Slimme tips

Onverwacht bezoek? Deze zuiderse schotel zet je in 15 minuten op tafel.

Je kent het wel. Er wordt plots aangebeld en er staat onverwacht bezoek voor je deur. Het is gezellig. Het wordt later en de honger komt plots opzetten. Je wil je gasten graag laten mee-eten, maar hebt geen zin om nog te kokkerellen.

Mijn oplossing : een zuiderse hapjesschotel met ciabatta

Deze ingrediënten heb ik altijd in huis. Je tovert er echt in een handomdraai een lekkere schotel mee op tafel. Hiermee scoor je gegarandeerd hoog!

2 voorgebakken ciabatta’s, zwarte ontpitte olijven, olijfolie extra vierge, balsamico, Chorizo, Manchego, Serranoham, minipaprika’s gevuld met roomkaas en hummus.
In gespecialiseerde delicatessenzaken kan je terecht voor lekkere Spaanse producten.

Verwarm je oven voor op 200 °.
Doe de olijven, minipaprika’s en de hummus in mooie kommetjes.
Snijd de Chorizo in schijfjes.
Schik de Serranoham, de Chorizo en de Manchego op een grote schotel of een houten plank.
Besprenkel de ciabatta’s met een beetje olijfolie en stop ze 10 min in de oven.
Doe wat extra vierge olijfolie in een kommetje en druppel er wat balsamico in.
Haal de ciabatta’s uit de oven en leg ze op een houten plank. Snijd er al een paar stukjes af.
Geef iedereen een klein bord, een vorkje en een mooie serviette.
Zet alles in het midden van de tafel.

De heerlijke geur van versgebakken brood geeft je simpele maaltijd extra cachet. Tegen de tijd dat het op tafel staat, is het heerlijk lauw en past het perfect bij de hapjes. Trek een lekkere fles wijn open et voilà. Je hoeft nu alleen nog maar mee aan de tafel te schuiven en te genieten.
Ook gesmaakt door kids trouwens én het opruimen straks valt ook reuze mee!

Je kan heel makkelijk zelf olijven opleggen. Gebruik zwarte ontpitte olijven uit blik. Laat ze uitlekken in een vergiet. Doe ze in een kommetje en zet ze volledig onder in extra vierge olijfolie. Doe er een koffielepeltje gedroogde oregano en een teentje geplette look bij en zet ze in de koelkast.
Wij vinden ze het lekkerst als ze één dagje getrokken hebben. Je kan ze dertig dagen bewaren in je koelkast. Ze smaken ook verrukkelijk in pastagerechten.

Ook de hummus kan je zelf klaarmaken. In een afgesloten potje kan je hummus een kleine week bewaren. Hier vind je een lekker receptje. (Bron: Dagelijkse kost)

Wat heb je nodig?
250 g kikkererwten (uit blik), 1 teentje look, 1 citroen, 2 eetlepels tahin (pasta op basis van sesamzaad), scheutje olijfolie, scheutje sesamolie, snuifje cayennepeper of chilipoeder, zout, blender of staafmixer
Zo maak je het :
Giet het vocht van de kikkererwten en spoel ze af onder koud water.
Doe de kikkererwten in een pan met water en laat ze net niet koken.
Mix de warme erwten. Bewaar het kookvocht.
Voeg het sap van 1 uitgeknepen citroen toe.
Voeg 2 eetlepels tahin, een scheutje sesamolie en olijfolie toe. (Je kan ook enkel olijfolie gebruiken.)
Mix totdat je een gladde massa krijgt. Voeg indien nodig een beetje kookvocht van de kikkererwten toe.
Kruid met zout en cayennepeper (of chilipoeder).
Laat de hummus afkoelen in de koelkast.

Smakelijk!

Vind je dit artikel leuk? Geef jouw vrienden deze tip cadeau. Gebruik de social media buttons onderaan dit artikel om deze post te delen.

2 reacties

    • admin@tipslikesugar Antwoord

      Laat maar weten wat je gasten ervan vonden, Eline.

Schrijf hier je reactie...