Overkomt het jou ook geregeld dat je eten moet weggooien? Hoe spring je bewuster om met voedsel? Je kan beginnen met minder grote porties te maken. Gooi je restjes niet weg, maar bewaar ze voor later. En denk eens na welke mensen in je omgeving je blij kan maken met het voedsel dat jij niet gebruikt.
Onderstaande 9 tips helpen je verder op weg.
Tip 1: Kies voor seizoensgroenten
Seizoensgroenten en -fruit zijn veel lekkerder. Bovendien zijn ze ook een stuk voordeliger voor je portemonnee.
Sugar tip: Download een groentekalender en hang hem op. Het geeft je ook inspiratie als je niet weet wat je moet klaarmaken.
Tip 2: Werk met een weekmenu
Bepaal vooraf wat je elke dag van de week eet. Zet alle ingrediënten op je boodschappenlijstje. Zo heb je alles al in huis als je gaat koken.
Sugar tip: Noteer je weekmenu op de weekplanner van Tips like Sugar.
Tip 3: Pas je hoeveelheden aan
Sta even bewust stil bij de hoeveelheden die je gebruikt bij het koken. Schrijf ze op. Zo weet je de volgende keer precies hoeveel je moet klaarmaken. Zo voorkom je ook dat je meer eet dan nodig.
Tip 4: Houd een restjesdag
Kies een vaste dag uit waarop je alle restjes opeet. Een dag waarop je minder tijd hebt om te koken, is ideaal.
Lees ook: ‘Boodschappen doen. 8 eenvoudige regels’
Tip 5: Maak soep van groenterestjes
Je kan heerlijke soepjes maken met groenten van de vorige dag.
Tip 6: Stop het in je diepvries
Het is handig om restjes voedsel in te vriezen. Gebruik ze op je restjesdag. Of bewaar ze voor een dag waarop je alleen thuis bent.
Tip 7: Maak er iemand anders blij mee
Iets gekocht wat je niet echt lekker vindt? Laat het niet in je (koel)kast staan tot het over datum is. Geef het weg aan je buren, vrienden, familie of collega’s.
Tip 8: Eet je restjes als lunch
Neem de overschot de volgende dag mee naar je werk. Zo hoef je alvast geen boterhammen te smeren.
Tip 9: Gooi niet alles meteen weg
Lees de verpakking van producten aandachtig. Staat er ‘Ten minste houdbaar tot’ dan kan je ze na de vermelde datum nog gebruiken.
Wat doe jij met je restjes of met eten dat je niet gebruikt?
Vind je dit artikel leuk? Geef het cadeau aan jouw vrienden.