Slimme tips

Hoe organiseer je je diepvries en weet
je wat erin zit zonder hem te openen?

De winter is het ideale seizoen om je diepvries grondig aan te pakken. Ik wacht tot de temperaturen buiten onder nul zijn gezakt. Zo kan ik de hele inhoud veilig in manden buiten zetten zonder kans op ontdooien.

Sinds mijn diepvries goed georganiseerd is, hoef ik hem maar één keer per jaar een grondige poetsbeurt te geven. Alles wordt opgegeten én het klusje is ook veel sneller geklaard.

Ik bedacht een eenvoudig systeem waardoor ik perfect weet wat er in mijn diepvries zit.

 1. Maak categorieën. Groepeer alles wat bij mekaar hoort. Heb je een diepvrieskast, organiseer dan lade per lade. Bekijk waar jij het meeste van in huis hebt en laat je daardoor leiden bij het bepalen van je categorie.

  Houd het logisch. Mijn basisregel is dat je vergelijkbare producten bij mekaar steekt. Op die manier hoef je maar één schuif open te trekken om alles snel terug te vinden. Je diepvriesdeur blijft niet langer geopend dan nodig. Je vermindert zo ook de kans op ijskristallen.

  Heb je een diepvrieskist, dan zou je hetzelfde principe kunnen toepassen door met zones te werken waarin je diepvriestassen plaatst. Elke tas heeft dan dezelfde functie als een lade.

  Sugar tip: Begin de dag vóór de ophaling van het vuilnis. Zo vermijd je vieze geurtjes omdat je  vuilzak te lang blijft staan.

 2. Label de lades en de etenswaren.
  Mijn vriezer heeft zes lades. Op elke lade kleeft een etiket met de naam van de categorie. Mijn zes categorieën zijn : fruit & ijs, vlees, gefrituurd, zelf bereid, groenten & soep en vis.

  Ook op elke verpakking plakt een etiket. Hierop staat vermeld wat erin zit. Ook de datum waarop ik het kocht of zelf maakte, staat erop.

  Op aangekochte diepvriesproducten is de naam en de uiterste houdbaarheidsdatum al gedrukt. Zij kunnen dan ook zonder klever de vriezer in.

  DE LEUKSTE ARTIKELEN IN JOUW MAILBOX?Laat hier je mailadres achter
 3. Houd een lijstje bij van alle ingevroren producten. Op een simpel A4’tje noteer je alles wat je in je diepvries stopt. Hang het op je diepvriesdeur. Bij voedingsmiddelen die ik niet zoveel gebruik, zet ik ook de uiterste houdbaarheidsdatum. Ik vermeld ook telkens de hoeveelheid.

  Bij vlees en vis vermeld ik het aantal stukken. Bij bereidde gerechten noteer ik het aantal voorraadpotjes. Houd het bondig, maar duidelijk. Leg jouw systeem uit aan jouw gezinsleden want het werkt natuurlijk enkel als iedereen het toepast.

  Op mijn lijstje staan de namen van de categorieën geordend zoals de schuiven in mijn diepvries.
  De hoogste lade in mijn diepvries is bijvoorbeeld fruit & ijs. Helemaal bovenaan op mijn lijstje staat dan ook eerst de categorie fruit & ijs.

  Hier zijn een paar voorbeelden.

  Fruit & ijs
  Bosvruchten (1/2) (19 mei 2020)
  De (1/2) staat hier voor een halve zak bosvruchten met als uiterste houdbaarheidsdatum 19 mei 2018.

  Vlees
  Chipolata (2 x 2 st.) (5 jan 2020)
  Er zitten 2 diepvrieszakjes met telkens 2 chipolata’s in mijn vleeslade die ik erin stopte op 5 jan 2020.

 4. Haal je iets uit je diepvries, dan haal je het ook van je lijstje. Ik gebruik uitwisbare balpennen. Ze zijn heel handig omdat er een gommetje aanzit waarmee je heel makkelijk de inkt kan uitvegen. Je kan er onmiddellijk over schrijven. Mijn pen hangt met een touwtje aan een magneet op de deur van de vriezer. Ik heb ze dus altijd bij de hand.

  Je kan natuurlijk ook een gewone balpen gebruiken en de tekst gewoon doorstrepen. Dat is wel iets minder overzichtelijk. Je zal dan ook af en toe gegevens moeten overschrijven op een nieuw blad.

Met één blik op mijn lijstje weet ik wat ik nog allemaal in huis heb en tot wanneer ik de etenswaren kan gebruiken. Ik hoef hiervoor de deur van mijn vriezer niet open te doen. Ik bespaar dus ook nog energie. Nu jij?

Wil je nog meer informatie over dit onderwerp? Lees zeker ook mijn artikels ‘Praktische tips voor je diepvries’ en ‘Zo loopt je huishouden als een goed geoliede machine’.

Vond je dit artikel leuk? Deel het en geef jouw vriendinnen deze tip cadeau via de sociale media knoppen.

Schrijf hier je reactie...

DE LEUKSTE ARTIKELEN IN JOUW MAILBOX?Laat hier je mailadres achter