Slimme tips

Tijdbesparende tips voor een vlotte ochtend (leestijd: 2 minuten)

Met een goede voorbereiding verloopt je ochtend veel rustiger. Denk proactief. Meet eens hoeveel tijd je nodig hebt voor jezelf en je kinderen. Zoek oplossingen voor de dingen die al eens fout lopen. Maak werk van een goede ochtendroutine. ’s Morgens zet je de trend voor de dag. Je kan hem dus maar beter goed beginnen.

Tip 1: Denk de avond voordien al na over je outfit

Leg je kleren klaar. Check wat voor weer het wordt zodat je kledij aangepast is.
Denk ook aan je schoenen die misschien nog wel een laagje blink kunnen gebruiken.
Leer je kind de gewoonte aan om al kleren voor de volgende dag uit te kiezen.

Lees ook: ‘Zo loopt je huishouden als een goed geoliede machine’

Tip 2: Leg je sleutels, smartphone, bril en portefeuille ’s avonds klaar

Zoek alles de avond voordien al bij mekaar. Nog beter is het als je vanaf nu een vaste plek geeft aan je spullen. Zo hoef je nooit meer te zoeken. Check ook nog even of je nog voldoende cash op zak hebt. Elke vijf minuten tellen ’s morgens. Omrijden voor de bankautomaat kan je veel tijd kosten.

Lees ook: ‘Ben jij je sleutels ook geregeld kwijt?’

Tip 3: Ontbijt onderweg of op je werk

Weinig tijd of amper honger ’s ochtends? Dan kan je ervoor kiezen om je fruit, yoghurt of boterhammen op de trein of op je werk op te eten. Zet de avond voordien alles klaar in je koelkast zodat je het er enkel maar hoeft uit te nemen. Parkeer je lege thermos ’s avonds al naast je koffieapparaat zodat je hem ’s morgens direct kan vullen.

Lees ook: ‘Gezond ontbijten met deze 10 tips’

Tip 4: Zet je lunch in de koelkast

Heb je niet de luxe van een restaurant op het werk? Dan is het een goed idee om je boterhammen, je soep of je slaatje de avond voordien al klaar te maken. Je kan er ook voor kiezen om op vaste dagen een broodje af te halen of ergens te gaan lunchen.

Tip 5: Zorg dat je tank gevuld is

Ga je met de auto naar het werk? Maak er een gewoonte van om je tank bij te vullen als hij nog maar voor een kwart vol is. Doe het ’s avonds. Als er ’s morgens iets misloopt, riskeer je veel tijd te verliezen. Het kan behoorlijk druk zijn aan het tankstation.

Tip 6: Check alle agenda’s de avond voordien

Voorkom dat je in de ochtend pas ontdekt dat je een vroege meeting hebt of dat de kinderen met de fiets naar school moeten. Maak je kind er al van jongs af aan attent op dat het ’s avonds alles moet klaarmaken. Zwemzak, fluohesje, regenjas, knutselmateriaal,…

Tip 7: Schrijf het op een post-it

Is er iets wat je echt niet mag vergeten? Hang dan een post-it op een goed zichtbare plaats. Als back-up kan je nog een tweede op de buitendeur of het stuur van je auto plakken.

Tip 8: Trek een badjas aan

Zeker als je nog kleine kinderen in huis hebt, gebeurt het wel eens dat je ’s morgens nog van outfit moet wisselen. Je kleintje geeft wat pap terug. Besmeurde handjes of een loopneusje worden afgeveegd aan je kledij. Met een kamerjas wapen je jezelf hier tegen. Draag hem over je kleren. Voor je vertrekt, ruil je hem in voor je jas en klaar.

Tip 9: Houd je aan een strak schema

Sta altijd op hetzelfde uur op. Maak je kinderen ook op een vast uur wakker. Zorg ervoor dat je een klok in de badkamer hebt zodat je het uur in de gaten kan houden. Check eens hoeveel tijd je nodig hebt. Bepaal vooraf hoever je moet staan op een bepaald uur. Bouw een speling van minstens vijftien minuten in. Zo heb je nog wat ruimte als er toch iets uit de hand loopt. Blijf rustig als het eens niet gaat zoals gepland.

Lees ook: ’10 tips voor een gezonde ochtendroutine’

Tip 10: Laat je smartphone, tablet of laptop links liggen

Je bent snel veel tijd kwijt als je ’s ochtends je mails of berichten checkt.  Zorg dat je niet in de verleiding komt en houd ze ver uit je buurt.

Lees ook: ‘Zo kan je efficiënter e-mailen’

Hoe ziet jouw ochtend eruit?

Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

Schrijf hier je reactie...