. Of drink er een tas soep bij. Zorg dat je hoofdmaaltijd zeker voor de helft uit groenten bestaat.
Vraag een extra slaatje bij je gerecht als je uit eten gaat.

Lees ook: ‘Zo leer je je kind meer groenten eten’

Tip 6: Neem fruit mee naar het werk

Eet een stukje fruit als tussendoortje. Hiermee voorkom je dipjes.
Koop seizoensfruit. Zo krijg je vanzelf een gezonde variatie in je eetpatroon. Dit fruit is ook lekkerder én goedkoper. In de zomer kan je thuis een fruitsalade maken. Bewaar hem in de koelkast zodat hij lekker fris blijft.

Tip 7: Zet een fruitmand op tafel

Je eet meer fruit als het letterlijk in je zicht staat. Vul een mandje met fruit en plaats het centraal in je leefruimte. Zet een kommetje met het lievelingsfruit van je kind in de speelhoek.

Lees ook: ‘Fruit op een stokje’

Tip 8: Gezonde hapjes met rauwkost

Vul kommetjes met rauwkost (wortel, komkommer, paprika, snoeptomaatjes). Zet ze op tafel terwijl je het eten klaarmaakt. De eerste honger wordt zo al wat gestild.

Tip 9: Groente en fruit in je diepvries

Je kan diepvriesgroenten in de supermarkt kopen of zelf groenten invriezen. Blancheer ze dan wel eerst zodat ze hun kleur behouden. Met de groenten uit je diepvries maak je snel een gezonde soep of saus.
Met diepvriesfruit kan je lekkere smoothies maken.

Lees ook: ‘8 handige tips voor je diepvries’

Tip 10: Stel een weekmenu op

Door vooraf een menu op te stellen, eet je bewuster en gezonder. Maak een boodschappenlijstje en haal alle ingrediënten in één keer in huis. Je hoeft zo minder vaak naar de winkel. En dat scheelt in je portemonnee.
Houd rekening met de agenda van je gezinsleden. Op drukke dagen kies je voor snelle gerechten.
Weinig inspiratie? Kijk op Tips Like Sugar. Of werk rond de seizoensgroenten. Je kan ook met vaste themadagen werken. Donderdag is hier bijvoorbeeld een vaste pastadag.

Heb je zelf nog een goede tip? Laat het me weten.

Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan je vrienden.

Schrijf hier je reactie...