Slimme tips

8 handige tips voor je diepvries
(leestijd: 2 minuten)

Wie door de week weinig tijd heeft, kan al in het weekend koken. De diepvries is dan een handig hulpmiddel om al jouw gerechten te bewaren. Even opwarmen en je kan toch een lekkere zelfgemaakte maaltijd op tafel zetten.
Met deze praktische weetjes haal je het beste uit je diepvries.

Tip 1: Zorg dat in te vriezen producten goed afgekoeld zijn

Als er een te groot temperatuurverschil is, loop je het risico dat de bevroren waren gedeeltelijk ontdooid geraken. Ontdooide producten mogen niet nog eens terug ingevroren worden.

Tip 2: Vries zo snel mogelijk in

Heb ik bijvoorbeeld veel vlees in één keer in te vriezen, dan zet ik de vriezer een paar graadjes hoger zodat het sneller diepgevroren wordt.

Tip 3: Verpak zoveel mogelijk per portie

Ik verpak veel in kleine porties. Ze ontdooien sneller. Het is ook handig als je eens een eter minder aan tafel hebt. Je kan beter een paar kleine porties ontdooien dan een te grote. Het is immers ook belangrijk dat je ontdooide producten snel verwerkt. Wat teveel is, belandt ook sneller in de vuilbak.

Tip 4: Kies de juiste verpakking

Zorg er sowieso voor dat je geen kartonnen verpakkingen in je diepvries laat zitten die al geopend zijn en niet meer goed afsluiten. De voedingswaren kunnen dan gaan uitdrogen. Bovendien bestaat de kans dat ze omvallen en je diepvries vuilmaken. Laad ze liever over in een diepvriesdoosje waarop je schrijft wat erin zit. Vergeet de houdbaarheidsdatum niet over te nemen.
Dozen kan je ook beter stapelen. Plastieken verpakkingen kunnen ook. Je kan ze goed afsluiten met speciale clips. Ik vind elastiekjes zelf minder praktisch.

Tip 5: Plaats verpakkingen altijd droog in de diepvries

Als verpakkingen vochtig zijn, gaan ze aan mekaar vastzitten. Het is dan een hele karwei om ze van mekaar los te maken.

Tip 6: Blancheer groenten voor je ze in de diepvries stopt

Je laat de groenten een korte tijd koken zonder deksel en spoelt ze na een paar minuten koken weer af met koud water. Hierdoor blijven ze rijker aan vitaminen. Ze behouden ook beter hun kleur.

Tip 7: Kijk uit met wat je samen stopt

Vis en groente kunnen geurtjes afgeven. Ik heb ooit eens ijs in mijn groentelade gestopt. Het was nadien niet meer eetbaar. Er zat een preismaakje aan.
Vis houd ik ook altijd apart.

Tip 8: Laat voedingswaren niet te lang in je diepvries zitten

Ik zorg er altijd voor dat ze er nooit langer dan drie maanden blijven inzitten. Magere producten als witte vis, kip en geblancheerde groentjes of bosvruchten kunnen wel een dik half jaar bewaard blijven.
Ik koop liever om de paar weken verse producten die ik dan invries.

Lees zeker ook mijn artikel over het organiseren van je diepvries. Je ontdekt er mijn praktisch systeem om te weten wat er in je vriezer zit zonder de deur te openen.

Vind je dit artikel interessant? Geef het cadeau aan jouw vrienden via de social media buttons.

Schrijf hier je reactie...

DE LEUKSTE ARTIKELEN IN JOUW MAILBOX?Laat hier je mailadres achter