Fit & Gezond

Winterdipje? Zo krijg je weer energie
(leestijd: 1 minuut)

Koning Winter is in het land en dat voelen we. De donkere en kille dagen werken op ons gemoed. Hierdoor heb je meer kans op een winterdipje. Zit je energie op een laag pitje en voel je je futloos, prikkelbaar en moe? Geen nood. Met deze tips heeft de winter geen vat op je.

Tip 1: Beweeg

Maak elke dag een korte wandeling. Ons lichaam heeft beweging nodig om goed te kunnen functioneren. Trek dus je stapschoenen aan en loop een blokje om. Het kost niets en het houdt je gezond.

Ga bij voorkeur ’s morgens naar buiten bij het eerste daglicht. In de ochtend zit er meer blauw in het licht waardoor de productie van melatonine (het slaaphormoon) wordt afgeremd. Hierdoor word je écht wakker en verminder je de winterblues.

Lees ook: ‘Minder bewegen zonder te sporten

Tip 2: Winterdipje? Zorg voor meer daglicht

Houd de ramen vrij zodat er genoeg licht binnen kan. Maak er een gewoonte van om tijdens je werkdag geregeld het daglicht op te zoeken. Zonlicht is belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Onze botten en spieren hebben vitamine D nodig. Zo verhoogt je weerstand. Daglicht zorgt er ook voor dat je beter slaapt. Een paar minuten buiten doet wonderen.

Tip 3: Op tijd onder de dons

Een goede nachtrust is onontbeerlijk om fris aan de dag te beginnen. Blijf ’s avonds niet in de zetel plakken, maar ga op tijd naar bed. Drink geen alcohol of koffie voor het slapengaan zodat je je slaap niet verstoort.

Lees ook: ‘10 tips voor een goede nachtrust

Tip 4: Winterdipje? Eet gezond en gevarieerd

Start met een gezond ontbijt en ban snelle suikers. Ga voor seizoensgroenten en -fruit. Zet minimum één maal per week vette vis (zalm, tonijn, makreel, haring,…) op het menu. Door de omega 3 in gezonde vetten worden de gelukshormonen serotine en dopamine aangemaakt.

Zuivelproducten bevatten vitamine D. Eet ook voedsel dat rijk is aan magnesium.  Je vindt het in bananen, bonen, groene bladgroenten, sojaproducten, noten (vooral pinda’s), zaden, tarweproducten, granen, volle rijst, schelpdieren, kokos en frambozen.

Lees ook: ‘Zo eet je meer groente en fruit

Tip 5: Begin de dag met een ochtendritueel

Sta bewust stil bij het begin van je dag. Hierdoor krijg je meer energie en kun je je beter focussen. Schrijf bijvoorbeeld elke avond drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Zo blijf je positief.

Lees ook: ‘10 tips voor een gezonde ochtendroutine

Tip 6: Winterdipje? Shop een nieuwe outfit

Met dit sombere weer ben je geneigd om meer zwart te dragen. Toch draag je nu beter kleurrijke kleding. Dat werkt oppeppend.  Wie weet kun je in de solden nog iets leuks scoren?

Lees ook: ‘Koopjes. Zo laat je je niet vangen

Tip 7: Houd jezelf bezig

Het is verleidelijk om onder een dekentje voor de televisie te kruipen. Wees creatief en maak bijvoorbeeld zelf eens iets origineels. Check de knutsel- en zelfmaakideetjes van Tips Like Sugar.

Lees ook: ‘Originele & makkelijke zelfmaakideetjes

Tip 8: Winterdipje? Plan geregeld iets leuks

Trek eropuit met je gezin of nodig een paar vrienden uit voor een wandeling in de natuur. Zorg ervoor dat je iets hebt om naar uit te kijken. Geniet van de kleine dingen. Zo kun je jezelf bijvoorbeeld verwennen met je lievelingsgerecht. Dek de tafel mooi en zet ontspannende muziek op.

Lees ook: ‘Op schattenjacht in Gent

Tip 9: Verzorg jezelf

Maak jezelf mooi. Als je er goed uitziet, voel je je automatisch beter. Verzorg je haar en wees mild voor je huid.

Sugar tip: Wees zuinig met zeep, want je huid wordt er droog van. Voed ze na het douchen met een bodylotion.

Lees ook: ‘Huidirritatie door je mondmasker? Deze tips werken écht

Tip 10: Winterdipje? Breng structuur in je dag

Maak afspraken met jezelf. Zo verminder je de verleiding om dingen uit te stellen. Door simpele bezigheden in te plannen, doorbreek je de sleur. Kies bijvoorbeeld een vaste dag om een ontspannen bad te nemen of maak elk weekend een grote ketel verse soep.

Tip 11: Maak je woonkamer extra gezellig

Richt je huis knus zin. Leg zachte kussens in je zetel en haal je warmste plaids boven. Demp het licht en steek een paar kaarsen aan. Zo breng je sfeer in je huis.

Tip 12: Haal meer groen in huis

Zet elke week een nieuwe bos bloemen in je interieur en fleur je huis op met kamerplanten. Planten brengen je huis tot leven.

Lees ook: ‘Fleur je huis op met planten

Tip 13: Winterdipje? Lees een goed boek

Lezen is een uitstekend afleidingsmiddel. Doordat je je moet concentreren op het verhaal en geen tijd hebt om aandacht te besteden aan je eigen problemen, verlos je jezelf van negatieve gedachten.

Tip 14: Gun jezelf een dagje rust

Neem een dag verlof en slaap eens wat lekker uit. Vandaag doe je lekker waar jij zin in hebt.

Met gezonde voeding, voldoende beweging en een positieve instelling zorg je ervoor dat je ook in de winter genoeg energie hebt. Welke tip ga jij uitproberen?

Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

Schrijf hier je reactie...