Slimme tips

Hardnekkige fabels die niet kloppen (leestijd: 1 minuut)

Van suiker worden kinderen druk. Muggen komen op licht af. Planten verbranden als je ze water geeft in de zon. Niets blijkt minder waar. Op 1 oktober start de Week van de biologie. Dan komt ook het boek ‘Plassen over kwallenbeten‘ op de markt. Drie biologen staken de koppen bij mekaar om dit soort van hardnekkige biologische fabels uit de wereld te helpen. Het boek ontkracht vijftig misverstanden.

‘Plassen over kwallenbeten’ verduidelijkt hoe deze misvattingen zijn ontstaan en waarom ze niet waar zijn. Wij hebben allemaal praktische problemen die ons storen. We willen er maar al te graag een oplossing voor horen. Zo houden we vast aan verzonnen volkswijsheden die eigenlijk nergens op slaan.

7 hardnekkige fabels ontkracht

Muggen komen op licht af

Een mug komt op geuren af. Of de mug je bijt, blijkt aan je genen te liggen en aan wat je eet. Zo houden muggen van de stoffen die in soja, linzen en tonijn zitten.

Van suiker worden kinderen druk

Een kind wordt drukker omdat er veel prikkels zijn. Tijdens feestjes eten we meer suiker, maar zijn er ook meer prikkels. Als je kind meer prikkels ervaart dan het kan verwerken, wordt het daar drukker van. Uit onderzoek is ook gebleken dat ouders vaak ‘denken’ dat hun kind drukker is als het suiker gegeten heeft.

Plassen over kwallenbeten

Er wordt gezegd dat plassen het prikken tegengaat, maar het tegendeel blijkt waar te zijn. Azijn werkt wel goed tegen het gif.

Je wordt verkouden als je zonder jas buitengaat

Virussen veroorzaken een verkoudheid. Dat virus kan je ziek maken als je in de buurt bent van iemand die hoest of niest.

Planten verbranden als je ze water geeft in de zon

Het kan geen kwaad om planten water te geven in de zon. In de natuur is dit ook niet zo. Na een regenbui wordt een plant ook niet beschadigd als die vooraf in de volle zon stond.

Korte rokjes veroorzaken blaasontstekingen

Bacteriën zijn hier de boosdoeners. Goed uitplassen en veel drinken werken preventief. Leer je kind ook dat het van voor naar achter moet vegen als het zich schoonmaakt op het toilet.

Cola helpt tegen diarree

Voedselvergiftiging wordt helemaal niet verholpen met dit suikerdrankje.

‘Plassen over kwallenbeten’ wordt uitgegeven door het Nederlands Instituut voor Biologie. Het telt 128 bladzijden en kost 9,90 €. Verkrijgbaar in de boekhandel.

Bronnen: Altijd benieuwd – Radio 1 en NIBI

Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan jouw vrienden.

Schrijf hier je reactie...